Yarasalar araştırmacılara saldırdı

Yarasalar araştırmacılara saldırdı

İnfial yarattı! Üzerinde deney yapılan yarasalar araştırmacılara saldırdı!

Koronavirüsün nasıl ortaya çıktığı ve insanlara nasıl bulaştığına dair çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bugüne dek 1666 kişinin ölümüne sebep olan ve geçen dakika vaka sayısının arttığı ölümcül salgınla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Bu iddiaya göre koronavirüs, yasadışı hayvan satışı yapan pazardan değil, pazarın sadece 280 metre uzağında olan gizli bir laboratuvarda başlamış olabilir. İşte koronavirüse dair son dakika gelişmeleri...

Çin'in Wuhan kentinde 12 Aralık tarihinde ortaya çıkan Koronavirüs yeni adıyla Covid-19 can almaya devam ediyor. Bilim adamları ise hız kesmeden virüsün kaynağını bulmaya ve aşı geliştirmeye çalışıyor. Bir bilim dergisi, araştırmacıların gizli laboratuvarlardaki yarasalar tarafından saldırıya uğramasından sonra yarasaların ve koronavirüs benzeri patojenlerin bağlantısını vurguladı.

Çinli virüs uzmanları, gizli bir laboratuvarda yarasalar üzerinde deney yapan araştırmacıların, yarasa saldırısına uğramasıyla ölümcül koronavirüsün yayılmış olabileceğini ileri sürüyor.


Çin hükümeti, salgının Wuhan'daki yasadışı bir pazarda başladığını söylerken, Guangzhou'daki Güney Çin Teknoloji Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamları, virüsün olası kaynağının Wuhan Hastalık Kontrol Merkezi olabileceğini iddia etti.

Botao Xiao ve Lei Xiao isimli iki araştırmacı, '2019-nCoV koronavirüsün olası kökenleri' başlıklı araştırmalarını yayınladı.


Araştırmada, Wuhan Hastalık Kontrol Merkezi'nin Hubei ve Zhejiang eyaletlerinde yakalanmış 605 yarasa da dahil olmak üzere, laboratuvarlarda araştırma amaçlı hayvanlar bulundurduklarını iddia etti.

Raporda, JH Tian olarak bilinen bir araştırmacının 'yarasalar tarafından saldırıya uğradığı' ve 'yarasa kanının derisinde olduğu' belirtildi. Bu olay sırasında yarasanın üzerine idrarırı yaptığı araştırmacı Tian, kendini 28 gün süreyle karantinaya aldı.


Laboratuvar, kötü şöhretli pazardan sadece 280 metre uzaklıkta bulunuyor ve enfekte olan ilk doktor grubunun çalıştığı hastanenin hemen bitişiğinde yer alıyor.

Araştırmada, “Virüsün labatuvardan yayılmış ve bu salgının ilk hastalarına bulaşması akla yatkın olsa da, gelecekteki çalışmalarda sağlam kanıtlara ihtiyaç duyulduğu” ifadeleri kullanıldı.


Raporda pazardan yaklaşık 12 km uzakta bulunan ikinci bir laboratuvardan da bahsedildi. "Bu laboratuvardaki çalışmalar, 2003'te SARS salgınına sebep olan Çin yarasalarının, şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs (SARS-CoV) için doğal taşıyıcı olduğunu ortaya çıkarmıştı." açıklamasında bulunuldu.

Laboratuvarın Wuhan Viroloji Enstitüsü'ne ait olduğu söyleniyor ve en yüksek biyogüvenlik laboratuvarı olan P4 olarak sınıflandırılıyor.


Hayvanlardan insanlara geçen virüsler özellikle tehlikeli, çünkü vücudumuzda bu tür virüslerle savaşacak antikorlar bulunmuyor.

Çin'in Yunnan eyaletinde bulunan gizemli mağaranın yakınında yaşayan insanlar ise, içerdeki binlerce yarasa ölümcül virüsü taşımasına rağmen hastalığa karşı bağışıklık sahibi olabilir.


Kâr amacı gütmeyen EcoHealth Alliance adlı şirkette hastalıklar üzerine uzman çevrebilimci Peter Daszak tam da bu konu üzerinde çalışıyor. O ve ekibi, yarasaları ve taşıdıkları patojenleri araştırmak için hem Çin'deki hem de dünyanın dört bir yanındaki mağaralara girdiler.

Keşif 2004 yılında 774 kişinin ölümüne sebep olan SARS salgınını araştıran bilim adamları tarafından yapıldı.


Uzmanlar 2017 yılında mağaraya yarasa dışkısı örnekleri toplamak için geri döndü ve Wuhan virüsü olarak da anılan koronavirüsle yüzde 96 oranda özdeş olan virüsün, kendilerine de bulaştığını fark etti.

Araştırmacı Peter Daszak, "Hasta olup olmadıklarını bilmiyoruz. Çocukluklarında veya yetişkin yıllarında maruz kalıp kalmadıklarını da bilmiyoruz. Ama bu durum, virüsün yarasalardan insanlara tekrar tekrar sıçradığını gösteriyor." açıklamasında bulundu.


Yarasalar, Çin'deki pazarlarda satıldıklarını gösteren fotoğraflar ortaya çıktığından beri, salgınla birebir bağlantılı.

Daszak tarafından Nature dergisinde 2017'de yayınlanan araştırmaya göre, yarasalar "zoonotik enfeksiyonlar" olarak adlandırılan ve insanları enfekte etme olasılığı yüskek olan virüsleri taşıyor.


Ancak çalışma, mağaranın yakınında yaşayan insanların% 3'ünün kendilerini SARS ile ilişkili koronavirüslere karşı koruyan antikorlar taşıdığını ortaya koydu. Bu da aşı çalışmaları için umut vadeden bir gelişme olarak görüldü.

Ancak dünya çapında yayılan ve 45 binden fazla insanı enfekte eden virüse rağmen, Endonezya'daki pazarlarda yarasa satışları devam ediyor.


Yarasalar geleneksel olarak Kuzey Sulawesi'den Minahasan halkı tarafından Paniki adı verilen bir yemek şeklinde tüketiliyor.
İ
Söz konusu Paniki adlı yemekte, yarasaların kafaları ve kaniatları da olmak üzere tamamı kullanılıyor.

İ
Markette çalışan Stenly Timbuleng adlı adam, her gün en az 60 yarasa sattıklarını, özellikle tatil dönemlerinde bu sayının 600'e kadar çıktığını söyledi.

Kendisine koronavirüsün satışları etkileyip etkilemediği sorulan Timbuleng, "Satışlar devam ediyor, hiç etkilenmedi. Tezgahtaki yarasalar gün sonunda mutlaka tükenmiş oluyor." dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.