Yarına dikkat! Bu şartları sağlayanlara 100'er lira!

Yarına dikkat! Bu şartları sağlayanlara 100'er lira!

Yarına dikkat! Bu şartları sağlayanlara 100'er lira!

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Aziz Konukman, İş Kanunu'nun ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma esaslarını düzenleyen 44'üncü maddesi gereği, 19 Mayıs'ta çalışacak tüm işçilerin fazla mesai hakkı oluşacağını söyledi. Yasa gereği, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağının toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırıldığına dikkat çeken Prof. Konukman, sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde ise bayramda çalışıp çalışmayacağına işçinin serbestçe karar vereceğini belirtti.
Aynı kanunun 47'nci maddesiyle de tatil günlerinde alınacak ücretin net bir şekilde belirlendiğini ifade eden Prof. Konukman, 19 Mayıs'ta çalışmayan işçilerin normal bir günlük mesailerinin ödeneceğini, tatil yapmak yerine çalışmaları halinde ise ilave bir günlük ücret hakkına kavuşacaklarını bildirdi.
EN AZ 59 TL

Buna göre, asgari ücretli bir işçinin 19 Mayıs'ta kendi rızasıyla ya da sözleşmesindeki hüküm gereği işvereni tarafından zorunlu olarak çalıştırılması halinde 59.25 lira fazla mesai alması ve bu paranın ay sonundaki bordrosunda görünmesi gerekiyor. Fazla mesai brüt ücret üzerinden hesaplandığı için örneğin 3 bin lira brüt ücrete sahip bir işçinin 19 Mayıs'ta çalışması halinde alacağı fazla mesai tutarı 100 lira olacak. Fazla mesai, brüt ücretin 30 güne bölünmesiyle bulunuyor.

Prof. Konukman, 1 Mayıs'ın da aynı yasa kapsamında ulusal bayram ve tatil günlerinden değerlendirildiğini, dolayısıyla bu ay hem 1 Mayıs hem de 19 Mayıs tatil günlerinde mesai yapan çalışanların bordrolarında 118.5 lira fazla mesainin olup olmadığına bakmaları gerektiğini söyledi. Konukman, “Emekçiler, yasaların kendilerine sağladığı hakları iyi bilmeliler. Bir çok hak adeta unutturuldu. İnsanlar adeta haklarını almamaya rıza edildiler. Emekçi haklarının takipçisi olacak, bireysel haklarımızı savunamazsak demokrasinin sahibi olamayız” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.