Yeni 58. Madde Şampiyon Trabzonspor diyor ama

Yeni 58. Madde Şampiyon Trabzonspor diyor ama

Etik Kurul Raporunda Trabzonsporun temiz olması, geçen sezonun şampiyonluk kupasının Trabzonspora verileceğini müjdeliyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Disiplin Talimatnamesinde değişikliğe gittiği 58. maddenin yeni hali ve Etik Kurul Raporu’nda Trabzonspor’un temiz olması, geçen sezonun şampiyonluk kupasının Trabzonspor’a verileceğini müjdeliyor.

Ancak suçun işlendiği tarih yerine kararların alındığı tarihten geçerlidir ibaresi konulmuş

Demirören, basın toplantısında Etik Kurul Raporu’nda şikenin sahaya yansımadığı ifadesinin yer aldığını belirtirken, 58. maddenin yeni halinde şike ya da teşvik priminin sahaya yansıması durumuyla ilgili şu ifade yer alıyor: “Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek yasaktır. Teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.Yukarıda belirtilen ihlalleri gerçekleştiren kişilere sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir, ihlallerin kulüp yöneticileri tarafından gerçekleştirilmiş olması durumunda ilgili kulüplere bir alt lige düşürme cezası verilir.”

58. maddede şike ya da teşvik priminin sahaya yansımayıp teşebbüs halinde kalması durumuyla ilgili ise şu ifade yer alıyor: “Teşebbüs halinde ilgili kişinin yöneticisi olduğu kulübe bu talimatta öngörülen disiplin cezaları uygulanabilir. Ağır ihlal hallerinde kulübe en az 12 puan indirme cezası verilir. İhlalin ağırlığı kurul tarafından somut olayın niteliğine göre serbestçe karar verilir ancak eylemin ilgili yöneticinin kendisinin veya üçüncü kişilerin bahis oyunlarından menfaat elde etmesi amacına matuf olduğunun tespit edilmesi halinde ihlal, mutlaka ağır ihlal kabul edilir.”

Yani şike ya da teşvik primi sahaya yansıdıysa küme düşme, yansımadıysa puan silme cezası. Bu durumda, yeni 58. maddenin Fenerbahçe’yi küme düşme cezasından kurtarmak için düzenlendiği açık. Ancak Etik Kurul Raporu’nda Trabzonspor’un temiz olduğunun belirtilmesi de, adalet mekanizmasının işleyeceğini ve Fenerbahçe’ye puan silme cezasının verilerek küme düşürülmeyip, geçen sezonun şampiyonluk kupasının Trabzonspor’a verileceğini ortaya koyuyor.

Ancak TFF yönetimi onada önlem aldı (!)

 Demirören’in, bir gazetecinin kendisine yönelttiği “Puan silme cezası olursa, bu ceza hangi sezon için uygulanacak” şeklinde soruya TFF Hukuk Kurulu Başkanı ile göz göze gelerek, “Suç hangi sezonda işlendiyse o sezon için uygulanacak” yerine "Kararın alındığı tarih" gibi skandal bir cevap vermesi işin vahametini ortaya koydu.

Fenerbahçe’nin puan silme de olsa, cezasız kurtulamayacağını gözler önüne seriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.