Yeni Çipli Kimlik Kartlarına kira Ödeyeceğiz.

Yeni Çipli Kimlik Kartlarına kira Ödeyeceğiz.

Yeni Çipli Kimlik Kartlarına kira Ödeyeceğiz.

Hükümetin talimatıyla kimliklerin değişmesi için çalışma başlatan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün pilot uygulamasını Bolu'da başlattığı, yeni kimlik kartlarının dağıtımına Kırıkkale'de başlandı. 2018 yılına kadar dağıtımı tamamlanması beklenen çipli kimlik kartlarına yeni özelliklerin eklenmesiyle vatandaşlar bu özellikler için ücret ödemeye başlayacak.

Yeni çipli kimlikler birçok işleve sahip olacak. Adeta bir USB görevi görecek olan çipli kimlik kartı kişinin parmak izi, biyometrik bilgiler, avuç izi ve damar bilgisine kadar neredeyse tüm önemli bilgilerini barındıracak.

Yeni çipli kimlik kartları işlevi ile olduğu kadar şekli ile de göz dolduruyor.

Kredi kartı büyüklüğünde olması sebebiyle taşınması daha kolay olan yeni kimlik kartları birçok işlemde de vatandaşa kolaylık sağlayacak. Hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalardaki sistemlere entegre olacak kimlik kartlarıyla vatandaşların evrak işleri azalacak. Ayrıca e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak da kullanabilecek.

Bu özellikleri ile vatandaşın kamu kurumlarına giderek vakit kaybetmesinin önüne geçilecek. Elektronik imza özelliği sayesinde elektronik ortamda işlemler daha hızlı ve kolay şekilde çözülecek. Tabi bütün bunlarında bir de bedeli olacak.

Türkiye'de e-imza hizmeti veren sayılı kuruluşlardan biri olan E-Güven'in Genel Müdürü Can Orhun, vatandaşların elektronik imzalarını yıllık bir ücret karşılığında bu kimliklerin içine entegre edebileceğini belirterek, yeni kimlik kartlarının üzerinde elektronik imzaya ayrılmış bir alan var. Bolu'da pilot uygulamada bu işi yaptık.

İsteyenler e-imzasını kimliğine yükleyebilecek. Bunun karşılığında da yıllık 80-90 lira gibi bir ödeme yapacak. Bir anlamda kira ödeyecek dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.