Yeni dönem başlıyor! En az 900 TL ödenecek

Yeni dönem başlıyor! En az 900 TL ödenecek

Yeni dönem başlıyor! En az 900 TL ödenecek

İşçi ile işveren arasında tazminat ya da işe iade gibi talepleri mahkemeye gitmeden ‘arabuluculuk bürosu’nda çözmek için 30 bin liraya kadar alacak için 1.800 lira ödenecek.

15 milyon işçi ve 1.7 milyon işvereni ilgilendiren işçi işveren arasındaki alacak, tazminat ve işe iade davalarında yeni bir dönem başlıyor. 1950’den beri işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklarda uygulanan İş Mahkemeleri Kanunu tarihe karıştı. Yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek yeni kanun uyarınca, işçi veya işveren arabulucuya gitmeden dava açamayacak. Dava, arabulucuda anlaşma sağlanamazsa açılabilecek.

TBMM’de geçen hafta kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak. Kanuna göre, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında, arabulucuya başvurulması “dava şartı” olacak. İş mahkemesi hâkimleri, arabulucuya başvurmadan açılan davaları “usulden” reddedecek.

Kanunun arabuluculuğu zorunlu kılan hükümleri, Resmi Gazete’de yayımlandıktan 3 ay sonra yürürlüğe girecek. Kanunun bu ay içinde yayımlanması halinde, şubat ayından itibaren iş hayatında yeni bir dönem başlayacak.

ANLAŞAMAZLARSA ÜCRETİN 2 SAATİNİ HAZİNE VERECEK

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça'nın haberine göre arabuluculuk başvurusu, karşı tarafın bulunduğu yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki adliyelerde bulunan arabuluculuk bürosuna yapılacak. Arabuluculuk bürosu bulunmayan yerlerde ise başvurular, iş davalarıyla görevli sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne yapılacak. Dosyaya bakacak arabulucu, adalet komisyonlarınca bildirilen listeden, adliyelerde görev yapan arabuluculuk bürolarınca belirlenecek. Tarafların, listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşmaları halinde bu arabulucu görevlendirilecek.

Tarafların uzlaşmaları halinde, arabuluculuk ücreti, işçi ve işveren tarafından eşit ödenecek. Bir arabulucu tarafından sonuçlandırılan anlaşmazlıklarda ilk 30 bin lira için bin 800, sonra gelen 40 bin lira için 2 bin lira ücret ödenecek. Bu ücret iki taraf arasında eşit paylaşılacak. Tarafların arabulucu huzurunda anlaşamamaları halinde, arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saatlik bölümü Hazine’den, iki saati aşan kısmı ise eşit şekilde karşılanacak.

% 93’Ü 1 GÜNDE ÇÖZÜLDÜ

2013’te başlayan arabuluculuğa halen gönüllü olarak başvurulabiliyor. Arabuluculara 2013’ten beri yapılan 18 bin 300 hukuk uyuşmazlığı başvurusunun yüzde 89’u (16 bin 500 adet) iş anlaşmazlıklarından oluştu. Bunların yüzde 91’i anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşılan başvuruların yüzde 93’ü ise bir günde sonuçlandı.

530 BİN İŞ DAVASI YARGITAY AŞAMASINDA BULUNUYOR

İş davalarının yıllık ortalama görülme süresi 2010 yılında 466, 2011’de 488, 2012’de 483, 2013’te 381, 2014’te 417, 2015’te 431, 2016’da 434 gün oldu. 2016 yılı sonu itibarıyla ilk derece mahkemelerindeki 3 milyon 525 bin hukuk uyuşmazlığının yaklaşık yüzde 15’i (530 bin), Yargıtay’da bulunuyor.

70 BİN LİRA ALACAK İÇİN ÜCRET 3 BİN 800 TL

İşçi işveren uyuşmazlıklarında 2017 yılı için arabulucuya ödenecek ücret tarifesi (TL)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.