Yıldırım: 30 Bin Personele İhtiyacımız Var

Yıldırım: 30 Bin Personele İhtiyacımız Var

Yıldırım: 30 Bin Personele İhtiyacımız Var

Bilgi Güvenliği Konferansı'nda konuşan Başbakan Yıldırım, "Siber saldırıların ülke ekonomilerinde ciddi yıkıcı etkileri var" var diyerek, "En az 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var" dedi

Başbakan Binali Yıldırım, Bilgi Güvenliği Konferansı'nda konuştu. Yıldırım, siber güvenliğin önemine değinerek, "Gelecek bilişimde, gelecek teknolojide" dedi. Yıldırım, "En az 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Amerika 2009'da Siber Savaş Komutanlığı kurdu. İngiltere siber eğitimler vermeye başladı. Daha sonra Çin, Rusya, Kuzey Kore, İsrail, İran gibi ülkeler de güçlerini oluşturdular. Siber saldırıların ülke ekonomilerinde ciddi yıkıcı etkileri var. 2012'de İngiltere'nin yaşadığı siber saldırının ülke ekonomisine verdiği zarar 22 milyar paund olarak hesaplanmış. 

Türkiye olarak haberleşmeye yapılan alt yapı yatırımları ile çok hızlı bir dönüşüm sağladık. Bilgi toplumu demek internet erişimi demek. Bilgi toplumu oldu Türkiye. Ortalama 65'in üzerine çıktı, neredeyse gelişmiş ülkelerinde düzeyine geldi. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki kullanım ağının genişlemesi ile birlikte sorun başladı. Burada tedbirleri almak mecburiyetindeyiz. İleride karşılaşacağımız sorunları şimdiden görmemiz, tedbir almamız lazım. Kullanıcıyı bilinçlendirmek bu işin başı.  

Siber güvenlik uzman eksikliği kurumsal güvenliği de yakından ilgilendiriyor. Gelecek 5 yıl içinde dünyada 1.5 milyon siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olacak. Bu hesabı az önce de söyledim, Türkiye'ye uyarladığımızda 30 bin en az siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var. 

İkinci unsur düzenleme. Bunun yasal dayanağı, alt yapısı olacak. Bunun da adımlarını geçtiğimiz yıl attık. Bu işin sahibini, sorumlusunu da Ulaştırma Bakanlığı olarak belirledik. 

Üçüncüsü buraya yönelik teknolojiye yoğunlaşmamız gerekiyor. Milli yazılım. Milli donanım. Eğer işin aklı sizde değilse o iş sizin değildir. 

Siber güvenliği en etkin şekilde sağlamak ve dışa bağımlılığı en aza indirmek için milli ürünler. Ulak projesi şimdi bitmiş, test edilir hale gelmiş. O küçük bir adım ama bir örnek. Kendi aklımızın içinde olduğu ürünlere daha çok zaman ve para ayırmamız lazım. 

Yerli yazılımdan, yerli mühendislerin kodladığı yazılımları kastetmiş olmuyoruz. İçeride vatandaş anlasın diyorum, içeride tarlayı sürecek adam lazım ama tarla da bizim olmalı. Tarla bizim olmazsa günün birinde çeker altımızdan alır. Yerli yazılım geliştirme programlarının inşa edilmesine azami özen göstermemiz lazım. İçten yanmalı motor yapabilen bir akıl var ama içten yanmalı motorun prensibi ve patentli teknolojilere sahip değilseniz asla maliyette avantajlı konuma gelemiyorsunuz. Yaptığınız ürün kendi mahallenizin dışına çıkamıyorsa o zaman iş tamam değil demektir. 

Fuzuli işlerle birbirimizin enerjisini tüketmeyeceğiz. Daima muasır medeniyetler seviyesinin üzerine nasıl çıkacağız buna yoğunlaşacağız. Siber suçlarla daha etkin mücadele için büyük veri analiz alt yapısı oluşturmaya da karar verdik. Konferansın bu önemli konuda atılacak adımlara yararlı katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum.

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum