Yıllık İzinlerini Nasıl Kullanacak

Yıllık İzinlerini Nasıl Kullanacak

Yıllık İzinlerini Nasıl Kullanacak


İşçilerin yıllık izinleri; 4857 Sayılı İş Kanunun 53. maddesinde; bir yıldan az çalışan işçiye yıllık izin verilmez. 5 Yıla kadar çalışan işçilere 14 gün, 5 ile 15 yıl arasında hizmeti olan işçilere 20 gün, 15 ve daha fazla hizmeti olan işçilere 26 gün yıllık izin verilir. Yeraltı işlerinde çalışanlara 4 gün fazla izin verilir. Yıllık izin hakkından vazgeçilemez şeklinde düzenlenmiştir.

Daha önceki düzenlemeye göre; işçiler yıllık izinlerini, bir bölümü 10 günden az olmamak şartıyla 3 seferde kullanabiliyorlardı. Bu maddeden dolayı işverenler, çalışanlarına yılda en fazla üç defa izin veriyorlardı. Torba yasadaki yeni düzenleme ile işçinin yıllık iznini üç defa da kullanma kuralı kaldırılıyor. Peki yeni düzenlemede işçilerin yıllık izinleri kaç gün? İşçiler yıllık izinlerini yeni düzenlemeye göre yılda kaç defa kullanabilecek?

Torba yasadaki yeni düzenlemeye göre sigortalı işçilerin ücretli yıllık izinlerinin süresinde bir değişiklik öngörülmüyor, sigortalı işçilerin ücretli yıllık izinleri 4857 Sayılı İş Kanunun 53.maddesinde olduğu gibi devam edecektir. Ancak torba yasadaki yeni düzenleme de sigortalı işçilerin ücretli yıllık izinlerinin nasıl kullanılacağı konusunda değişikliğe gidilmiştir.

Torba yasadaki yeni düzenlemeye göre; yıllık iznin üçe bölünmesi konusundaki sınırlama tamamen kalkmış olacak. Bu durumda işveren, eski düzenlemede olduğu gibi sigortalı işçiye yıl içerisinde en az 10 günlük bir kez izin vermek zorunda olacak. İşveren sigortalı işçisi ile anlaşması halinde, işçinin kalan izin süresini ise istediği kadar bölebilecek, isterse birer gün halinde bile kullandırabilecek. Yani işveren, sigortalı işçisinin 10 günden sonra kalan yıllık iznini parça parça değil de bölmeden de kullandırabilme hakkına sahip olacak. kamupersonelialimi

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.