Yüzbinlerce Kamu işçi 4/D Taşeronun Maaşı Asgari Ücretin Altında Kalabilir!

Yüzbinlerce Kamu işçi 4/D Taşeronun Maaşı Asgari Ücretin Altında Kalabilir!

Yüzbinlerce Kamu işçi 4/D Taşeronun Maaşı Asgari Ücretin Altında Kalabilir!

 4/D statüsündeki işçiler kadronun verilmesinden beri geçen 17 ay boyunca sadece yüzde 4+4 zam aldı.

Bu süreçte kamu işçilerine, asgari ücretliye ve pek çok farklı sektörde çalışanların maaşlarına zamlar yapıldığı halde taşeronlar düşük zamma kanaat etmek zorunda kaldı.

2020 yılından itibaren umutlar yeniden artacak.

İmzalanan toplu iş sözleşmesi kamuya geçen işçiler için 31 Ekim 2020, yerel idarelere geçenler için 30 Haziran 2020 olarak belirlenmiş durumda.

Bu 3 yılı kapsayan süreçte taşeronlar her altı ayda bir yüzde 4 zam alacak. Sadece kamudakiler için 52 günlük, yerel idareler için 5 günlük ikramiye bulunuyor.

KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜNDEN UMUT ÇIKMADI
Geçtiğimiz aylarda işçi konfederasyonları ile hükumet arasında imzalanan kamu işçileri toplu iş sözleşmesi içinde taşeronlara dair tek madde;

“Taşeronların durumunun 2020 yılında görüşülmesi” oldu.

Bu kapsamda taşeron işçiler ile ilgili çalışmaların 2020 yılının ilk aylarında masaya gelmesi bekleniyor. Yetkili sendikaların ilk önceliği enflasyon farkı olacak.

4/D KAMU İŞÇİSİNE 2020 MAAŞ ENFLASYON FARKI GELİR Mİ?

Merkez Bankası’nın son tahminlerine göre yıllık enflasyon yüzde 15 civarında gerçekleşecek. Eğer bu enflasyon rakamı ortaya çıkarsa asgari ücretliye bu civarlarda zam yapılacak. Fakat bu durum taşeronlar için yeni bir sorun ortaya çıkacak.

Yine Haziran ve Ekim aylarına kadar yüzde 4 zam alacak olan taşeronların maaşı bu Ocak ayında bir kez daha asgari ücretin altında kalabilir.

Bu durum ya bakanlığın bir kez daha yazı yayınlayıp ücreti asgari ücretin altında kalan taşeronlara kurumlar tarafından zam verilmesi ile çözülecek veya sendikaların çabası ile hemen yılbaşına enflasyon farkı verilecek.

Pek çok kişi ikinci ihtimali, yani enflasyon zammının taşeronlara uygulanmasını bekliyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.