Zorunlu Askerlik Süresi Düşecek!

Zorunlu Askerlik Süresi Düşecek!

Zorunlu Askerlik Süresi Düşecek!

ZORUNLU ASKERLİK KISALACAK
Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak.Bu arada emekliliğe sevk edilmesi beklenen 85, 86, 87 ve 88'nci dönem harp okulu mezunları için çıkarılan yasa iptal edildi.FETÖ'nün hedefindeki bu subaylar görevlerine devam edecek.Bu kapsamdaki albaylardan önemli miktarda isim son şura da generalliğe yükseltildi.

KARAR NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın açıklamalarının ardından yeni askerlik ile ilgili düzenlemelerin ne zaman yürülüğe gireceği merak konusu oldu. Gündem eğer siyasi partilerden de destek görürse TBMM'den geçerek Cumhurbaşkanının onayına sunulacak. Şuan için Bakan tarafından  açıklanan tam ve kesin bir tarih yoktur.

GENELKURMAY CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLANACAK
İşte en başta Genelkurmay Başkanlığının cumhurbaşkanlığına bağlanması gündemde. Genelkurmay dışında MİT Müsteşarlığı'nın Külliye'ye bağlanması planlamalar arasında. Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak. Yani bir nevi Cumhurbaşkanı'na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek. Kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak.

HARP OKULLARI DEVAM EDECEK
FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek. İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek. Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek. Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak. Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak.

2013'TE 15 AYDAN 12 AYA İNMİŞTİ
1111 sayılı Askerlik Kanunun 5. maddesinde, “Erbaş ve erler için muvazzaflık hizmeti süresi; Kara, Deniz Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’nda 18 aydır. Bu sürenin, barışta önce 15 aya ve bilahare 12 aya kadar indirilmesine, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı da dikkate alınarak, Bakanlar Kurulunca karar verilebilir” hükmü yer alıyor. Böylelikle askerlik süresinin kısaltılması için Bakanlar Kurulu kararı yeterli bulunuyor.

Yeni düzenleme ile uzun dönem askerlik 12 aya düşecek, 6 aylık kısa dönem askerlik süresi değişmeyecek. Yedek subaylık uygulaması da devam edecek. TSK'da halen 379 bin 352 er ve erbaş bulunuyor. Bunların 259 bin 282'si Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinde, 118 bin 270'i, Jandarma Genel Komutanlığında, bin 800'ü ise Sahil Güvenlik Komutanlığında görev alıyor. TSK'nın subay, astsubay, uzman, er, erbaş ve sivil personel ile birlikte toplam mevcudu ise 647 bin 583 kişiye ulaşıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum