Dinçer Yanlış Biliyor

Bakan DİNÇER: “Bundan sonra Ağustos ayında ve yılda yalnızca bir kez eş durumundan tayin yapılacak. Eş durumundan yılda 50 bin öğretmen yer değiştiriyor, bundan da eğitim olumsuz etkileniyor, zira talepler de daha çok Doğu’dan Batı’ya şeklinde geliyor.”

Sayın bakana bu rakamları kim veriyor bilmiyoruz ama hiçbir yıl özür grubundan 50bin öğretmen yer değiştirmedi. Sayılara bir bakalım:

2010 Ağustos- 15bin (10bin il içi +5bin il dışı)

2010 Şubat-8250 (İl içi il dışı ve sözleşmeliler dahil)

2011 Ağustos-17000 (il içi+il dışı dahil)

2011 Şubat-11.150 kadrolu+ 2300 sözleşmeli (il içi il dışı dahil)

2012 Ocak- 7000 (il içi+ il dışı dahil)

Şimdi bu rakamlara baktığımızda sayın bakanın söylediği 50bin rakamına ne zaman ulaşılmış merak ediyoruz.

Sayın bakan sadece eş nedeniyle 50binden bahsediyor.

Yukarıdaki sayılara batıdan- batıya, doğudan- batıya giden de, batıdan-doğuya (özellikle asker polis, yargı mensubu eşleri) giden de , eş özründen giden de, sağlık özründen, öğrenim özründen giden de dahildir. Ha unutmayalım her yıl özür grubunun yaklaşık 1/3 ü il içi gerçekleşmektedir.

Bakan DİNÇER: “Genelkurmay Başkanlığı ve bakanlıklarla yaptığımız koordinasyon, eşleri özel sektörde çalışanlar için geçerli olmayacak. Ancak daha önce kamu bankası çalışanları olan kişiler, kamu görevlisi sayıldığı için bu durumdan yararlanabilecek.”

Nasıl yani, öğretmenler sadece memurlarla mı evlenebilecek? Bu cümleyle ilgili yorum dahi yapmıyoruz.

Bakan DİNÇER: “Yeni uygulama ile okula başlama yaşı sadece 2 ay öne çekilmiş oldu.…. Çocuğu oyun oynatarak eğiteceğiz.”

Sayın bakan daha önce Aralık sonu baz alınarak birinci sınıfa alıyorduk. Şimdi Mart ayı sonuna göre. Yani iki değil üç ay fark var. Başka bir fark ise daha önce vatandaş istediğinde ya da okul önerdiğinde öğrencinin eğitimi bir yıl ertelenebiliyordu.

Psikolojik hazırlığa gelince evet bu önemli ama bunun için veliye rapora bağla demek doğru değil. Veli diyor ki; “benim çocuğum 66 yaş özelliği gösteriyor fakat 72 ve daha büyüklerle göndermek istemiyorum.”

Oyunla eğitim yapılacağını söylüyor sayın bakan: Oyunla eğitim okul öncesi sınıf ortamında olur. Bizim sınıf ortamlarımızda bu mümkün değil. Hele hele sınıf mevcutlarının bırakın bahsedilen 60-80’lerde olduğu, 30’u aştığı durumda dahi mümkün değil.

Bakan DİNÇER: “Ülkemizde bazı yerlerde ortalama sınıf mevcudu 18’e kadar iniyor. İstanbul’da ortalama 45 kişi. İlkokul kısmı 4 yıla indirildiği için 5’inci sınıf öğretmenleri yeniden görev alacak. Dolayısıyla öğretmen sayısında artış olacak. Derslik bakımından İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Eskişehir gibi 10 büyük ilde bu yıl sıkıntı olabilir. Ama gelecek yıla kadar bu da giderilecek.”

Bahsettiğiniz bu 10 İl bu yıl birinci sınıfa kaydolacakların yarısını barındırıyor. Sayın bakanın da dediği gibi bazı illerimizde 18 sınıf mevcutları hatta ve hatta boş derslikler var. Eğer planlamayı ülke ortalamasına göre yaparsanız ülkenin yarısını belki de fazlasını oluşturan 10 il de sorun yaşarsınız ve ülkenin yarısını heba edersiniz.

Bu sorun gelecek yıl giderilecek ise yani derslik yapılacaksa bu yıla mahsus esneklik sağlasınız da bu yıl göndermek istemeyen veliler göndermeseler olmaz mıydı?

Ben yaptım oldu, benim dediğim olacak, başka yolu yok… Yaşa padişahım yaşa….

Sakın kanun böyle biz kanuna aykırı davranamayız denilmesin. O zaman kanunun 60 aylığı da zorunlu kıldığını, 66 aylığın kanuna rağmen yönetmelik uydurması olduğunu hatırlatırız…

Bakan DİNÇER: “Seviye Belirleme Sınavı (SBS) zaman içinde mutlaka kaldırılacak. Bu sistemden memnun değiliz. Sınavla iyi durumdaki öğrenciler seçilince, geriye kalan kitle içinde liderlik yapacak ve onları ileriye taşıyacak kimse kalmıyor ve bu da genel kaliteyi düşürüyor. İleride okullar kendi yöntemiyle öğrenci seçecek.”

Kabataş Lisesine, İstanbul Lisesine, Atatürk Fen Lisesine…. Öğrenciyi okul mu seçecek. Yani torpil seçecek. Sayın bakan bu cümlelerin altını bir doldurmuş olsa idi akla mantığa uygun bir öneri ise biz de ayakta alkışlasaydık…

Bugün Türkiye’deki okullara müdürü yönetmelikler belirliyor fakat İstanbul Lisesi hariç. Bu okulun müdürlüğü listeden çıkarılınca sayın bakanın belirleyeceği, tasarruf kullanacağı konuşulmuştu yönetmeliklere rağmen.

Okullara da öğrenci seçimi böyle mi olacak? diye sorası geliyor insanın…

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum