KPSS ile kasdroya geçenler yine Mağdur!

MEB'in hak verme anlayışı

Daha önce Sözleşmeli öğretmen iken KPSS ile yani bileğinin hakkıyla kadroya geçen öğretmenlerin haklarının KHK ile kadroya geçenlerle eşitlenmesi gerektiğini defalarca dile getirdik. Bakanlıktaki toplantıda da gündeme gelen konu ile ilgili olarak il içinde adım atmayan MEB il dışında gerekli adımı attı derken yine yanlış yaptı. Bu konu, daha önce de memurlar.net’te haber olarak yer almıştı.

KHK ile kadroya geçenler bulundukları okullarda kadroya geçtiklerinden yer değiştirme sorunu yaşamamaktadırlar.

Oysa ki KPSS ile kadroya geçenlerin durumu farklıdır. Bunu kestiremeyen MEB bu öğretmenleri yeniden mağdur etmektedir.

Öğretmen 4B sözleşmeli olarak çalışmaktaydı. Sonra KPSS ile atama yapıldı ve başka ile atandı. Bu öğretmene yer değiştirme hakkı verilmemektedir. Bu cümleden kastımız İzmir Ankara yada İzmir’e KPSS ile atananın yer değiştirmesi değil. Daha da vahim durumlar var.

Kişi 4B’li olarak Elazığ’da çalışmakta iken KPSS puanıyla Van’a atanmıştır. Bu öğretmene kılavuzun 1.12 maddesinden yararlanma hakkı tanınmıyor. Sadece aynı ilde bulunanlara yani sözleşmeli olarak Van’da iken kadrolu olarak da Van’a atanmışsa bu hak tanınıyor.

Oysa ki KHK ile kadroya geçenlere her türlü hak tanınıyor.

Burada bakanlığın yaptığı bir başka hata ise zaten çok az kontenjan açtığı halde böyle bir kısıtlama yapması. Yani bu kişilere hak tanınmış olsa bir başkasını engellemeleri pek mümkün değil. Hizmet puanları itibariyle de bu mümkün değilken hatada ısrar etmek ne kadar doğru.

Bakanlık özellikle de hiç sesi çıkmayan İKGM yetkililerine diyoruz ki İl MEM’ leri amaca uygun başvuruları kabul etmeleri talimatı veriniz. Bu talimatı da mail değil resmi yazıyla yapınız ki değerlendirmeye alsınlar.

Diyoruz ki örneğin;

1- İzmir’de (1.bölge) 4B li çalışırken KPSS ile kadroya geçip Adıyaman’a (2.bölge) yada Ağrı’ya (3.bölge) atanan öğretmene başvuru hakkı vermelisiniz. Bu öğretmen KPSS ile kadroya geçmeseydi KHK ile geçip İzmir’de bir ömür kalabilecekti.

2- Elazığ’da (2.bölge) 4B’li iken Van’a (3.bölge) kadrolu atanan öğretmene başvuru hakkı vermelisiniz çünkü puanı yetmediği için kadroya geçemeyen ve KHK ile kadroya geçen Elazığ’daki öğretmen halen Elazığ’da . Van’a giden de KHK’yı bekleseydi orada kalabilecekti.

3- Bize gelen bilgilerde 4B li olarak Çankırı’da(2.bölge) çalışıp KPSS ile yine 2.bölge olan Bayburt’a atanan öğretmene de aynı hizmet bölgesinde olduğu halde başvuru hakkı verilmemektedir.

4- Yine bize gelen bilgilerde 4B li olarak Çankırı’da(2.bölge) çalışıp KPSS ile aynı ile atananlara başvuru hakkı verilmektedir.

Bu ve benzeri örnekleri verebiliriz. Buradan ne anlatmak istediğimiz açıktır. MEB yetkilileri de bunun farkındadırlar. Eğer amaca hizmet etmek isteniyor ve KPSS ile kadroya geçen öğretmenlere haklarının teslim edilmesi düşünülüyorsa bir talimat yeter.

Aksi halde bu öğretmenlere hak tanıdık diye yola çıkılan noktada sadece lafta bir iş yapılmış olur. Uygulaması olmayan bir çalışmanın size de öğretmenlere de faydası olmaz…

Fakat amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmekse bağcı bu güne kadar ölecek pozisyona zaten getirilmiştir.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.