2.5-3 lira zam pompa fiyatına yansıyacak!

2.5-3 lira zam pompa fiyatına yansıyacak!

Flaş akaryakıt açıklaması: 2.5-3 lira zam pompa fiyatına yansıyacak!

Küresel çapta petrol fiyatlarının yükselmesi ve son dönemdeki döviz kurlarındaki hareketlilik araç sahiplerini korkutuyor. Bu kapsamda akaryakıt fiyatları hakkında herkesi ilgilendiren önemli açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalara göre, eşel mobil sistemin sona ermesiyle litre başına 2.5-3 lira pompa fiyatına yansıyacak.

Akaryakıt fiyatlarına ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulunuldu. vergialgi.net’te bir makale yayınlayan Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, DÜNYA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistemi ve güncel fiyatlara ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Karyağdı, eşel mobil sistemden vaz geçilmesi halinde verginin fiyata eklenerek litre başına 2.5-3 lira arasında zammın otomatik olarak pompa fiyatına yansıtılacağını bildirdi.

 
Türkiye Avrupa’nın en düşük vergi alan ülkesi
Nazmi Karyağdı, 14 Mayıs 2018’de Eşel mobil sistemine geçildiğini bildirdiği açıklamalarında, petrol fiyatında ve döviz kurunda meydana gelen artışların halka yansımaması için artışların ÖTV’den karşılandığını bildirdi. Nisan 2019’da yeniden devreye alınan sistem ile Türkiye’nin 95 oktan benzinin satış fiyatı içindeki yüzde 27.24 ile Avrupa’nın en düşük vergi alan ülkesi haline geldiğini söyleyen Karyağdı, bu oranın İtalya’da yüzde 62.06, AB ortalamasında ise yüzde 56.87 olduğu ifade edildi.

Karyağdı, motorinde de Türkiye’nin vergi oranı yüzde 28.62 iken AB ortalamasının yüzde 52.36 olduğu söyledi. LPG için yapılan açıklamalarda ise Türkiye’deki vergi oranının yüzde 43.68 olduğunu açıklandı.

Öneriler
Nazmi Karyağdı, ekonominin sağlıklı bir patikaya yönlendirilmesine gerektiğine işaret eden açıklamasında şu önerilerde bulundu:

1. Gelir İdaresinin, etkinliğini artırmaya yönelik 2005’te başlattığı çalışmaları yeniden gündemine alması ve hızla dönüşüm sürecini tamamlaması,
2.Kayıt dışılığı teşvik eden mevzuat düzenlemelerinin ortadan kaldırılması ve siyasi olarak bu mücadelenin öncelikli konu olarak desteklenmesi,

3. Ülke içinden transfer fiyatlandırması yöntemleriyle kazanç aktarılmasının denetim ve uygulama ile önlenmesi,
4. Harcama ve tasarrufa kaynak olan her türlü gelirin verginin konusuna girmesi. Bununla beraber hem düzenleme hem de uygulama olarak adil bir vergi sisteminin yeniden inşa edilmesi.

Farklı kaynaklar aranıyor
Yapılan açıklamalarda, azalan gelirin diğer vergiler üzerinden karşılanmasının geçici bir çözüm olduğu bildirildi. ÖTV kaynaklı azalan vergi geliri için yeni kaynak arayışlarına girişildiği bildiren Karyağdı, tütün ve alkol ürünleri üzerindeki ÖTV’nin artırılması, inansman gider kısıtlaması, araç giderlerinin %70’inin gider yazılması, bu yıl %20’ye inmesi gereken kurumlar vergisi oranının %25’e çıkarılması vb. gibi yeni kaynak arayışlarına girildiğini söyledi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.