2021 Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplandı!

2021 Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplandı!

2021 Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplandı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2021 yılında uygulanacak azami ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını  gerçekleştirdi. Salgın nedeniyle bu yıl çevrimiçi olarak yapılan toplantının açılış konuşmasını Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptı. Video konferansla yapılan toplantıya Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ve komisyon üyeleri katıldı. Komisyonun ikinci toplantısı TİSK’in ev sahipliğinde 15 Aralık, üçüncü toplantısı Türk-iş ev sahipliğinde 22 Aralık’ta yapılacak.

ASGARİ ÜCRETTEN TASARRUF BEKLENMEMELİ

Toplantıda hükümeti temsil eden Çalışma Bakanı Selçuk, asgari ücretin, ücret politikalarının en alt düzeyini belirlemek olduğunu hatırlatarak, tarafların talep ve koşulları göz önüne alarak çalışmaları yapacaklarını ifade etti. İşvereni temsilen katılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, “Asgari ücret belirlenirken, ülkemizin ekonomik durumu ve işletmelerimize olan etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.” ifadelerini kullanırken, işçi tarafını temsilen katılan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise işçinin taleplerinin karşılanmasını ve ekonomik gerekçelerin ileri sürülmesini reddetti. Irgat, “Asgari ücretten tasarruf beklenmemeli” dedi.


 
ASGARİ ÜCRETİ İŞÇİ VE İŞVEREN MUTABAKATIYLA TESPİT EDECEĞİZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “Asgari ücret, hangi kanuna tabi olarak çalıştığına bakılmaksızın tüm iş kollarını kapsamakta, toplumun tüm kesimleri için eşit olarak belirlenmekte. Çalışma hayatında, işçi kardeşlerimizin ekonomik ve sosyal haklarının korunmasında, ücret politikalarının alt sınırını ortaya koyuyor. Komisyonun nihai hedefi, tüm sosyal tarafların görüşleri, talepleri ve koşulları göz önünde bulundurarak bu düzeyi belirlemek. Bakanlık olarak bu süreçte bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.


 
“DOĞRUDAN 2 MİLYAR TL KAYNAK AKTARDIK”

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, uzun zamandır Covid-19 salgını ile büyük bir mücadele içinde olduklarını ifade etti. Bakan Selçuk, “Bu salgın maalesef çalışma hayatını, istihdamı, işçilerimizi ve işverenlerimizi etkiledi. Bu amaçla bakanlık olarak çalışanlarımızı, işçilerimizi, işverenlerimizi korumak anlamında sosyal koruma kalkanı altında birçok programı, uygulamayı hayata geçirdik. Özellikle istihdamı ve işçilerimizi korumak için kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği gibi kısımları da hayata geçirmiş olduk. Vatandaşlarımıza doğrudan aktardığımız kaynağın toplam tutarı 2 milyar lirayı aşmış durumda” diye konuştu.

‘ARALIK SONUNDA BİR KARARA VARACAĞIZ’

Ocak itibarıyla reel asgari ücrette 1,5 katlık bir artış olduğunu söyleyen Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “Bu komisyonlarımızda geçtiğimiz 18 yıl boyunca tüm tarafların şartlarını da gözeterek her zaman çözüm odaklı yaklaştık. Dolayısıyla aslında asgari ücret tespit komisyonu tarafların çok iyi bir şekilde ifade ettiği ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediği bir mekanizma aslında. Asgari ücret rakamlarında da baktığımız zaman 2019 yılı enflasyonu yüzde 11,84’tü. Biz 2020 yılında brüt asgari ücreti yüzde 15,03 arttırarak 2943 liraya yükseltmiş olduk. Baktığımız zaman 18 yıllık dönemde 2020 Ocak itibarıyla reel asgari ücrette 1,5 katlık bir artış olmuş durumda. Asgari ücret konusunda buradaki komisyonumuz ile aralık ayı sonunda bir karara varmış durumda olacağız” ifadelerini kullandı.

SALGIN ÖNCELİKLERİN SORGULANMASINA FIRSAT VERDİ

İşçi tarafını temsilen katılan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, salgının insanlara hayattaki önceliklerini sorgulama fırsatı verdiğini dile getirdi. Nazmi Irgat, “Adil olmayan uygulamalardan biri olan asgari ücreti düzeltmek için bugün önümüzde bir fırsatımız var. Hayatlarını tehlikeye atarak çalışanlara, emeklerinin karşılığını ödemenin zamanı. Her kriz döneminde yaşandığı gibi düşük gelirliler, işçiler, emekçiler mağdur oluyor. Krizin faturası her zaman olduğu gibi işçilere kesiliyor. İşten çıkarma yasağı geldi ama sendikasız iş yerlerinde ücretsiz izne çıkarılan insanlar, asgari ücretin yarısını bile alamamakta. İşçilerin onayı alınmadan, işveren iradesiyle çıkarıldığı ücretsiz izinde günlük 39 lira nakdi ücret desteği sağlandı. Ele geçen aylık 1,168 liralık bu destek yetersiz kaldı.” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETTE AİLE FAKTÖRÜ DİKKATE ALINMALI

Türkiye’de çalışanların 7 milyonunun asgari ücret düzeyinde gelire sahip olduğunu belirten Nazmi Irgat, “Milyonlarca insan borçlanarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Milyonlarca işsiz var. Asgari ücret ve altında bir gelire mahkum edildikleri için daha da yoksullar, mutsuzlar, huzursuzlar, endişeliler. En önemlisi de geleceğe umutla bakmıyorlar. Sayın Bakanım, siz aynı zamanda aileden sorumlu bakansınız. Bu gelir düzeyiyle bir ailenin geçinmesi mümkün müdür? Asgari ücret tespit edilirken aile faktörü mutlaka dikkate alınmalıdır. Asgari ücretli ailenin geliri de yılın son aylarında gelir vergisindeki artış nedeniyle azalıyor. Asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanlar için adil bir vergi düzenlemesi yapılmalı.” diye konuştu.

İŞÇİNİN FEDAKARLIK EDECEK TAKATİ KALMADI

Dar ve sabit gelirli milyonlarca işçi, emekli, esnaf ve çiftçinin bu dönemde devletin kapsayıcı ve koruyucu uygulamalarını görmek istediğini ifade eden Irgat, “Milyonlarca ücretli çalışan, bu süreçte çaresizlikten, işlerini kaybetmemek için hayatlarını tehlikeye atarak çalışan asgari ücretliler umutla bekliyor. Komisyonumuzdan yaşanılan bu olumsuzlukları dikkate alarak bir değerlendirme yapmalarını bekliyoruz. Fedakarlıksa bu ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. İşçinin daha fazla fedakarlık yapacak takati kalmadı. Fedakarlığı yapabilecek durumda olanlar yapmalı. Bu sabah üç işçi konfederasyonu olarak ortak bir açıklama yaptık. İnsanca yaşanacak bir asgari ücret talebini seslendirdik. Bu sese kulak verilsin. Taleplerimiz mutlaka karşılansın. Ekonomik gerekçeler ileri sürülmesin. Konuştuğumuz asgari ücrettir. Asgari ücretten tasarruf beklenmemeli.” ifadelerini kullandı.

İŞVEREN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİ BU YILDA İSTEDİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, “Asgari ücret tespitinde, ülkemizin içinden geçmekte olduğu salgın sürecinin yarattığı olağanüstü ekonomik durumun ve kayıt dışılığın dikkate alınmasını, son 5 yıldır uygulanan asgari ücret desteğinin bu yıl da devam etmesini istiyoruz. Bu desteğin hiç olmadığı kadar önemli olduğunun ve yeni istihdam kapısı yaratılmasında kayda değer bir fayda sağlayacağının altını bir kez daha çiziyoruz. Bu suretiyle desteğin 2021’de de tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayarak ve artarak devam etmesini talep ediyoruz. Yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası işveren payının 2021 yılı için alınmamasını, SGK işveren desteğinin yüzde 5’ten yüzde 6’ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını, rekabet içerisinde olduğumuz çoğu ülkenin ve OECD ortalamasından oldukça yüksek olan ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin bu seviyelere çekilmesini istirham ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞI İŞÇİLİK ARTTI

Enflasyonun üzerinde artış gösteren asgari ücretle kayıt dışılığın artıp yüzde 32,9 seviyesine ulaştığına dikkat çeken Koç, şöyle devam etti: “Yaşanan salgının yarattığı süreçle birlikte daha da artış eğilimi gösterebilecek kayıt dışılığın önüne geçmemiz şarttır. Kayıt dışı istihdamın bir puan düşürülmesinin bile ülke ekonomisine, büyümeye ve dolayısıyla istihdama çok ciddi katkısı olduğuna dikkat çekmek isterim. 1 puanlık kayıt dışılığın devletimize maliyeti yıllık 3,5 milyar liranın üzerindedir. Üzülerek söylüyorum ki 2021 yılı için belirlenecek asgari ücretin işverene maliyeti kayıt dışına yönelimin şiddetini de belirleyecektir. TİSK olarak kayıt dışı ile mücadeleyi destekliyoruz. Çalışma barışının, güçlü ekonominin en önemli belirleyicisi olduğunu ve bizler için çalışma hayatındaki uyumun siyaset üstü olduğunu belirterek, salgın sürecinde birlikte aldığımız ortak kararların yine ortak çıkarlarımız için uygulanmasını temenni ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.