4 Milyon Kişiye Af

4 Milyon Kişiye Af

4 Milyon Kişiye Af

Hazırlanan torba yasa ile Genel Sağlık Sigorta borcu olan 4 Milyonu aşkın vatandaşa af geliyor.

2012 yılında herkes için Genel Sağlık Sigortalısı “ GSS “ li oldu. Çalışmayan vatandaşlar 18 yaşından itibaren Genel Sağlık Sigortasılısı olarak Sosyal Güvenlik Sistemine otomosyon yolu ile zorunlu olarak geçirilmişti. 18 yaşından gün almış her hangi bir yerde çalışmayan vatandaşları kapsayanlara pirim ödeme zorunluluğu getirilmişti.

2012 yılında çıkarılan kanun ile asgari ücretin 3/1’ inden düşük gelir kaynağı olanlar için ise devlet primlerini karşılamaktaydı. Ancak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğundan Sosyal Güvenlik Kurumu ( Gelir testi yaptırma zorunluluğu ) getirmişti. Gelir testi yapmayan vatandaşlara ise en yüksek tutarlarda prim borcu çıkartılıyordu ve bu borç yükü altında 8 Milyonu aşan ‘ eski para ile 8 Trilyonu ‘ aşınca hükümet düğmeye bastı.

2016 yılının son çeyreğinde çıkarılan torba yasa ile yaklaşık olarak 4 milyon vatandaşın biriken 8 Milyon tl ulaşan borçları silinecek. Torba yasa tasarısına göre ( Gelir testi hiç yaptırmamış vatandaşlar ) 12 ay yani 1 yıl içerisinde gelir testi yaptırarak birikmiş yani geçmiş tüm borçları olmak üzere verilen cezalar ve zamları ile birlikte silinecek.

Bu tasarı ile 2012 yılından 2016 yılına kadar hiçbir geliri olmayan 18 yaşını doldurmuş vatandaşların birikmiş prim borçları Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yazılı dilekçe ile gelir testi yaparak geriye dönük borçları için yapılan gelir testinde geliri yok ise prim borçlarının tamamını gecikmeden doğan zammın veya gecikmeden dolayı cezaya düşen vatandaşların gelir testine göre ve çalışma durumu göz önünde bulundurularak biriken tüm borçları silinecek.

İlgili kanun tasarısında prim ödemeleri farklı farklı ödenmekte iken bu tasarı ile sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlar pirim ödemeleri 53 TL ile sabitlenmiştir. Örnek verecek olursak bir vatandaş 2200 TL prim borcu bulunmakta bu tasarı ile gelir testine 12 ay yani 1 yıl içerisinde başvurup geliri yok ise borcunun tümü ve zamları ile birlikte verilen veya verilmiş cezaları ile birlikte silinmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum