4/D Taşeron kamu işçileri adına Yüzdelik Dava ile ilgili işte Yargıtay'ın Emsal Kararı!

Avukat Ertan Taşkın tarafından belgesiyle açıklama yapıldı

Yüzbinlerce kamu 4d işçisine Yargıtay  yüzdelik dava Emsal kararı GELDİ. Peki şimdi ne olacak? Aşağıdaki dava metni artık yüzdelik dilim adına işçi lehine emsal bir karar olmuş olup bu emsal karar ile tüm işçiler dava açıp emsal kararı gösterebilir.

Yüzde Davası Yargıtay Kararı
Bu Yargıtay Kararı yüzdelik ile ilgili ama asgari ücretin yüzde fazlasi işçiye ödensin diye bir açıklama yok .
Sadece istinaf sınırı altındaki kazanılan davalar yerel mahkeme kararı ile ödenmelidir istinaf sınırı altındaki davaları Yargıtay'a taşımaya gerek yok denilmistir.

KARARLA İLGİLİ BİR TEZAT GÖRÜŞ DAHA VAR

KAMUOYUNA DUYURULUR
Bugüne kadar çalışma hayatına kazandırmış olduğumuz birçok ilkler, yenilikler ve emsal kararlar sonrasında birtakım avukatlar gibi reklam yapmasak da yıllardan beri vekilleri olarak binlerce davalarını takip ettiğimiz işçi kardeşlerimizin kandırılmasına, gereksiz yere umutlandırılmasına müsaade edemeyiz. 
Gündemde Asgari Ücret Farkı Davaları olarak bilinen davalarla ilgili olarak bir takım youtuber avukatlar tarafından verilen yanlış bilgilendirmeler üzeri işbu açıklamayı yapma zorunluluğu hasıl olmuştur. 
2020 yılı için değeri 5.390,00 TL’ ye olan davalarda ilk derece mahkemeleri kesin olarak karar vermekte, 72.070,00 TL’ ye kadar olan davalarda Bölge Adliye Mahkemeleri (BAM-İstinaf) kesin olarak karar vermekte bu rakamın üstündeki alacak davalarında Yargıtay kesin olarak karar vermektedir.
Bir karar, Yargıtay kesinlik sınırında olmamasına rağmen eğer temyiz edilmişse, Yargıtay tarafından o dosya incelenmeksizin yani işin esasına girilmeksizin, dosyanın kesinlik sınırının altında kalmasından dolayı TEMYİZ BAŞVURUSUNUN REDDİNE karar verilmektedir. Yani kesinlikle tarafların haklılık veya haksızlık gibi durumları irdelenmemekte ve buna ilişkin bir karar verilmemektedir. Sosyal medyada gündem olan karar da bunlardan biridir. Yani Yargıtay tarafından bu dosya incelenmeksizin Sağlık Bakanlığının temyiz isteminin kesinlik sınırı sebebiyle reddine karar verilmiştir. 
Fakat şunu da belirtmek gerekir ki; Yargıtay tarafından son yıllarda getirilen bir uygulama gereği, söz konusu olan alacak eğer işçilik alacağıysa ve işçi ile işveren arasındaki çalışma ilişkisi devam ediyorsa açılan davanın kesinlik sınırına tabi olmayacağı bu nedenle de Yargıtay’da kesinleşeceği şeklinde uygulamalar çoğalmıştır. Hali hazırda gündemde olan kararda davacı olan işçinin iş akdi 24/06/2019 tarihinde son bulduğu için dava kesinlik sınırı kapsamında kalmıştır. 
Sosyal medyada sanki bir zafer kazanılmış gibi sanki yeni bir kararmış gibi paylaşılan ve müjdelenen karara gelince yukarıda bahsettiğimiz gibi söz konusu karar kesinlikle Yargıtay incelemesinden geçmemiş, işin esasına girilmemiş ve tarafların haklılık veya haksızlıkları bakımından bir karar verilmemiş sadece kesinlik sınırı sebebiyle Sağlık Bakanlığının temyiz başvurusunun reddine karar verilmiştir. 
Söz konusu davaları çalışma hayatına kazandıran, bizlerin açmış olduğu davada Yargıtay iş uyuşmazlıklarına bakmakla görevli ve yetkili tek daire olan 9. Hukuk Dairesi tetkik hakimi tarafından esas bakımından incelenmiş, 9. Hukuk Dairesi heyeti tarafından görüşülmüş ve karara bağlanmıştır. 
Her ne kadar açılan davalar birbirine bağlı olmasa da bir takım kişi veya kurumlarca bizlerin ve diğer meslektaşlarımızın açmış olduğu davalara müdahale edilmemesi açısından tarafımızın açmış olduğu davayla ilgili olarak esastan verilen ilk ve tek kararı üzülerek şimdilik paylaşamayacağımızı belirtir,
Tüm ilgililerin bilgilenmesini dileriz. 
Av. Levent ATABAY – Av. Hüseyin KAYA

İŞTE BELGESİYLE YARGITAY KARARI

Konuyla ilgili youtube videomuzu izleyebilirsiniz

122460348-179463053716304-5639029383782003725-o.jpg

 

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum