8 Tüyo ile İş Başvurusu İçin CV Hazırlama

8 Tüyo ile İş Başvurusu İçin CV Hazırlama

8 Tüyo ile İş Başvurusu İçin CV Hazırlama

8 Tüyo ile İş Başvurusu İçin CV Hazırlama

Cv hazırlama, doğru tüyolar çerçevesinde gerçekleştirildiğinde işe alım sürecinde sizi bir adım öne taşıyabilir. Bunun için ilk olarak güzel bir şablon ve doğru bilgiler gerekecektir. Online Cv oluşturma aracı olan Cvlazim.net ile bu şablonlara ulaşabilir, profesyonel cvler oluşturabilirsiniz. Dilerseniz, daha fazla uzatmadan detaylara geçelim;

Profesyonel CV Hazırlama Nasıl Olur?

  1. Belirlenen kariyer hedefi

  2. Kişisel bilgiler

  3. Eğitim bilgileri

  4. Staj/iş deneyimi

  5. Eğitim ve sertifika

  6. Beceriler

  7. Referans

  8. Hobi

1.Belirlenen Kariyer Hedefi:

İş başvuları için Cv hazırlama aşamasının ilkinde; İş başvurusunda bulunduğunuz pozisyona veya bölüme göre özelliklerinizi, amacınızı ve neler yapabileceğinizi kısa ve sade şeklinde bir paragrafa yazmanız gerekir.

2.Kişisel Bilgiler:

İsim, soy isim, açık adres, kullandığınız telefon ve aktif bir mail hesabını özgeçmişin başına yazmalısınız. Doğum tarihi, doğum yeri gibi bilgileri de eklemenizde fayda var.

3.Eğitim Bilgileri:

Mezun olduğunuz okulları ters kronolojik sıraya göre yazmanız gerekir. Okuduğunuz bölümde dereceniz varsa ya da not ortalamanız yüksek ise yazılması önerilir. İş deneyiminiz bulunuyorsa bölümünüzü iş deneyimin altına yazabilirsiniz.

4.Staj/İş Deneyimi:

Ters kronolojik sıraya göre staj ve iş deneyimlerinizi yazmanız gerekir. Önceden çalıştığınız yerlerdeki pozisyonları yazıp her birinin altına görevlerinizi ve sorumluluklarınızı yazıp listelemeniz gerekir. Ayrıca yaptığınız işlerdeki başarıları vurgulamayı unutmayın.

5.Eğitim ve Sertifika:

Katıldığınız meslek kursları, programlar, eğitimler ve aldığınız sertifikaları uygun başlıklar adı altında yazabilirsiniz.

6.Beceriler:

Bildiğiniz yabancı dilleri ve bilgisayar programlarını seviyesine göre yazmanız gerekir. Mesleğine uygun profesyonel kuruluşlarda yer aldıysanız ya da hala faaliyet gösterdiyseniz yazmanız önerilir. Bunların dışında pozisyona özel yazılacak ekstra beceri ve bilgileriniz bulunuyorsa mutla yazın. Eğer gerekliyse sürücü belgenizi de yazabilirsiniz.

7.Referans:

İki kişi referans olarak gösterebilirsiniz. Yeni mezunsanız tanıdığınız bir hocayı ya da stajdayken yönetici konumunda bulunan bir çalışanı yazabilirsiniz. Referans olarak yazdığınız kişilere önceden haber vermeniz gerekir.

8.Hobi:

Yapmaktan keyif aldığınız spor, müzik aleti ya da el becerisi gerektiren iş gibi eğlencelerinizi hobilerinize mutlaka eklemeniz gerekir. Basit gibi görünse de sizin dümdüz bir insan olmadığını gösteren önemli bir durumdur.

Yeni Mezun CV Nasıl Oluşturulur?

  1. Kişisel bilgiler

  2. Eğitim bilgileri

  3. Teknik ve bilgisayar bilgileri

  4. İş deneyimi

  5. Sertifika, eğitim ve seminer

1.Kişisel Bilgiler:

Yeni mezun cv hazırlama adımlarının ilk etabında İsminiz, soy isminiz, yaşadığınız şehir, telefon numaranız ve aktif olarak kullandığınız mail adresinizi yazmanız gerekir.

2.Eğitim Bilgileri:

Okuduğunuz okulları ters kronolojik sıraya göre yazmanız gerekir. (Örneğin; Anadolu Üniversitesi, Kanuni Lisesi, Sümbüllü ilkokulu)

3.Teknik ve Bilgisayar Bilgileri:

Okulda ya da staj döneminde öğrendiğiniz bilgisayar programlarını bu bölüme yazabilirsiniz. Word, Excel gibi uygulamalara hakimseniz onları da yazmanız önerilir.

4.İş Deneyimi:

Okul döneminde az da olsa çalıştıysanız ya da stajınızı yaptıysanız mutlaka yazmanız gerekir. Okuduğunuz bölümle alakalı ne iş yaptıysanız yazmanız sizin yararınıza olur.

 

5.Sertifika, Eğitim ve Seminer:

Okuduğunuz sırada gittiğiniz; kurslar, seminerler, eğitimler ve aldığınız sertifikaları değerlendirip CV’nize eklemeniz gerekir.

Not: Yeni mezun olan bir kişinin iş tecrübesi fazla olmadığı için, gitti tüm kursları ve işi ile alakalı tüm çalıştığı yerleri özgeçmişine eklemesi kendisi için önemli bir durumdur.

CV’de İş Deneyimi Yoksa Ne Yazılır?

İş deneyimi bulunmuyor ya da çok kısa süreli iş deneyimleri var ise, ‘İş Deneyimleri’ bölümünün altında ‘’Stajlar’’ biçiminde alt başlık açıp buraya yaptığı stajları yazması gerekir. Bunun dışında gitmiş olduğu kurslar, eğitimler, seminerler ve aldığı sertifikaları da yazması büyük önem taşır.

Stajlar CV’ye Nasıl Yazılır?

Kişinin yaptığı staj da bir iş tecrübesi olarak sayılacağı için ‘’İş Tecrübesi’’ başlığının altına ‘’Staj Bilgileri’’ adında alt başlık açıp yaptığı stajları yazabilir.

Etkili CV Hazırlamanın Püf Noktaları

  • Yazı karakteri kurumsal olacağı için Times New Roman veya Arial ile 11 ya da 12 punto şeklinde yazılması gerekir.

  • Aşırı abartılı ve yanlış bilgi vermekten kaçının, mutlaka doğru bilgileri verin. Yetenekli olduğunuz konuları ön plana çıkarın.

  • Uzmanlık alanına göre; eğitim, sertifika ve kurs bilgilerini mutlaka özgeçmişinize ekleyin.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.