900 Bin Taşeron 4/D Kamu işçisine Maaş Müjdesi Gelecek mi?

900 Bin Taşeron 4/D Kamu işçisine Maaş Müjdesi Gelecek mi?

900 Bin Taşeron 4/D Kamu işçisine Maaş Müjdesi Gelecek mi?

KİT taşeron olarak çalışanlara 16 Ekim 2019 Resmi Gazete kararı ile kadro verilmesi kararlaştırıldı. Karar 2020’de uygulamaya konacak ve kadro alamayan kesimlerden biri olan KİT taşeronları kadro alacaklar.

Bu müjdenin gelmesinin ardından taşeronların gözü bir başka konuya çevrildi. Yaklaşık 1 yıldır beklenen taşerona asgari ücret zammı.

2019 yılının Ocak ayı ile birlikte asgari ücrete yüzde 26 zam geldi. Bu zam sonrası maaşı asgari ücret altında kalan taşeronlar oldu. Çalışma Bakanlığı bir genelge ile bu sorunu düzeltse de, 4/D sürekli işçiler yıllık yüzde 4+4 zamma mahkum bırakıldılar.

Türkiye’nin içinde bulunduğu zorlu ekonomik ortamda asgari ücret zamları bile zaman içinde adeta erimiş ve boşa çıkmışken, 4/D’li işçilerin maaşlarının en ufak bir şanslı olmadı.

2020 asgari ücret zamları için önümüzde büyük bir fırsat bulunuyor. 
20 asgari ücret zammının taşeronlara da uygulanacağını düşünüyor. Fakat bu konuda da enflasyon rakamları büyük engel ve risk olarak karşımıza çıkıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ve 2019-22 yılları arasını kapsayan Yeni Ekonomi Programı için 2019 yılı sonu için enflasyon hedefi yüzde 12 olarak konuldu.

Eylül ayı enflasyon rakamı ise yüzde 9.2 olarak açıklandı.

Bu gelişmeler ışığında enflasyonun yüzde 10-12 arası olması bekleniyor.

Bu da doğrudan asgari ücret zammına yansıyabilir. Zaten 4/D kadrolu işçiler 2020 Ekim’e kadar yüzde 4+4 zam alacaklar. Geçen yıl asgari ücretin yüzde 18 daha düşük rakamında zam alan işçilerin bu zararı bu yıl da karşılanmayacak gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.