Artık Zorunlu hale geldi

Artık Zorunlu hale geldi

İkinci el araç alımında zorunlu oldu!

İkinci el otomobil alacaklar dikkat! Artık Zorunlu hale geldi Yeni düzenlemede yüz kızartıcı suç geçmiş bireylerin yetki belgesi alamayacağı belirtildi. Oto ekspertizi Cihan Acar, düzenlemenin dolandırıcılara karşı vatandaşları koruyacağını vurguladı. Uzun vakittir bu düzenlemeyi beklediklerini ifade eden Acar, “Zaten uzun vakittir bu planlama konuşuluyordu, nihayet de geldi.

İnsanların da güvenilir bir ortamda, sürprizlere kapıyı kapayarak daha güvenilir ticaret yapabilmesi, insanların kandırılmasının da önüne geçecek bir program. Araç alabilmek bir yükümlülüktür aslında, insanlar araba alırken vasıtalarını uzmana sokacak. Tabii bununla alakalı sokacakları uzmana de bir standart getirildi. Hizmet yeterlilik belgesine sahip olan firmalardan, TSE hizmet belgesine sahip olan firmalardan belgelerini alarak, noterden bu belgelerle satış yapabilecekler” diye konuştu.


Ticaret Bakanlığı doğrulusunda ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti ile alakalı yönetmelikte oluşturulan farklılıklar Resmi Gazete’de yayımlanmasının sonrası yürürlüğe girdi. Buna göre ikinci el vasıta ticareti yapanlara yeni yükümlülükler getirildi. Artık yetki belgesine sahip olmayan şahıslar senede 3 adetten çok vasıta satamayacak. Yetki belgeli satıcılar ise ellerindeki vasıtaları satarken, 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki vasıtalar amacıyla uzman raporu almaları gerekecek. Konuyla alakalı bildirimde tespit edilen oto ekspertizi Cihan Acar, yeni düzenlemenin ikinci el vasıta piyasasını hareketlendireceğini ve yurttaşların mağduriyet yaşamadan güvenle vasıta satın alabilmesini sağlayacağını söyledi.

EKSPERTİZLERE HİZMET YETERLİLİK BELGESİ VERİLECEK İkinci el vasıta ticareti yapanların yanı sıra oto ekspertizlerine de hizmet yeterlilik belgesi verileceğini ifade eden Acar, “Bizim de bununla alakalı bir kontrol sistemimiz var. İşyerindeki cihazlarımızın kalibrasyonu doğru ölçüm yapıyor mu kontrolü gerçekleşiyor mu, çalışan sayımız yeterli mi, arkadaşlarımızın tecrübeleri, ustalık belgeleri, kalfalık belgeleri var mı bunlarla alakalı kontroller gerçekleşiyor. Biz bu istenilen şartları yerine getirmezsek hizmet yeterlilik belgesi alamıyoruz. TSE nezdinde verdiği numarayla noterde o bilgi ile satış yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

“EKSPERTİZLERDE CANLANMA VAR” Yeni düzenlemenin ekspertizler amacıyla de yararlı bulunduğunun altını çizen Cihan Acar, “Şu anda program yeni bulunduğu amacıyla küçük bir canlılık var. Yeni bulunduğu amacıyla galericiler şaşkın. Sürekli ertelenen bir yasaydı bu. 13 Ağustos dendi ertelendi, 1 Nisan dendi ertelendi. Şimdi yine geldiği zaman noter bundan sonra bu belgenin raporunu istiyor, galeriler de gelmeye başladı. Ben iyi olacağının düşüncesindeyim, insanlar kaldırılmayacak, yani biraz ticarette daha şeffaf, daha net bir bölge sağlanacak diye düşünüyorum” dedi..

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.