Bilim İnsanları Koronavirüse Yakalanmayan Kan Grubunu Açıklandı

Bilim İnsanları Koronavirüse Yakalanmayan Kan Grubunu Açıklandı

Bilim İnsanları Koronavirüse Yakalanmayan Kan Grubunu AçıklandıİŞTE O KAN grubu

Alman bilim insanlarının son araştırmasında, k-an grubunun koronavirüse yakalanan bireylerin hastalığı atlatma sürecini etkilediği ortaya konuldu.

Aylardır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı ülkeler çeşitli tedbirler alıyor. Henüz aşı uygulanamadığı için virüs taşıyan insanların tek isteği ise hastalık sürecini olabildiğince hafif atlatmak. Bu noktada Alman bilim insanlarının yeni araştırması dikkat çekiyor. Buna göre koronavirüsün ağır ya da hafif seyretmesinde ka-n grubu önemli rol oynuyor….

K-AN GRUBU, ENFEKSİYONUN ŞİDDETİNİ ETKİLİYORBilim insanları virüsün bazı insanlar üzerinde ö-lümcül olurken bazılarının etkilenmemesini anlamaya çalışıyor. “New England Journal of Medicine” adlı tıp dergisinde yayınlanan son araştırma, bu duruma k-an grubunun neden olduğunu ortaya koyan önceki araştırmaları destekler nitelikte. Araştırma Kiel Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı bilim insanları tarafından yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre COVID-19, ka-n grubu A olan kişilerde diğer ka-n gruplarına göre yüzde 50 daha şiddetli seyrediyor. Ka-n grubu 0 olanlarda ise enfeksiyonun şiddeti, diğer gruplara göre yüzde 50 oranında daha düşük.

BİNLERCE KİŞİ ÜZERİNDE İNCELEME YAPILDIAraştırmada COVID-19 hastalığına yakalanan 1610 yoğun bakım hastasının ka-n örnekleri incelendi. Hastalar İtalya ve İspanya’daki yedi farklı hastaneden seçildi. Hastaların hepsinin oksijen tedavisi gördükleri ya da solunum cihazına

bağlı olduğu belirtildi. Bilim insanları yine aynı ülkelerden rastgele 2 bin 205 kişi seçerek kontrol grubu oluşturdu. Bu kişilerin ka-n örnekleri ve genetik yapıları inceledi. Araştırma raporunu yazan bilim insanlarından David Ellinghaus “Bu büyük veri toplamı sayesinde genom üzerinde COVID-19’un seyrini şiddetlendiren ya da hafifleten ilginç bölgeleri tespit ettik” dedi.

A GRUBUNDA YÜKSEK RİSKBilim insanları Kromozom 9 üzerinde ağır COVID-19 vakalarında görülen bir gen varyantını teşhis etti. Burada kişinin ka-n grubuna bağlı olarak AB0 geni bulunuyor. A grubu hastalar COVID-19 enfeksiyonuna yakalanmaları halinde nefes darlığı çekmek bakımından daha yüksek risk taşıyor. 0 grubu ise bu bakımdan daha korumalı

ABD VE ÇİN’DE DE BENZER ARAŞTIRMALAR YAPILDIAlmanya’da yapılan araştırma, Çin ve ABD’de henüz bilimsel bir dergide yayınlanmamış iki çalışmayla uyum sergiliyor. Kiel Üniversitesi’nin araştırma ekibine başkanlık eden Alman moleküler biyolog Andre Franke söz konusu iki araştırma ile kendi araştırmalarının farkını anlattı. Franke iki araştırmada COVID-19 hastalarının k-an örneklerinin serolojik, yani antikorların varlığı bakımından incelediğini söyledi. Franke kendilerinin ise genetik açıdan konuya yaklaştıklarını ve dolayısıyla yeni verilerin söz konusu olduğunu belirtti.

Ka-n gruplarıyla bazı belli hastalıklar arasında ilişki bulunması yeni değil. 0 k-an grubu kişilerin diğer gruplara nazaran nadiren kalp-damar hastalıklarına yakalandığı, AB grubu kişilerin de nadiren yüksek tansiyon sahibi oldukları biliniyor. Ancak tıp dünyası bu durumun nedenlerini şimdiye kadar açıklığa kavuşturabilmiş değil

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.