Bunu çok az kişi biliyor! ATM'ye gittiğiniz zaman..

Bunu çok az kişi biliyor! ATM'ye gittiğiniz zaman..

Bunu çok az kişi biliyor! ATM'ye gittiğiniz zaman..

Hayatımızda her gün onlarca kelime kullanıyoruz. Bazılarının ne anlama geldiği biliyoruz bazıları da ezberden söylüyoruz. İşte ezberden söylediğimiz kelimeler genelde yabancı kökenli ya da kısaltmalar oluyor. Molatik Sözlük olarak sizler için kullanım manasını bilmediğimiz kelimeleri araştırdık.

Molatik Sözlük: 17 - Kullanılan kısaltmaların anlamları
SIM
 
;Telefonların olmazsa olmazı SIM kartlardır. İngilizce "Subscriber Identity Module" kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulmuştur. Türkçeye "Abone Kimlik Kartı" şeklinde çevrilebilir.
 
GPS
 
Özellikle son 10 yılda hayatımıza giren bir kavram da GPS. Bir yere giderken sık sık başvururuz kendisine. "Global Positioning System" olan açılımı Türkçede "Küresel Konumlandırma Sistemi" olarak kullanabiliriz.
 
USB

;Bilgi taşırken lazım olan eşyalardan birisi de USB’dir. Açılımı "Universal Serial Bus" şeklindedir, dilimize ise "Uluslararası Seri Veriyolu" şeklinde çevirebiliriz.

 
WI-FI
 

;Bir mekana girdik mi ilk sorduğumuz soru günümüzde, neredeyse “WI-FI var mı?” oluyor. İşte o WI-FI "Wireless Fidelity" demekmiş. Peki, “bunun Türkçesi nedir?” diye soracak olursanız "Kablosuz Ağ" veya "Kablosuz Bağ" diyebilirim sizlere
 
ATM
 
Aybaşı en sevdiğimiz mekanlar ATM’lerdir. Uzun uzun pırrrrr kırrrrr tırrrr diye ses çıkartıp 20 lira verince bize keyfimize diyecek yok. ATM tahmin edeceğiniz üzere İngilizce. "Automated Teller Machine" söz öbeğinin baş harfleridir. Biz bankamatik olarak da kullanıyoruz. Söz öbeğinin Türkçe karşılığı ise “Otomatik Veznedar Makinesi” demek.
 
WC

100 Numara, kenef, hela, ayak yolu gibi isimler verdiğimiz tuvaletin İngilizcesi WC’dir. Açılımı ise “Water closet”miş. Düz şekilde çevirecek olursak “Su Dolabı” oluyor ama tabii böylesi saçma, “Tuvalet” olarak çeviriyoruz.
 
TBT
 
Instagram’ın hayatımıza soktuğu sözcüklerden birisi de TBT. Perşembe günleri paylaşılan, eski fotoğraflara yazılıyor. Açılımı "ThrowBack Thursday" şeklindedir. “Geriye Dönüş Perşembesi” şeklinde çevrilebilir.
 
İETT

İngilizce değil kendisi, yerli ve milli bir sözcük. Çocukken "İneklik Etme Taksi Tut" şeklinde çevirip gülerdik. Gerçek açılımı ise “Elektrik Tramvay Tünel İşletmeleri” şeklinde.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.