CHP: Polis Asker intiharları ve Sendikayı sordu

CHP: Polis Asker intiharları ve Sendikayı sordu

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, asker ve polis intiharlarını gündeme getirerek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Moroğlu, Bakan Yılmaz’a yönelik önergesinde, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde son dönemde artan intihar olaylarının çok yönlü incelenmesi gerekiyor. Son 10 yılda intihar edenlerin sayısının, şehit sayısının üzerinde olduğuna ilişkin açıklamalar, intihar eden askerlerin ailelerinin yaşadığı acılar, asker ailelerinin şikayetleri görmezden gelinemez” diyerek, sorunun üzerinde ciddiyetle durulup önlem alınması çağrısı yaptı.
 polis.jpg
Moroğlu, Bakan Yılmaz’a şu soruları sordu: “Son 10 yıl ve son bir yıl inde intihar eden subay, astsubay, uzman çavuş, er ve erbaş sayısı kaçtır? İntihar nedenleri konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Eğer böyle bir çalışma varsa intiharlara hangi etkenlerin ve sorunların yol açtığı tespit edilmiştir? Farklı sosyoekonomik yapıdaki askerlerin kışlalarda yaşadığı sorunların çözümü için düzenli psikolog ve sosyolog desteği alınmakta mıdır? Bakanlığınız, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları bünyesindeki birimlerde kaç psikolog ve sosyolog görev yapmaktadır? Son 3 yıl içinde rehberlik ve psikolojik danışma servisine başvuran asker sayısı kaçtır? Son 10 yılda askerlere kötü muamele gerekçesiyle mahkemeye sevk edilen ve ceza alan rütbeli sayısı kaçtır? Bu subay ve astsubaylara hangi cezalar verilmiştir? Son 3 yılda kötü muameleye maruz kaldığı için sakat kalan kaç askere tazminat ödenmiştir? Bu tazminatın miktarı ne kadardır?”
 
“SENDİKALI POLİS OLMAZ” BASKISI VAR MI?

Moroğlu, Bakan Şahin’e yönelik önergesinde ise, “Polis teşkilatında intihar artışının nedenleri arasında mesleğin getirdiği stres ile başa çıkamama, katı hiyerarşik yapı içinde görev yapma, uzun mesai saatleri ve psikolojik destek alınmaması” gibi gerekçelerin sayıldığına dikkat çekti. Psikolojik destek alıp almadıkları ve destek birimlerine kaç kişinin neden başvurduğu, intihar nedenlerinin ne olduğu sorularını polisler için verdiği önergede yineleyen Moroğlu’nun Bakan Şahin’e diğer soruları şöyle: “Son 5 yıl içinde teşkilat içinde intihar eden polis sayısı kaçtır? Bunların kaçı emniyet müdürü ve amiridir? İntihar eden kişiler arasında yaş açısından bir istatistiksel çalışma yapılmış mıdır? Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı psikolojik destek birimlerine kaç polis başvuruda bulunmuştur? Polis olabilmek için devlet hastanelerinden alınan Sağlık Kurulu Raporu dışında ayrı bir psikolojik test uygulanmakta mıdır? İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kaç psikolog görev yapmaktadır? Yeni psikolog alımı gündemde midir? Doğu ve Güneydoğu’da görevli polislerin yıllık ve mazeret izinlerini kullanamadığı, yıllık izinlerin büyük bölümünün bir sonraki yıla devredildiği bilgisi doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir? Terörle mücadelenin yoğun olduğu bölgelerde polislere izin verilmemesi psikolojik baskı yaratmaz mı? Özlük ve uzun çalışma saatleri sıkıntılarını sendikalaşarak aşmaya çalışan emniyet personelinin, bazı üst düzey emniyet müdürleri tarafından baskı ve tehdide maruz kaldıkları bilgisi doğru mudur?”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum