Çin'de ise kimsenin beklemediği bir gelişme var

Çin'de ise kimsenin beklemediği bir gelişme var

Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'de ise kimsenin beklemediği bir gelişme var

Bir günde koronavirüs vakaları ilk kez çeyrek milyonu aştı, yaklaşık 260 bin pozitif test Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmen açıklandı. Reuters ise, yalnızca 100 saat içerisinde (yaklaşık 4 gün) dünya genelinde 1 milyon vakanın belirlendiğini 'son dakika' koduyla duyurdu. Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'de ise kimsenin beklemediği bir gelişme var.

 

31 Aralık 2019 günü Çin'in dünyaya duyurduğu gelişmenin insanlığın kaderini sonsuza kadar alt üst edeceğini kimse tahmin etmemişti, koronavirüs yalnızca 6,5 ayda yeryüzünü diz çöktürdü.

Hafta içinde kırılan korkunç rekorların ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük vakaların ilk kez çeyrek milyonu geçtiğini resmen açıkladı. WHO, yaklaşık 260 bin pozitif testin çoğunun beklendiği gibi ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'da kayıtlara geçtiğini bildiriyor


BBC, WHO'nun yalnızca bir gün önce yeni güncel rekoru açıkladıktan 24 saat sonra çeyrek milyon barajının geçildiğini aktarıyor.

Vaka artış hızı o kadar yüksek ki, uluslararası haber ajansı Reuters yalnızca 100 saat içerisinde (yaklaşık 4 gün) dünya genelinde 1 milyon testin pozitif çıktığını 'son dakika' koduyla duyurdu.
Dünya genelinde 10 Mayıs tarihinden bu yana en fazla ölüm de yine Cumartesi günü görüldü, bir günde 7 bin 360 can kaybı gerçekleşti.

Seçimlere dört aydan az bir süre kala salgın nedeniyle anketlerde yere çakılan Başkan Donald Trump'ın ülkesi ABD, hafta boyunca üst üste rekorlar ilan etti. John Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, vaka sayısının 3 milyon 700 bini geçtiği ABD'de, Covid-19 kurbanları da 140 bini aştı

ABD'nin güney eyaletleri ve en kalabalık eyaleti California'da koronavirüsün önüne geçilemiyor. Cumartesi günü 19 eyalette bir gün içindeki en yüksek vaka artışı kayıtlara girdi, 71 bin 558 test pozitif çıktı.

Peş peşe iki gün 70 binin üzerinde yeni vakanın açıklandığı ülkede, geçen haftaya göre vaka artış oranı yüzde 18,34 oldu. Hastaneye yatırılma oranları 33 eyalette artarken, bunların 14’ünde rekor artış tespit edildi.


Başta Teksas ve Florida olmak üzere birçok eyaletteki artış nedeniyle hastanelerin yoğun bakım servisleri vakalara yetişmekte zorlanıyor. Bazı yataklar hastane koridorlarına yerleştirilirken, hemşireler çift mesai ile hastalara yetişmeye çalışıyor.


ABD'de salgının merkez üssü haline gelen Florida'da Cumartesi günü 10 bini aşkın test pozitif sonuç verirken, Amerika'nın Sesi eyaletin koronavirüs tedavisi için acilen daha fazla Remdesivir ilacına ihtiyaç duyduğunu aktarıyor.

Virüsün vurduğu bir başka eyalet Arizona'da yoğun bakım ünitelerinin yüzde 89'u doldu, Cuma günü itibarıyla eyalet genelinde 3 bin 238 Covid-19 hastası yoğun bakımda. 147 ölüm ise, Arizona'da bugüne kadar gerçekleşen en yüksek günlük can kaybı oldu.


Günlük yeni vaka sayısının dört gündür 10 binin üzerinde açıklandığı Teksas’ta da hastalar, hastane yatırılmadan önce saatlerce bekletiliyor. Durumu en hafif olan hastalar, koridorlarda yataklara yerleştirilirken ağır hastalar için oda bulunmaya çalışılıyor. Reuters haber ajansı, Kuzey Carolina eyaletinde de vaka sayısında günlük rekor kırıldığını, pozitif testlerin 2 bin 404 artışla 98 bini bulduğunu bildiriyor.

ABD'de, maske takmak da dahil virüsün yayılmasını önlemek için alınan önlemler son derece siyasileşti. Beyaz Saray Sağlık Danışmanı ve salgın hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci eyalet ve yerel yönetimlere, insanları maske takmaya zorlama çağrısı yaptı ancak daha sonra Başkan Trump, maskeyi ulusal düzeyde zorunlu kılmayı reddetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.