Dev destek verilecek!

Dev destek verilecek!

M'üjde üstüne müjde duyuruldu. Dev destek verilecek!

Hayvancılıkla uğraşan ve gerçekleştirmek isteyen vatandaşlara devletten 2 sene ödemesiz kredi ve 400 bin TL’ye kadar hibe desteği müjdesi geldi. Hibeden 50 hayvana kadar yararlanmak mümkün. Pandeminin başladığı 2020’de önlemler kapsamında okullar, fabrikalar, lokanta gibi yeme-içme noktaları kapanınca süt satışı yeteri kadar olamadı. Süt fiyatları da çok düştü. Bunun üstüne besiciler, süt hayvanını kesime verdi. Dişi hayvan kesime gidince buzağı yetiştirilemediğinden hayvan adedi süratle azaldı.

Bu durumun önüne geçmek amacıyla döneme giren Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘düve alım desteği’ uygulaması geliştirdi. Buna göre, her sene bakanlıkça tespit edilen düve alım fiyatının yüzde 40’ını devlet karşılıyor.

Fiyatın Yüzde 40’ı Bakanlıkça bu sene amacıyla desteklemeye temel damızlık gebe düve fiyatı 20 bin lira, 8-15 aylık damızlık boş (gebe olmayan) dişi sığır fiyatı 12 bin lira, damızlık gebe manda fiyatı 16 bin lira ve 8-15 aylık damızlık boş dişi manda fiyatı da 10 bin lira olarak belirlendi. Yani 20 bin liraya bir damızlık gebe düve aldığınızda, bunun yüzde 40’ı olan 8 bin lirayı devlet size hibe ediyor. Bir senede 50 baş hayvana kadar da hibe alım hakkınız var. 50 damızlık gebe düve aldığınızda hibe tutarı 400 bin lirayı buluyor.

2 Yıl Ödemesiz Kredi Desteği Kalan parayı karşılama olanağınız yoksa şayet orada da proje kapsamında Ziraat Bankası döneme giriyor. Banka, bu sene yüzde 7.10 faiz miktarıyla (piyasada bu miktar yüzde 24’lerde) 1 hayvan amacıyla 16 bin lira seviyesinde düve alım kredisi olanağı sunuyor, 50 hayvanda tutar artıyor. 2 sene geri ödemesiz kredinin, daha ileri 5 sene içersinde makul taksitlerle ödemesi yapılıyor.

Nasıl Nereye Başvurulur? Programın ilk senesinde 600 bin hayvan amacıyla hibe çıktı. Projenin ikinci seneının başvuruları da Kasım 2021’de alındı, şimdi mart ayında hibeye hak kazananların listesinin açıklanması bekleniyor. Yeni başvuracak olanlar ise Kasım 2022 dönemini kaçırmamalı. Bulunduğunuz bölgedeki tarım il ya da ilçe müdürlüklerine giderek verdiği formları doldurup başvurunuzu yapabilirsiniz.
Başvuru Yolları

Başvurunuz kabul edildikten ileri aşamalar şu şekilde: * Hayvanların; düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden, Tarım Kredi Kooperatifleri ile iştiraklerinden ve yetiştirici ile yapımcı örgütlerinden temin edilmesi gerekiyor. * Buralardan kaç hayvan almayı planlıyorsanız bunun ön anlaşmasını yapıyorsunuz. * Proforma fatura yani asli olmayan geçici bir fatura alarak bunu Ziraat Bankası’na ibraz ediyorsunuz.

* Bankanın istediği koşulları sağlıyorsanız size kredi çıkarıyor. * Hayvanınızı anlaştığınız yere gidip alıyorsunuz.* Kredi faturanızı tarım il ya da ilçedeki yetkililere gösteriyorsunuz. Onlar da ahırınıza gelip kaç hayvan aldıysanız bakıyor, kontrolleri yapıyor. Hibe hak edişinizi bakanlığa raporluyor.* Tarım ve Orman Bakanlığı da 2 ay içersinde hibe ödemenizi gerçekleştiriyor.

Kapsamında Hangi Irklar Var? Etçi ırklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue. Kombine ırklar; Simental (Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard. Sütçü ırklar; Jersey (Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde), Holstein. Manda.Hibe Desteğiyle Alınan Hayvanları 3 Yıl Satmak Yasak Gebe düve hibesinden yararlanabilmek amacıyla alacağınız hayvanın en az 3 aylık gebe olması gerekiyor. Hayvanı satın aldıktan sonra yetkililer, 6 ayda bir işletmenize gelerek sağlık durumu, hayvanın hayatta olup olmadığı gibi konularda kontrol yapıyor. Eğer hayvanınız bu dönemde öldüyse, kredi alırken banka sigorta da yaptığı amacıyla ölen hayvanın yerine yenisini anında almanız gerekiyor, bunun bedelini de sigorta karşılıyor. Hibe desteği aldığınız hayvanı 3 sene süresince da satmama kuralı var.

Kimler Yararlanabilecek? En mühim şart, en az 1 senelik hayvancılıkla uğraşan bir işletme olmanız gerekiyor. En az 8 aylık bir dişi sığır ya da mandanız olmalı. Hayvan Kayıt Sistemi’ne (TÜRKVET) kayıtlı sığır işletmecisi olmanız şart. Hayvancılıkla alakalı bir kurs bitirmiş ve sertifikasını almış olmanıza da bakılıyor. Şehit yakını, gazi ya da gazi yakınıysanız dşayetlendirmede 10 puan çok alabiliyorsunuz. İlçede yaşıyor ve bulunduğunuz bölgeden başvuruyorsanız 10 puan fark sağlanıyor. 40 yaş altı genç ve kadınsanız 10 puanla öne geçmeniz mümkün. Ahır sizin üzerinizeyse 10 puan, kiraysa 6 puan veriliyor.

50 Hayvanda Yıllık 700 Bin Lira Kazanç Erzincan, büyükbaş hayvancılığın süregelen bulunduğu ve bu amaçla hibe uygulamasından en çok yararlanan il olarak biliniyor. Hibe desteğinin yanı sıra bu işten ilaveten ne kadar kazanılabileceği konusu ile alakalı görüşünü aldığımız Erzincan Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Faruk Günay, “Hibe ile gebe düve alındıktan sonra şahıs doğan ve 3 ay sonra sütten kesilen buzağı satabilir. 1 yaşına kadar olan buzağının bu sene amacıyla fiyatı 10 bin lira seviyesinde. Buzağı erkekse 2 sene sonra kesim amacıyla satılabilir. Bu seneki fiyat 28 bin lira seviyesinde, kurbanda bu 35 bin lira olur” diye konuştu.

Yıllık Net Gelir 700 Bin Lirayı Buluyor Süt olarak kazanca bakıldığında ise bu sene amacıyla bir litre sütün 5 liraya süt fabrikalarına satılabileceğini bildiren Günay, “En verimli olan Holstein ırkı senede 7-8 ton süt veriyor. Yani sütten senede 35 bin lira kazanmak mümkün. Böylece bir sene içersinde gebe olarak aldığınız bir hayvandan sağlayacağınız süt ve buzağı satışından toplam geliriniz 45 bin lira ediyor. Bir hayvan amacıyla senelik yonca, saman, yem, ilaç, veteriner gibi giderler de toplam 32 bin lira. Bu halde senelik net kazanç ise hayvan başına 14 bin lira. 50 baş hayvan alındığında fire yoksa senelik net gelir 700 bin lirayı buluyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.