Ekmeğe bir büyük zam daha...

Ekmeğe bir büyük zam daha...

ASGARİ ÜCRETE GELEN ZAM ERİDİ BİLE!Ekmeğe bir büyük zam daha...

 Son olarak ekmek fiyatlarına da güncel bir büyük zam daha bekleniyor. Sektör temsilcileri, fiyatların 5 TL’ye çıkabileceğini öngörüyor.

Rusya ile Ukrayna arasında büyüyen kriz, söz konusu ülkelerin küresel buğday ticaretindeki payından dolayı tartışmaları da beraberinde getirdi. Ulusal Hububat Konseyi (UHK), Türkiye’nin bu konuda kendi kendine yeten bir ülke olması dolayısıyla iç pazardaki buğday arzında sıkıntı yaşanmayacağını bildirdi. Öte yandan TMO’nun piyasaya müdahale edebilecek stoklarının da bulunduğu ifade edildi.
 
Mynet’ten Sinem Eryılmaz’ın özel haberine göre, UHK Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, geçen yıl dünya genelinde yaklaşık 770 milyon ton buğday üretildiğini söyledi. Rusya’nın bu üretimin yaklaşık yüzde 10’una hâkim olduğunu, buğday ihracatının da yaklaşık yüzde 20’lik kısmını gerçekleştirdiğini aktaran Taşpınar, Türkiye’nin ise uluslararası buğday ticaretinde yüzde 3,3 civarında payının bulunduğunu kaydetti.

OLASI BİR SAVAŞ, FİYATLARI ETKİLEYECEK Mİ?
Bu çerçevede savaş çıkması ekmek fiyatlarını doğrudan etkileyecek mi sorusu gündeme geldi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar:

“Buğday ekmek fiyatları maliyet kalemleri arasında 5’te 1’ini oluşturur. Aslında zam zaten yapacağız. Ama bu zam Rusya-Ukrayna savaşından dolayı değil, elektrik ve doğal gaz faturalarından dolayı olacak. Geçen aya göre 10’ar bin lira daha fazla fatura geldi. Ama Rusya ile herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Yalnızca dolar artarsa bir miktar etkilenebilir. İç piyasaya yansımaz. Çünkü bir taraftan biz de ihracat yapıyoruz. Ben ekmek fiyatları 3,5 lira olacak dediğimde kimse inanmıyordu. Ama oldu. Şimdi ekmek fiyatları 4,5-5 lira olabilir. Bundan sonra ekmek fiyatları 1 lira 1 lira artar. 50 kuruş zam bitti” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum