Elektrik faturası yüksek gelenler dikkat !

Elektrik faturası yüksek gelenler dikkat !

Elektrik faturası yüksek gelenler dikkat !Detayı :

Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçildi. Kademeli tarifede belirtilen 150 kW sınırının üzerinde kullanım gerçekleştiren hanelere faturalar zamlanan fiyatlarla yansıtıldı.

Bu sebeple binlerce haneye yılbaşından bu yana gelen yüksek faturalar vatandaşlar tarafından tepki topladı. Vatandaşların tepkileri üzerine TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den bir çözüm önerisi geldi.

Yüksek faturaların önüne geçilmesi gerektiğine değinen Palandöken, kademeli tarifede düzenleme yapılmasını ve yazlık/kışlık modelinin uygulamaya alınmasını önerdi. Ayrıca 150 kWs sınırının oldukça düşük olduğunu belirten Palandöken, sınırın en az 400 kWs bandına yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Yazlık/Kışlık Modeli Dikkate Alınmalı Palandöken, vatandaşlar tarafından tepki toplayan elektrik faturalarına ilişkin hükümet yetkililerine seslenerek çözüm önerilerinde bulundu.

Yaz ayları ve kış aylarında ihtiyaç duyulan enerji miktarına değinen Palandöken, konunun dikkate alınması gerektiğini ve yazlık/kışlık tarifenin uygulamaya alınmasının önemli olduğuna değindi. Ayrıca kademeli faturalandırmadaki sınırın düşük olduğunu belirten Palandöken, 150 kWs sınırının vatandaşların ihtiyaç duydukları enerji miktarından çok daha düşük olduğunu ve sınırın en az 400 kWs bandına yükseltilmesinin doğru olacağını söyledi.

Palandöken, “Bakkal, kasap ve benzeri işletmelerde gerekli buzdolabı, et çekme makinesi, ütü gibi aletlerin kullanımları oldukça azaldı. İşletmeler ihtiyaç duydukları enerjiyi de tasarruf sebebiyle kullanmama gayreti gösteriyor. Bununla birlikte 150 kWs sınırı sadece televizyon ve fırın gibi aletlerle aşılabilirken, sınırın bu kadar düşük olması vatandaşları mağdur durumda bıraktı.

Türkiye’de 3’lü tarife sistemi var. Konut, sanayi ve ticaret… En düşük elektrik sanayide ve en yüksek elektrik tarifesi ise esnaf tarafından kullanılıyor. Bu durumda esnafın sanayiciden ve konuttan çok daha fazla elektrik faturası ödediği aşikardır. Konutlarda kullanılan elektriğin sınırı 150 kWs seviyelerinden çok daha yukarılara taşınmalı. Ayrıca ticari yerler içinde yazlık/kışlık tarifenin uygulamaya alınması gerekmektedir.” dedi.

 

‘Sokaklar Işıksız Kalır’ Palandöken, artan maliyetler karşısında vatandaşların çaresiz olduğunu ve yalnızca televizyon ve fırın gibi aletlerin çalıştırılmasıyla birlikte elektrikte belirlenen kademe seviyesinin aşılacağını söyledi. Palandöken,

“Yeni yılla birlikte elektrik faturaları için kademeli tarife getirildi. Bu sebeple yüzde 50 ile yüzde 127 arasında değişen maliyetler sınırı aşan hanelere yansıtıldı. Bu sınır oldukça az. Sınır yalnızca buzdolabı, televizyon, fırın gibi aletlerin çalıştırılmasıyla aşılıyor.

Sınırı aşmamak için televizyon, buzdolabı ve fırın gibi aletlerin bir ay süresince hiç çalıştırılmaması gerekiyor. Bakkallar buzdolaplarını iade etmeye, fişleri çekmeye başladı. Yakın zamanda bu maliyetler sürdürüldüğü sürece sokaklarda ışık yanmayacak hale gelecektir. Sokaklar ışıksız kalır.” dedi.

‘Yazlık/Kışlık Tarifesi Uygulanmalı’ Palandöken işletmeler için gerekli enerjinin altını çizdi. Palandöken, “Konutlarda alt sınırın en az 400 kWs olması gerekiyor. İşletmelerde ise bu sınırın 800 kWs bandına yükseltilmesi gerekiyor. Elektrik yaz aylarındansa, kış aylarında daha çok tüketiliyor. Bu dengesizliğin önüne de yazlık/kışlık modeliyle geçilebilir. Esnaf ve sanatkar camiası olarak yazlık ve kışlık tarifesi üzerinde ısrarcıyız

. Doğalgaz faturalarında da kademeli sistem getirileceği Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya alındı. Kış aylarında soğuklardan zorlanacak olan vatandaşlar için bu alanda da seviyeler yüksek tutarlarda belirlenmelidir. Seviyelerin bu denli aşağıda olması üretimle birlikte tüketimi de olumsuz anlamda etkiliyor. Yüksek fiyat sebebiyle maliyetlerle birlikte enflasyon yükseliyor.” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum