EMEKLİLİK İLE İLGİLİ GENELGE YAYIMLADI

EMEKLİLİK İLE İLGİLİ GENELGE YAYIMLADI

SGK EMEKLİLİK İLE İLGİLİ GENELGE YAYIMLADI! RESMEN DEĞİŞTİ

Corona virüsü sonrası harekete geçen hükümet vergi yapılandırması uygulamasını başlattı. Bu sayede vatandaşın borçları silinecek. Ayrıca emeklilik için eksik günü olan vatandaşlara da indirim getirildi. Konu ile ilgili olarak SGK genelge yayımladı. 17 kasım 2020 tarihinde yayımlanan genelgede vatandaşların yapılandırmadan nasıl faydalanacağı açıklandı. Genelgeye ulaşmak isteyenler haberimizin içeriğinde verdiğimiz linke tıklayabilirler.

Salgın sonrası dönemde ekonomik tedbir paketler açıklayan devlet, şimdi de yapılandırma düzenlemesini devreye soktu. Çok sayıda vatandaşın borçlarına ödeme kolaylığı sağlanacak yapılandırma ile emeklilik bekleyen vatandaşlar için de indirim fırsatı sunuluyor. SGK tarafından yayımlanan 17 kasım 2020 tarihli ve 2020/45 numaralı genelgeye göre, Bağ-Kur’a olan borçları sildirme imkanı getirirken, eksik günlerini satın almak isteyenler için indirimlerden faydalanabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu olmayanlar, prim ve hizmet belgeleri ile beyannamelerini yasal süresi içinde vermeleri halinde 5 puanlık prim indiriminden faydalanabilirler. Borç taksitlerini düzenli ödeyenler 5 puanlık prim indirim hakkına sahip olabilirler. Yapılandırma başvurusu yapanların borçlarının gecikme ceza ve faizleri silinecek, bunun yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplama yapılacak. Ayrıca, 1 Mart’a kadar peşin ödeme yapanlar, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ını ödemeyecek.

Bağ-Kur prim borçları 31 Aralık’a kadar başvurularak yapılandırılabilirler. Yapılandırmaya başvuru yapan vatandaşlar, 2’şer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeme yapabilirler.

İHYA BAŞVURUSU
Bağ-Kur’lu olup da prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanların kendileri veya hak sahipleri, Aralık ayı başından itibaren 2 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ihya başvurusunda bulunabilir. Böylece yapılandırma ile borçlarını sildirenler daha az ödemeyle emeklilik hakkı elde edilebilir.

Yapılandırma başvurusunda bulunmak isteyenler e-devlet sistemi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.