En düşük emekli maaşı 3.000 TL, asgari ücret 5.300 TL formülü!

Teklif Meclis masasına konuldu: En düşük emekli maaşı 3.000 TL, asgari ücret 5.300 TL formülü!

ASGARİ ÜCRET 5300 TL EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 3000 TL

Yılbaşında memur ve emekli maaşlarına enflasyon farkı kadar zam ve asgari ücrete ise yüzde 50 oranında zam yapılmıştı. Ancak yılın ilk 6 ayı geride kalırken yapılan zamlar bir bir eridi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada memur, emekli ve işçi sınıfının enflasyon karşısında ezdirilmeyeceğini; memur ve emeklilere enflasyon farkının üzerinde bir zam yapılacağını, asgari ücretliler için ise zam çalışmalarının başladığını ifade etmişti. 

En düşük emekli maaşı için 3000 TL teklifi sunuldu!

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin'in ve bazı milletvekillerinin imzasını taşıyan " Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini 2 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu. 

Teklifte, 3600 ek gösterge ve öğrenci affını da içeren 57 maddelik yasa teklifinde, emekli aylığındaki alt sınır 2 bin 500 liradan 3 bin liraya yükseltiliyor. Söz konusu düzenleme ile öz maaşları 3.000 TL'ye çekilmeyecek fakat öz maaşı ile 3 bin TL arasında kalan tutar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak. 

Buna göre de normalde 2 bin 500 TL emekli maaşı alan bir kişi, maaşını bankadan 3 bin TL olarak çekebilecek. Bu teklife ek olarak bir de emekli maaşlarında enflasyon farkı zammı durumu öne çıkıyor. 

En düşük emekli maaşının 3 bin TL'ye çıkması ardından ayrıca Kurban Bayramı öncesi verilecek bayram ikramiyeleri de emeklilerin rahat bir nefes almasını sağlayacak. 

Asgari ücrette yüzde 25 zam formülü!

AK Parti kulislerinden edinilen bilgilere göre, yıllık enflasyonun yüzde 75'i aşması nedeniyle yılbaşında yüzde 50 oranında yapılan zam ile aradaki farkı kapatmak için asgari ücrete yüzde 25 yapılması konuşuluyor. Asgari ücrete yüzde 25 oranında zam yapılması durumunda ücret 5 bin 300 liraya yükseliyor. 
 

ASGARİ ÜCRET 5300 TL EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 3000 TL


Temmuz ayından itibaren asgari ücrete yapılacak zam sonrası da işverenlerin işçi çıkarma riskine karşılık, küçük işletmelere destek verilmesi planlanıyor. Asgari ücret üzerinden kesilen SGK. priminin, belli sayıda işçi çalıştıran küçük işletmeler için devlet tarafında karşılanması söz konusu olabilecek. 

Bugün toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak karar ve 4 Temmuz'da açıklanacak enflasyon oranı sonrasında maaşlara yapılacak kesin zam oranı belli olacak.

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.