En düşük emekli maaşı 3600 TL, en düşük memur maaşı 5440 TL

En düşük emekli maaşı 3600 TL, en düşük memur maaşı 5440 TL

En düşük emekli maaşı 3600 TL, en düşük memur maaşı 5440 TL olacağı açıklandı!

Milyonlarca memur, 2022’de maaşlara yapılacak zam oranlarını merak ediyor ve ne kadar zam yapılacağına dair iktidardan gelecek açıklamalara kilitlenmiş durumda. 2022 memur maaşlarına yapılacak zam oranları yanı sıra ek zam verilip verilmeyeceği de ayrı bir merak konusu zira memurlarda aynen asgari ücrete yapılan zam oranları kadar ücretlerinde bir artış istiyor. İktidara en yakın yazarlardan Abdulkadir Selvi de, memurlara asgari ücrete yapılan zam kadar bir zam yapılacağını iddia etti. Diğer taraftan yine iktidara yakınlığı ile bilinen başka isim en düşük emekli maaşının 3600 TL, gelecek zamlarla birlikte en düşük memur maaşının 5440 TL olacağı iddia edildi.

Peki, Memur maaşı için en son neye karar verildi? 2022’de memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağı kesinleşti mi? 2022 yılında, yapılacak olan maaş zammı sonrasında en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? En düşük memur maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar…
 
Tüm sendikalar 2022 Ocak ayında memur maaşları için zam taleplerini iletti ve gözler 3 Ocak’a çevrildi. Çünkü memur maaşları 3 Ocak 2022’de ne kadar artacağı, ek zam verilip verilmeyeceği (15 Ocak’ta belli olacak), verilecekse ne kadar olacağı, refah payı verilip verilmeyeceği ve diğer tüm konular bu tarihte belli olacak ama bu tarihten önce gerek iktidar gerekse muhalefet cephesinden farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

MEMURLARA NE KADAR EK ZAM VERİLECEK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen ve Kamu-Sen Başkanları ile beraberinde Bakan Bilgin’le ek zam konusunu görüştü. Memur ve memur emeklilerine yapılacak ek zammın 15 Ocak’a kadar yetiştirilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen ve Kamu-Sen Başkanları ile beraberinde Bakan Bilgin’le ek zam konusunu görüştü. 17.00 sularında başlayan görüşme yaklaşık 20 dakika sonra sona erdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Memur-Sen Başkanı Yalçın, “Cumhurbaşkanımızla görüşmemizde ek zam, 3600 ek gösterge ve sözleşmelilere kadro beklentimizi anlattık. Ek zam dahil tekliflerimiz için Çalışma Bakanı Bilgin ile bir araya geleceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti açıklarken çalışanlarımızı hayat pahalılığı altında ezdirmemeye kararlıyız demişti. O nedenle memurlara asgari ücrete paralel bir artış bekleniyor.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, “Fiyatlar yükseliyor. Fiyatları indirmek için mücadele ederken diğer taraftan milletimizin alım gücünü artırmak için hem asgari ücreti tarihi bir şekilde yükseltiyor hem de önümüzdeki günlerde inşallah memur ve emekli maaşlarında da düzenlemeler yapılarak, vatandaşımızın alım gücünün azalmaması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam ediyoruz. Asgari ücret 4 bin 253 lira oldu. İnşallah memura da gerekli zamlar verilecek” dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?
İktidara yakın isimlerden Hürriyet Gazetesi’nden Noyan Doğan’da, 2022’de memur maaşlarına yapılacak zam ile ilgili kaleme aldığı yazısında en düşük emekli maaşın 3600 TL’ye yükseltileceğini, en düşük memur maaşının 5.440 liraya yükseleceğini belirtti.

Konuya ilişkin Noyan şu açıklamalarda bulundu;

2022’nin başında en düşük emekli aylığı ek ödeme hariç 3.600 liraya çıkacak. Yeni zamlarla birlikte aile yardımı, çocuk ödeneği ve memurların bulundukları illere göre aldıkları ücretler de farklılaşacak.

Bu kapsamda en düşük memur maaşı 2022’nin ocak ayında aile yardım ödeneği ve diğer ücretler hariç 5.440 liraya çıkacak.

Yeni zamlarla birlikte 1. derece 4. kademede (1/4) genel müdürün maaşı 18.100 liraya, 1/4 öğretmenin maaşı 7.370 liraya, 8/1 polis memurunun maaşı 8.357 liraya, 5/1 üniversite mezunu hemşirenin maaşı 7.149 liraya, 1/4 uzman doktoranı maaşı 11.351 liraya çıkacak.

Tabi bu hesaplamalar belirttiğim gibi 5 aylık enflasyonun aynı kalması durumunda geçerli, enflasyon artarsa enflasyon farkı da artacağından bu maaşlar biraz daha artacak.

Yeri gelmişken, memurlara, toplu sözleşme dışında enflasyondaki artışa göre ek zam yapılması konusuna da değineyim. Evet, bir kereliğe mahsus olmak üzere böyle bir zam gündemde ve toplu sözleşmeye ek protokolle ekleneceği, hatta ocak ayındaki zamlı maaşlara yansıtılacağı da kesin gözüküyor.

Ancak zammın ne kadar olacağı ve daha da önemlisi memur emeklilerini kapsayıp kapsamayacağı henüz netlik kazanmış değil.

2021 yılında ise hem memurlar hem de emeklileri geçmiş toplu sözleşmeden kaynaklı bu yılın ocak-haziran döneminde yüzde 3’lük zam ve enflasyon farkıyla birlikte maaşlarını yüzde 7.36 zamlı; temmuz ayında ise yüzde 3 zammın üzerine yüzde 5.45 de enflasyon farkı ile birlikte yüzde 8.45 zamlı almışlardı.

Böylece memur ve emeklilerinin 2021 yılı maaş zamları toplamda yüzde 15.81 olmuştu. 2022’de yeni zamla birlikte memur emeklilerinin her ay aldıkları ek ödeme tutarı da artacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum