Ev Hanımlarına Ödeme..!

Ev Hanımlarına Ödeme..!

Milyonlarca ev hanımına emeklilik müjdesi geldi! e-Devletten başvurunuzu yapmayı unutmayın

Milyonlarca ev hanımına emeklilik müjdesi geldi! e-Devletten başvurunuzu yapmayı unutmayın

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik için bazı şartları sunarak, gereken şartları taşıyanları verilen haklardan yararlanabilir durumu getiriyor. 

Çalışamayan annesine, eşine böyle bir gelecek hazırlamak isteyenler için emeklilik fırsatı var. Belli şartları yerine getirdikten sonra herkes emekli olabilir. Bunlar da yaş, yıl ve prim günü olmak üzere üç adet şarttan oluşmaktadır.

Konuyu karmaşık duruma getirense Türkiye'de çok sık aralıklarla yapılan reform yasaları. 1999 yılı ve öncesindeki erken emeklilik şartları 1999 yılındaki reformla tamamen değiştirildi. 2008'deyse Bağ-Kur SSK ve Emekli Sandığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirilerek birçok yeni kural getirildi. Sonradan çıkartılan düzenlemelerle de yenilikler sürmeye devam etti.

Ancak bu değişikliklerle özellikle 20 yıl ve üzerinde sigortalılığı bulunanlar için üç ayrı dönem ve üç ayrı uygulama ortaya çıktı. Hele iki ya da üç kurumda birden çalışanlar için ayrı ayrı hesaplamalar gündeme geldi. Emekliliği hesap ederken en mera edilen erken emeklilik ve çalışmadan emeklilik sağlayan yasal avantajlar.

Peki çalışmak koşul mı?

Emeklilik yönünden gerçekte kadın-erkek her bireyin yararlanabileceği ama mevzusuna baktığımızda kadınlar için daha mühim gördüğümüz bir sistem var.

Bu da isteğe bağlı sigortalılık yani bir diğer söyleyişle çalışmadan emekli olmanın formülü.

Emeklilik için üç esas koşul:

-Prim gününü doldurmak,

-Belli bir yaşa gelmek,

-Sigortalı olduktan sonra belli bir zamanı tamamlamak.

Birinci koşul olarak yazdığımız prim gününü tamamlamanın çoğu yolu var. Bir işyerinde ya da kamu kuruluşunda kayıtlı olarak fiilen çalışmak. İkincisi, kendi namına iş gerçekleştirme ve prim ödemek. Üçüncüsü, doğum, askerlik borçlanması gibi birtakımlarını da gelişen bölümlerde anlatacağımız gün satın alma yöntemlerini kullanmak. Bunlara ek edebileceğimiz bir diğer yöntemse söylediğimiz gibi çalışmaya lüzum olmadan isteğe bağlı sigorta ödemek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.