Folik Asit Yan Etkileri Nelerdir?

Folik Asit Yan Etkileri Nelerdir?

Folik Asit Yan Etkileri Nelerdir?

 

Folik asit yan etkileri, laboratuvar araştırmalarına göre enzimler üzerinde birçok olumsuz etki gösteriyor. Artık insan tüketimi için de olabilecek yansımaları anlamaya başlıyoruz. İronik olarak, folik asit tüketmek gerçek bir folat eksikliğine yol açabilir!

Folat ve Folik Asit

"Folik asit" terimi genellikle folat (B9 vitamini) ile birbirinin yerine kullanılır, ancak aynı şey değildir. Folik asit, B9 vitamininin birincil insan yapımı şeklidir. Güçlendirilmiş gıdalarda ve birçok vitamin takviyesinde bulunur.

Peki, folik asit nedir?

Folik asit (pteroilmonoglutamat), taze, doğal gıdalarda bulunmayan, insan yapımı, oksitlenmiş folat formudur. Folik asit, folata dönüştürülmediği sürece biyolojik aktiviteye sahip değildir. Vücut tarafından kullanılabilmesi için en azından tetrahidrofolat (THF) adı verilen bir folata dönüştürülmelidir. Bu dönüşüm, dihidrofolat redüktaz (DHFR) enzimi aracılığıyla gerçekleşir.

  • Folik asit dönüştürülmezse, vücutta metabolize edilmeden bırakılır. Bu işlenmemiş ve kullanılmamış folik asit, insan sağlığı ile ilgili sorunlara neden olma potansiyeline sahiptir.

  • Folik asit, fonksiyonel bir folat eksikliğine neden olur.

  • Folik asit, yüksek folat kan konsantrasyonlarına yol açar.

  • Folik asit iyi metabolize olmaz. Özellikle folat yolu gen mutasyonları olanlarda kanda yüksek kalabilir.

  • Folik asit laboratuvar çalışma değerlerini çarpıtabilir. Laboratuvarlarınızdaki folat düzeyleriniz normal görünse bile folat eksikliği etkilerinden muzdarip olabilirsiniz. Bunun nedeni, laboratuvarların hücreleri değil, kanı folat için test etmesidir.

  • Kandaki yüksek folik asit konsantrasyonları, bilişsel ve bağışıklıkla ilgili sorunlar dahil olmak üzere zararlı etkilere sebep olabilir.

  • Folik asit, doğal folatlardan daha yüksek bir bağlanma afinitesine sahiptir. Folat reseptörleri, tercihen gerçek folat yerine folik asidi bağlar. Yani folik asit, gerçek folattan önce kullanılır.

  • Folik asit, DHFR enzimatik fonksiyonunu azaltır. Bu, biopterin geri dönüşümünü azaltır, böylece biopterin eksikliğine sebep olur. Biopterin, beyin kimyasallarının işlenmesi ve dolaşım sağlığı için önemlidir.

  • Folik asit, nükleik asit üretimindeki metabolik bloğu atlayarak B12 vitamini eksikliğini maskeleyebilir ve yeterli metil grubu olmadan hücre bölünmesinin gerçekleşmesine izin verebilir.

  • B12 eksikliği + yüksek folik asit zararlı olabilir. B12 eksikliği, yüksek kan metabolize edilmemiş folik asit seviyeleri ile birlikte, anemi ve bilişsel bozukluk gibi zararlı etkilere yol açabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.