Formüller açıklandı 3600 günle 50 yaşında emeklilik

Formüller açıklandı 3600 günle 50 yaşında emeklilik

EYT'liye bayram hediyesi! Formüller açıklandı 3600 günle 50 yaşında emeklilik

EYT ne zaman çıkacak araştırırken, Bakan Bilgin'den müjdeli haber geldi. EYT'yi çözecek 3 formül açıklandı, ' prim, yıl, yıpranma' çözüm olacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT’lilerin sorunu nihayet çözüme kavuşturuluyor. Hükümet 2023 öncesinde ilk olarak 3600 ek gösterge meselesini çözüme kavuşturdu ve ardından asgari ücrete ara zam kararı aldı. Hemen peşinden de memur ve emekli maaşlarına yüzde 40’ın üzerinde artış yapıldı. Bu gelişmeler yaşanırken sıra EYT’lilere geldi.

EYT sorunu çözülüyor! Milyonlarca EYT’liye müjde verildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, canlı yayında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çok önemli bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin, EYT için ilk kez tarih vererek milyonlarca kişiyi sevindirdi. Yaptığı açıklamada EYT sorununun bu yıl içerisinde çözüleceğini belirterek, Türkiye’nin emekçilerinin endişe etmemesini, her bir sorunu önümüzde çözülmesi gereken bir dosya olarak bulundurduklarını ifade etti. Bakan Bilgin, EYT’lilere bayram müjdesini vererek, yıl sonuna kadar EYT sorununu çözeceklerini duyurdu.

Prim, yıl, yıpranma! İşte EYT’yi çözecek 3 formül

Bakan Bilgin’in müjdesinden sonra Emeklilikte Yaşa Takılanlar için kurulacak komisyon, “ prim, yıl, yıpranmaya “ dayalı formüller üzerinde yoğunlaşıyor. İlk olarak sözleşmeli çalışanların kadro sorunu çözülecek ve hemen ardından Emeklilikte Yaşa Takılanlar Komisyonu kurulacak. EYT kapsamındaki kişiler, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan ve şu an emekli olamayanlar olarak öne çıkıyor.

EYT için kurulacak komisyon, prim, yıl ve yıpranmaya dayalı formüller üzerinde duracak. Prim günü yeterli olmayanlar için halk, vakıf sandıklar aracılığı ile “ iş emekliliği “, aylığın belli bir kısmının kesilerek daha erken olma imkanı sağlayan “ kısmi erken yaşlılık emekliliği, kesintili erken emeklilik “ gibi seçenekler üzerinde durulacak.

EYT düzenlemesi ile yalnızca çalışanlar değil, Sosyal Güvenlik Kurumu da fayda görecek. EYT ile SGK’nın yükü azalacak, mağduriyetler giderilecek ve emekli olamayanlar nedeniyle iş bulmakta da sıkıntı yaşayan binlerce kişiye umut ışığı doğacak.

AK Parti, EYT konusunda hummalı bir çalışma yürütüyor. Yıpranma hakkı olmayan ağır işlerde çalışanlara, emekliliğine 3-4 yılı kalanlara her yıl için yüzde 5 gibi bir oranda maaşlarından kesinti yapılarak erken emekli olmaları sağlanabilecek. Buna ek olarak 50 yaş ve üstü çalışanlara iş imkanı için vergi, prim teşviki, 9000 günü doldurana her 360 gün karşılığı 4’te 1’inin yaştan düşürülmesi gibi formüller yer alıyor.

Milyonlarca EYT'liye bayram hediyesi!  Formüller açıklandı 3600 günle 50 yaşında emeklilik hepsi listede! - Resim : 3

Kesintili kısmi emeklilikle erken emeklilik!

EYT için bir diğer formül olan kısmi emeklilikte ise 3600 günü tamamlayan kadınların 50, erkeklerin de 55 yaşında emekli ayrılması söz konusu olabilecek. Süre tamamlama konusunda da kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 sigortalılık gününü bitirenlerin yaşa takılmadan emekli olması mümkün olacak. Bu sistem Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerde uygulanıyor.

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.