Geçici görevlendirilmelere kadro iddiası

Geçici görevlendirilmelere kadro iddiası

Şube müdürü normlarının taşraya tahsis edilmesinden sonra geçici görevlendirmeler hız kazandı.

 

Okullarda daha fazla ek ders ücreti almak var iken görevlendirmelere talebin çok olmasının arkasında yatan neden görevlendirilenlere kadroya geçme sözünün verilmiş olmasıdır. Kapalı kapılar ardından pazarlıklar yapılıyor. Haftada 30 saat ek ders ücreti alan bir kurum müdürü, haftada 18 saat ek ders ücretine razı geliyor. Kaldı ki 1,5 yıldır taşra rotasyonu yapılacak iddiası ortalıkta dolaşıyor. Yazın yapılmasına nerdeyse kesin gözü ile bakılıyordu. 3-4 aylığına okullardan yöneticileri il müdürlüklerine çekmek hiç de akıllıca değildir. Ancak sınavsız şube müdürlüğüne geçişin sözlerinin verildiği konuşuluyor. Tıpkı eğitim uzmanlığında olduğu gibi! Sayın Bakanın şube müdürlüğü yönetmeliği için çerçeve yönetmeliğinde değişiklik çalışmaları devam ediyor, açıklaması bu iddiaları doğrulayacak niteliktedir. Şu an için başbakanlığın görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde (çerçeve) değişiklik yapılmadan böyle bir uygulama yapmak mümkün değildir. Ama yarın…..!

Bakanlıkta bu tür adaletsiz uygulama yapmak nerdeyse geleneksel hale gelmiştir. Okul müdürleri rotasyonundan önce sınavlı ilk atama gerçekleştirilmiştir. Rotasyona uğrayan okul müdürleri kendi aralarında paslaşmak zorunda kalmışlardır. İlçe müdürlükleri atamalarına baktığınızda da durum benzerdir! Yönetmelikte yazıyor, eski ilçe müdürleri de bu şekilde atanıyor deyip boş bulunan müdürlüklere atamalar yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. Bir hakkın kanuni olması başka bir şey vicdani ve hukuki olması başka bir şeydir. Bu tür adaletsiz uygulamalar çalışma barışını bozmaktadır. Bunu birilerinin görmesi lazım….

Münhal bulunan şube müdürlüklerine hiçbir kriter gözetmeden görevlendirme yapıp ardından görevlendirilenleri kadroya geçirmeyi düşünmek tam anlamıyla adaletsizliktir. MEB' de böyle bir uygulama KAYBET-KAYBET metodunu uygulamak anlamına gelecektir. Hem şube müdürlüğünün prestiji, hem de kurum hiyerarşisi kaybeden olacaktır. Çalışanları mutsuz etmenin hiçbir anlamı yoktur. Oysa izlenmesi gereken yol haritası bellidir. Kurum içi geçici görevlendirmenin kriterleri 657 s DMK da yer almalıdır. Ardından bu hususta mevzuat yayınlanmalıdır. Şartları tutanlar geçici görevlendirilmeli, ya da şartları tutanlar beklenilmeksizin atanmalıdır. Yalnızca il idaresi kanununa dayalı görevlendirme yapmak doğru olmadığı gibi tek kural 5442 olacak ise hiçbir üst mevzuata gerek yoktur. Herkes valinin memuru, atama, yer değiştirme, görevde yükselme şartsız şurtsuz valinin tasarrufunda olmalıdır(!) Böyle bir yetki Başbakanda bile yok! Bakanlar kurulundan onay almadan hiç bir şey yapamayan Başbakan, istediğini görevlendiren Valiler!

Dernek olarak rotasyondan önce yapılan bu tür hukuksuz atamaları/görevlendirmeleri tasvip etmiyoruz. Bu durum arkadaşlarımızın mağdur edilmesi anlamına gelmektedir. Her mağduriyet zulüm sonucunda oluşmaktadır. Bu mağduriyete göz yumanlar, katkı sağlayanlar bilsinler ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner. Zulüm ile abad olunmaz! Tüm şube müdürü kadrolarını doldurup ardından rotasyon uygulamak, şube müdürlerini köşeye sıkıştırmaktır. Taşra teşkilatının adeta hamalları olan şube müdürleri bu uygulamaları hak etmemektedir. Bir an önce yönetmelik yayınlanmalıdır. 2 yıla yakın süredir yayınlanması beklenen yönetmelik şube müdürlerinde anksiyete bozukluğu yaratmıştır. Endişeli bekleyişin ne zaman sona ereceği de belirsizidir.

Davut ÇALIŞKAN
Ueyder Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.