Gönül Boran Özüpak umutlu konuştu

Gönül Boran Özüpak umutlu konuştu

Gönül Boran Özüpak umutlu konuştu

EYTSYDD Başkanı Gönül Boran Özüpak, Kültür TV'de Ülkü Çoban'ın hazırlayıp sunduğu Gündem Özel programında açıklamalarda bulundu.

'HEM YAŞ HEM MAAŞ MAĞDURUYUZ'

EYT'lilerin hakları için mücadele eden bir topluluk olduğunu söyleyen Gönül Boran Özüpak, "Biz hem yaş hem de maaş mağduruyuz. 2008 yılında 5510 sayılı yasayla aylık bağlanma oranları 3 kademeye ayrıldı. 1999 öncesi, 2000-2008 ve 2008 sonrası işe giriş ve yatan primleri kapsayan süreç... Yüzde 70 oranlarındaki aylık bağlanma oranları yüzde 28-30'lara düşüren, geriye işleyen prim sayısının fazlalığıyla cezalandırılan bir sistemle karşı karşıyayız. 1999 öncesi prim gün sayınız fazlaysa 1800-2000 lira maaş alıyorsunuz, 2000-2008 arasında yüzde 45'lere tekabül ediyor. 2008 sonrası gününüz, benim örneğin 10 bine dayandı gün sayım 7 bine 11 bine ulaşan arkadaşlarımız var. Asgari ücret ve biraz üzerinde yatan arkadaşlarımızın her günü onlara ceza oluyor. Her ay 3 lira gibi maaşlarından düşüş oluyor." dedi.

'ÇALIŞMA HAYATINDA İKİNCİ TUR'

Çalışma süresi uzadıkça emekli maaşının düştüğü bir sistem işlediğini kaydeden Özüpak, "Böyle bir sistem olabilir mi? 11 bin prim günü olan insanlar var. Neredeyse ikinci tur olmuş oluyor. Çoğu insan emekli maaşı düşmesin diye sigortasız çalışıyor. Yaş şartı kadar aylık bağlanma oranlarının da düzeltilmesi gerekiyor." diye konuştu.

'HER EVDE BİR EYT'Lİ VAR'

Türkiye'de neredeyse her evde en az bir EYT'li olduğunu belirten Özüpak, federasyonlaşma çalışmalarına da değindi:

"81 ilde 55 temsilci arkadaşlarımız var. Bolu'da aldığımız bazı kararlarımız var. Federasyonlaşma yoluna gittik. Bir ay gibi kısa süreçte bu işimizi tamamlayacağız. 81 ilde örgütlenip bu yapıyı oluşturacağız."

EYT'lilerin şu an yaşadığı en büyük sorunun "verimli değilsiniz" denerek işten çıkarılması olduğunu kaydeden Özüpak, "EYT sorununu çözmekle bitmiyor. Aylık bağlanma oranlarının değiştirilmesi lazım. Asgari ücretten az maaş bağlanmamalı. Bu da mücadelemizin içinde" ifadelerini kullandı.

EYT'nin yerel seçimlerde sandıktan 3. Parti olarak çıktığını savunan Özüpak, çözüme ilişkin umutlu konuştu:

'CUMHURBAŞKANIMIZ BİZİ GÖRDÜ'

"Ekonomi ve EYT. Seçime damgasını vuran iki unsur. En azından bizi anlayabilecek, bizi dinleyebilecek çözüm sürecine girilebilecek diye düşünüyorum. Bize haklarımızı vermeyenleri mavi yakalı EYT'liler de unutmayacak mesajları geliyor. Büyük bir birliktelik var. Birlikteliğimiz güçlendikçe sonuca ulaşacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanımızın bizi gördüğüne inanıyoruz. Çözüm sürecine girdiğimize de inanıyoruz. Seçim pusulalarından mektuplar, EYT'lilerin tepkileri oy zarflarından çıktı. Sadece EYT yazan geçersiz çok fazla oy çıkmış."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.