Hizmet dökümünde bu harf varsa emekliliğiniz tehlikeye girebilir.

Hizmet dökümünde bu harf varsa emekliliğiniz tehlikeye girebilir.

Hizmet dökümünde bu harf varsa emekliliğiniz tehlikeye girebilir.

Hizmet dökümünde bu harf varsa emekliliğiniz tehlikeye girebilir.

SGK’nın hizmet süreleriyle ilgili sıkı takip bașlatmasıyla, hizmet dökümüne bakanlar bazı ayların yanında ‘Ș’ harfiyle karșılașıyor. Bunun anlamı, inceleme olacağı ve sahte olduğu anlașılırsa hizmet sürelerinin ve gerekirse emekliliğin iptal edileceği. Son zamanlarda özellikle emekliliği yaklașanların bir kısmı, e-devlet’i açıp sigortalı hizmet dökümüne baktıklarında, bazı günler ve ayların yanına “Ș” kodu konulduğunu görerek șașkınlık yașıyorlar. Bu ifade emekli olduktan bir süre sonra karșınıza, ișlemin iptal edilerek yeniden hizmet süresi talebi olarak çıkabilir. ‘Șüpheli’ anlamına gelen bu kod, aslında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun genelgeyle çalıșanlarına daha önce duyurduğu yeni denetim uygulamasının sonucu.

Sigortalılar hakkında gerçek dıșı olarak hizmet süresi bildirme ve birleștirme yapılmaması için SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında, “sahte ișyeri”, “kontrollü ișyeri” ve “șüpheli ișyeri”nden bildirilen hizmetlerin turuncu renk ile gösterimi sağlanmaya bașlanmıștı. Özelikle hizmet süresi eksik olanları hedefleyen sahte ișyerlerini ortaya çıkarmak ve ayıklamak için bașlayan bu uygulama, 15 Temmuz sonrası incelemeye alınan șirketlerde çalıșmıș olanları da kapsayacak șekilde genișletilmiș durumda. Hizmet süreleriyle ilgili bu ifadeler yer aldığında müfettiș denetimlerinin sonucu bekleniyor. Habertürk’ün haberine göre șirketin sahte olmadığı, hizmetin gerçek olduğu ortaya çıkarsa geçerli kabul ediliyor.

GÜNDE SINIRDAYSANIZ AYLIK KESİLEBİLİR Șirket hakkında inceleme sonuçlanıncaya kadar ‘Ș’ koduyla ilgili çalıșma süreleri cetvelde görünmeye devam ediyor. İncelemenin ne kadar süreceğine ilișkin bir sınır yok. Böyle bir șirkette çalıșan sigortalı emeklilik bașvurusunda bulunabilir. Emekli aylığı da bağlanabilir.

Ancak, o șirketteki hizmetleri sahte olursa veya șirketin kendisi sahte çıkarsa oradaki hizmeti iptal olur. Bu durumda prim süresi, emeklilik için gerekli asgari sürenin altına düșerse emekli aylığı kesiliyor. Örneğin böyle bir kiși 6 bin gün primle emekli oldu. Emekli olmak için 5750 prim günü koșulu aranıyor. O ișyerindeki 360 günlük primi iptal edilirse prim günü 5750’nin altına düșeceği için emekli aylığı kesilecek. Yeniden aylık bağlanabilmesi için eksik prim gününü tamamlaması istenecek.

FİİLEN ÇALIȘMAYAN İȘÇİYİ BİLDİRMEYİN

Șüpheli İșyeri kodu konulan ișyerleri hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu, kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim bașlatılıyor. Șüpheli ișyeri veya kontrollü ișyeri kodları, 1 ay içerisinde dikkat çekecek șekilde sürekli ek ve iptal bildirge veren, borcunu ödemeyen ya da daha önce sahte ișyerlerinden bildirilmiș sigortalıları yeniden bildiren ișyerine konuluyor. Bu nedenle ișyerlerinin sahte sigortalı bildirmemesi ya da ișyerinde gerçekten çalıșmayanları bildirmemesi önem tașıyor.

EMEKLİ SAYISI 2017’DE 12 MİLYONA YAKLAȘTI

Son açıklanan veri olan 2017 yılının ilk altı ayında 232 bin 100’ü yașlılık, 6 bin 424’ü malullük/vazife malullüğü olmak üzere toplam 238 bin 524 kișiye emekli aylığı bağlandı. Yașlılık aylığı bağlananlardan 165 bin 689’u SSK, 21 bin 6’sı Bağ-Kur, 45 bin 405’i ise Emekli Sandığı (devlet memurları) statüsü ile emekli oldu. Böylece Haziran 2017 itibarıyla SGK’dan gelir ve aylık bağlananların sayısı 11 milyon 971 bine ulaștı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.