İntibak yasası eyt son dakika

İntibak yasası eyt son dakika

EMEKLİYE intibak yasası direk TBMM'DE görüşüldü. İşte son gelişmeler

İYİ Parti'nin emekliye intibak teklifi Meclis Genel Kurulundan doğrudan görüşüldü. Ancak yasa teklifinin gündeme alınması iktidarın karşı çıkması nedeniyle reddedildi.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un emekliye intibak yasa teklifi Meclis Genel Kurulu gündemine geldi.

Koncuk, Meclis'teki konuşmasında şunları söyledi:

"... Bu yasa 6; 6,5; 7 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren bir yasa.

Değerli AK PARTİ'liler, artık "yapacağız" "çözeceğiz" gibi kavramlar sizin açınızdan bitti; bundan sonra "yaptık" "hallettik" "çözdük." derseniz bir anlamı var. İntibak yasasını çıkaracağız dediniz, çıkarmadınız. 3.600 konusu hâlâ sürüncemede. İntibak nedir sayın milletvekilleri? 2000 öncesi emekli olan işçilerimize farklı bir sistemden maaş ödeniyor, 2000'le 2008 Ekim ayı arasındaki tarihte emekli olan işçilerimize farklı bir sistemden emekli maaşı ödeniyor ve 2008 Ekim ayından sonra emekli olanlara farklı bir maaş ödeniyor. Yani, prim iş günü sayınız eşit dahi olsa 2000 yılından önce emekli olmuş vatandaşlarımız, işçilerimiz 2008 yılı Ekim ayından sonra ve 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlarımızdan daha fazla maaş alıyorlar. Neden, neden? Bunun cevabını bilen var mı? Hatta 2000 yılı öncesinde 3.600 prim iş günüyle emekli olmuş bir işçimiz, 2008 yılı Ekim ayından sonra 7.200 prim günüyle emekli olmuş işçimizden daha fazla maaş alıyor.

Değerli milletvekilleri, bunu çözmek boynunuza borç iktidar olarak. Bu konuda verdiğiniz sözler var ve bugüne kadar tutulmamış sözler var. Şimdi, sizin iktidarınızda, sizin yönetiminizde aynı işi yapan, aynı prim gün sayısı çalışmış insanlar arasında farklı maaşlar var, haksızlık var ve bu sadece emeklilerimizi değil, dul ve yetimlerimizi de ilgilendiren bir durum arz ediyor yani böyle bir düzenlemeyi yaptığımız zaman sadece 2000 yılından sonra emekli olmuş işçilerimiz için değil, aynı zamanda bunların dul ve yetimleri için de bir fayda sağlamış olacaksınız.

Bakın, bir rakam vereceğim: Diyelim, 2000 yılından önce emekli olmuş bir işçi, emekli olduğunda son maaşının yüzde 70'ini alabilirdi yani ne yapar? 1.400 lira yapar. 2000 ile 2008 arasında emekli olmuş bir işçi, son maaşının yüzde 65'ini alıyor. 2008 Ekim ayından sonra emekli olan işçilerimiz, yüzde 45'den başlayarak yüzde 28'e kadar bir sistemle emekli oluyor yani yüzde 28'i baz aldığımızda 2 bin lirayla emekli olan bir işçi, Ekim 2008 tarihinden sonra emekli olduğunda ne alır? 560 lira filan alır ama siz zaman zaman Parlamento'da düzenlemeler yaparak bin liraya, 1.500 liraya, en son 1.500 liraya çıkardınız. Şu anda 1.500 lira ama 2000 yılından önce emekli olan ve 2.200 lira, 2.300 lira maaş alan işçilerimiz var. Asgari ücret üzerinden konuşuyorum, ben. Şimdi, siz AK PARTİ Grubu olarak: "Kardeşim, bu iş bizi ilgilendirmiyor, çözmeyeceğiz." diyebilir misiniz? Kulağınızın üzerine yatabilir misiniz? Niye yatıyorsunuz? 2000 yılından beri, yirmi yıl geçmiş, Abdullah Bey yirmi yıl. Yirmi yıldır ne yapıyorsunuz peki, çözdünüz mü? Sayın Cumhurbaşkanı, söz vermesine rağmen bu problemi çözmedi. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir. İntibak Yasası'nın mutlaka çözülmesi lazım, İYİ PARTİ Grubu olarak bir kanun teklifi verdik. Buyurun, emeklilerimizle ilgili, yirmi yıldır haksızlığa uğrayan milyonlarca emeklimizle ilgili, dul ve yetimlerimizle ilgili bir kaygınız varsa İYİ PARTİ'nin vermiş olduğu bu kanun teklifine gelin, "evet" diyelim ve yirmi yıldır kanayan bir yarayı hep birlikte dindirelim."

Koncuk'un konuşmasının ardından yapılan oylamada teklifin doğrudan gündeme alınması reddedildi

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum