İslamda evde köpek beslemek haram mı?

İslamda evde köpek beslemek haram mı?

İslamda evde köpek beslemek haram mı?

 islamda köpek beslemek haram mı

İslam dininde evde köpek beslemek neden haramdır? Haram olmasının hikmeti nedir? Evin bahçesinde köpek beslemenin dinen bir yasağı var mıdır? Köpek besleme ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını merak edenler için derledik.
İslama dininde 4 hak mezhep vadır. 4 mezhebe göre de evde köpek beslemek haramdır. Mezheplerin köpek besleme ile ilgili yorumlamaları farklı farklıdır. Uygulama da farklılıklar vardır.

Tüm Detayları İle Evde Köpek Beslemenin Mezheplerde Uygulama Şekilleri

Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir.

 

“İçinde köpek bulunan eve rahmet meleklerinin girmeyeceği, ev sahibinden her gün bazı sevapların azalacağı, ancak av, sürü ve bekçilik gibi ihtiyaçlar için köpek beslemenin caiz olduğu” gibi hadis-i şerifler vardır. Ayrıca salya ve tüyleri her tarafa bulaşacağından ibadetlerimize ve sağlığımıza zarar verme ihtimali de vardır. Bu sebeple ihtiyaç yoksa evde köpek bulundurmak doğru değildir. İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir.


Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.

Resûl-i Ekrem (sav) şöyle buyuruyor: "Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."( Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 46,50,56-58)

Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslamda menedilmiştir.Çünkü;

a) Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul ve kimsesiz insanlar daha layıktır.


b) Tıbbın kesin açıklamalarına göre köpeklerden insanlara geçen birçok hastalık vardır.

c) Köpek yoldan gelip geçeni, misafiri korkutur, rahatsız eder. (Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar, Hayreddin Karaman, İz Yayıncılık)

İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır. (Nevevî, Şerhu'l-Müslim, Kahire 1347-49/1929-30, XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).

Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kurandaki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur.


Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer başka yerine kıyaslanamaz. Ağzını kaba sokarsa kab yedi varsayılan yıkanır. Resulullah (as) buyurdu ki: Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi varsayılan yıkasın. Ahmed ve Müslim'de: "Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi varsayılan yıkamaktır. (Ahmed, Buhari, Müslim)

Malikilere göre: İster beslenen beslenen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek yavrusu, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi varsayılan yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak hemen.

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek domuz ve onlardan türeyenler, kısa artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi varsayılan yıkanır. Önceki hadise binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım öncelikli öyledir. Zira ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir. (Bk. İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayl

Amerikalı bir adam köpeğinin dönüş yalaması sonucu ölümcül bir bakteri kapmış ve ayakları dahil bazı uzuvları kesilmişti.

Halen daha hindistanda köpek evlilikleri meşru ve yasaldır. Hindistan'ın inanışlarında yüzde 2 lik kısmı köpeklere tapar.

Köylerde evin ve hayvanların güvenliğini sağlamak amaçlı bahçede beslenen köpek için herhangi bir yasak yoktur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum