İşte EYTlileri Emekli Edecek Formül

İşte EYTlileri Emekli Edecek Formül

İşte EYTlileri Emekli Edecek Formül

EYT'li vatandaşların yaşadıkları sorunları ve bu süreçte siyasilerin emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili değerlendirme yöntemlerini ele alan Özgür Kaya, siyasilerin insanlara verdikleri umutlara değindi. EYT'lilere emeklilik için işin ekonomi boyutunu değerlendiren Özgür Kaya konuşmasında şu ifadeleri kullandı. 

"SGK ne yazık ki yıllar boyunca siyasetçilerin arka bahçesi oldu. İnsanların umutları ile oynadılar.  Sayın Cumhurbaşkanımız bu işin maliyeti 750 milyar dolar diye açıkladı. Bugün erken emeklilik çıktı desek ülke ekonomisinin SGK'nın bu parayı ödemeye gücü yeter mi buna bakmak gerek. Bu ülkede ne yazık ki 38 yaşında kadınlar, 42 yaşında erkekler emekli oldu. Bunlara ödediğimiz para aldığımızın 2 katını aştı. Yetmedi, eşine, bitmedi çocuğuna para ödendi. Buna dünyanın hiçbir yerinde sigorta sistemi yetmez."  


 


 

EMEKLİLİK SİSTEMİ VE İŞİN EKONOMİK BOYUTU

SGK Uzmanı Özgür Kaya, emeklilik sisteminde işin ekonomik boyutu olduğunu ifade ettiği konuşmasının devamında 1990'lı yıllarda çıkarılan kanunları ve alınan kararları ele aldı. Özgür Kaya  o süreçte SGK'nın batmasını, yardım paraları ile emekli maaşlarının ödenmesini değerlendirdi.

"İşin hem ekonomik tarafı var hem de yürüyen bir sistem var. Siz emeklilikte yaş şartını kaldırırsanız dengeler alt üst olur. Hata şurda yapıldı. 1991 yılında yapıldı.  O zaman IMF'ye borcumuz vardı. IMF dayattı bize emeklilikte yaş şartı geldi. Emekli maaşları 1999 yılında deprem paraları ile ödendi. Çünkü SGK batmıştı.  Emeklilik yaşı sistem ilk kurulduğunda 65 yaş olarak uygulanıyordu."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A EYT İLE EMEKLİLİK İLE GİDERSENİZ REDDEDER - İŞTE EYT'LİLERE EMEKLİLİK FORMÜLÜ

SGK Uzmanı Özgür Kaya konuşmasının devamında EYT'li vatandaşların nasıl emekli olabileceklerine ilişkin ise işin siyasetten çıkarılması gerektiğini ifade etti. 

"Cumhurbaşkanının önüne EYT için yaş şartı kaldırılması ile ilgili bir düzenleme ya da taleple giderseniz sizi reddedir.  Bu işin çözümü için bunu siyasetten çıkarmanız gerekiyor. Burada mağdur olan insanların bu mağduriyetlerinin giderilmesine önem verilmesi gerekiyor" 

 

EYT KONUSUNDA EN SON NE OLMUŞTU?

Emeklilikte Yaşa Takılan EYT'li vatandaşların emeklilik ile ilgili taleplerinin ele alınabilmesi için 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından kurul kurulmuştu. Ancak o süreçten sonra yapılan açıklamalar ile emeklilik sisteminde değişiklik olmayacağı dile getirilmişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum