İzmir'deki depremde en dikkat çeken bina!

İzmir'deki depremde en dikkat çeken bina!

İzmir'deki depremde en dikkat çeken bina!

İzmir'de 14.51'te 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası Bayraklı'daki enkaz İzmir'deki deprem sonrası gündeme oturdu. Bayraklı'da 9 katlı bina yıkıldı. Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik,

CNNTÜRK ekranında konuyla ilgili açıklama yaptı. Prof. Oğuz Cem Çelik, binanın bu şekilde yıkılmasıyla ilgili olarak, "Özellikle giriş katlar ticari amaçla kullanıldığı için daha çok duvarlar, bölme duvarları niteliğinde elemanların yapılmaması gibi bir durum ortaya çıkıyor. Yapı o katta üst katlara göre biraz daha zayıf karakterde oluyor ve yapı bu kat üzerinde kayarak göçmeye başlıyor." dedi.

Çelik'in açıklamaları şöyle:

"Özellikle giriş katlar ticari amaçla kullanıldığı için daha çok duvarlar, bölme duvarları niteliğinde elemanların yapılmaması gibi bir durum ortaya çıkıyor. Binanın sadece çevresinde değil, iç hacimde de aynısı yapılıyor. Binalar bir bütün olarak çalıştığı için depremde, yapı o katta üst katlara göre biraz daha zayıf karakterde oluyor ve yapı bu kat üzerinde kayarak göçmeye başlıyor. Bu tür binalar olabilir, yeter ki binanın taşıyıcı sistemini duvarların bazılarını da betonarme olarak yapıp yapının esnekliğini bir miktar azaltmamız gerekiyor.


(Bu binanın çökmesi) Malzeme dayanımındaki yetersizlikten kaynaklanmış olabilir. Zemin koşulları da olabilir. Bu bölgedeki zemin koşullarının çok çok zayıf olduğunu biliyoruz. Başka nedenler de var. Örneğin projelendirme hatası olabilir. Ya da proje tamamen doğru olabilir, bir inşaat hatası olabilir. Ya da zaman içerisinde bir değişiklik, yapılmaması gereken bir müdahale yapılmış olabilir."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.