Kadrolu Taşeron Dikkat! Başka Kamu Kurumuna Tayin Nakil Mümkün mü?

Kadrolu Taşeron Dikkat! Başka Kamu Kurumuna Tayin Nakil Mümkün mü?

Kadrolu Taşeron Dikkat! Başka Kamu Kurumuna Tayin Nakil Mümkün mü?

Kadroya geçen taşeron işçilerin diğer memurların elde ettiği memurların haklarından faydlanamadığı hakları mevcut. Bunlardan en önemlisi de belki tayin ve nakil hakkı...

Taşeronlar Dikkat! Kadroya Geçen Taşeron Başka Kamu Kuruluşuna Nakil Olabilir mi?Kadroya geçen taşeron işçileri yakından ilgilendiren bir konu. Halen çalışmakta oldukları pozisyon ve kurumdan başka bir kamu kurum ve kuruluşuna nakil olabilirler mi? Taşeron işçilerle ilgili bu soruyu Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem yanıtladı:

OKURDAN GELEN KADRO SORUSU

Bir kamu kurumunda taşeron olarak çalışmakta iken sürekli işçi kadrolarına geçirildik .Başka bir kamu kurum ya da kuruluşuna naklen sürekli işçi olarak atanmamız mümkün mü?

MEVZUAT NE DİYOR?

 

 

20.11.2017 tarihli ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127 nci maddesiyle 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü maddenin beşinci fıkrasında? "Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler , birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir…" hükmü yer almaktadır.

SONUÇ NE?

Bu çerçevede ? işçi statüsündeki personelin başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakline ilişkin mevzuatta bir hüküm bulunmamakta.Bu itibarla başka bir kamu kurumuna naklen sürekli işçi pozisyonunda naklen geçmeleri mümkün değil.

TAYİN VE NAKİL İLE İLGİLİ DİĞER HABERLER703 sayılı KHK ile Başbakanlıkta çalışan taşeron işçi statüsündeki şoförler sürekli işçi kadrosuna geçirilmişti. Şimdi de kadroya geçirilen taşeron işçiler başka kurumlara hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın işçi olarak nakledilecekler. Diğer kamu kurumlarındaki kadroya geçirilen taşeronlara emsal olacak düzenlemenin detayları.703 sayılı KHK ile Başbakanlıkta çalışan işçilere bir hak daha getirildiği ortaya çıktı. Başbakanlıkta taşeron işçi olup da 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçiler hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın başka kurumların sürekli işçi kadrolarına geçirilecekler. Madde metninin özensiz yazılmasından mı yoksa bilerek mi yazıldığı bilmediğimiz için net bir şey söylememiz doğru olmayacaktır. Ancak, kadroya geçirilen bu işçilere sağlanan hakkın emsal olması kaçınılmaz hale gelmiştir.

İŞTE O MADDE703 sayılı KHK’nin 221 inci maddesinde; “657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) flkrası ve ilgili mevzuatına göre istihdam edilen sözleşmeli personel, pozisyonlarıyla birlikte, sürekli işçi kadrolarında görev yapanlar kadrolarıyla kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet Personel Başkanlığınca bir ay içinde atanırlar. Bunlar atandıkları tarih itibarıyla diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve başka bir işleme gerek kalmaksızın kadro ve pozisyonları ihdas edilmiş ve ilgili mevzuatı uyarınca Kurum kadro cetvellerine eklenmiş sayılır.

Nakil işlemi tamamlanıncaya kadar, eski kadrolarına ait her türlü aylık, zam ve tazminatları, ikramiye ve sözleşme ücretleri ile diğer mali haklarını Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden almaya devam eder.” ifadesine yer verilmiştir.Bu madde gereğince;

1- Taşeron işçiliklikten 696 sayılı KHK gereğince sürekli işçi kadrosuna geçirilenlerden başka kurumların işçi kadrosuna nakledilenlerin kadroları şahsa bağlı kadro olmayacaktır.Yani boşaldığı zaman iptal edilmeyecektir, çünkü buna ilişkin bir düzenleme yoktur.

2- Bu işçiler nakledildikleri kurumların yetkili sendikalarına üye olabileceklerdir.

3- Yetkili sendikaya üye olanlar veya dayanışma aidatı ödeyenler diğer işçiler gibi toplu sözleşme hükümlerinden ayTaşeron olarak kamu kurumlarında çalışan ve geçtiğimiz dönem devrim gibi bir karar 850 bin taşeron işçi devlet kadrolarına geçirilerek sürekli işçi yapıldı. Birçok kamu kuruluşu kadroya geçirilme işleminden sonra temizlik ve güvenlik gibi hizmetler için süreklinen yararlanacaklardır.

4- Bu düzenleme gereğince birçok haktan yararlanan işçiler diğer taşeron işçilikten sürekli işçi kadrosuna atananlara emsal olacaktır.

5- Madde metninde taşeron işçilikten kadrolu işçiliğe geçenler için bir ayrıma gidilmemiştir.

6- Madde metni bu kadar özensiz yazılırsa çok büyük sonuçlar doğuracağını bilmek gerekirdi.

7- Taşeron işçilerle ilgili surda büyük bir gedik açılmıştır. Kadroya geçirilen bütün işçiler benzer bir düzenleme isteyecektir.Kadrolu Taşerona İller Arası Yer Değiştirme Müjdesi Kadroya geçirilen 850 bin taşeron işçi için yer değişikliği imkanı geliyor. Üzerinde çalışılan proje gerçekleşirse kadrodaki taşeron işçiler mazeret sebebiyle iller arası yer değişikliği yapabilecek

Taşeron olarak kamu kurumlarında çalışan ve geçtiğimiz dönem devrim gibi bir karar 850 bin taşeron işçi devlet kadrolarına geçirilerek sürekli işçi yapıldı. Birçok kamu kuruluşu kadroya geçirilme işleminden sonra temizlik ve güvenlik gibi hizmetler için sürekli işçi pozisyonlarını ilan ederek binlerce sürekli işçi daha kamuya alındı. İşçi alım süreci devam ediyor. Halen birçok kamu kuruluşunun sürekli işçi başvuruları da devam ediyor.     

 işçi pozisyonlarını ilan ederek binlerce sürekli işçi daha kamuya alındı. İşçi alım süreci devam ediyor. Halen birçok kamu kuruluşunun sürekli işçi başvuruları da devam ediyor.

  İLLER ARASI YER DEĞİŞİMİ GELİYOR

Sabah Memurlar'ın ulaştığı çalışmanın detaylarına göre sürekli işçi kadrosuna geçirilenler mazeret sebebiyle iller arasında yer değişikliği talebinde bulunabilecek. İller arasında yer değişikliği talebinde bulunacak sürekli işçinin aile birliğinin sağlanması sağlık ve diğer mazeret talepleri değerlendirilebilecek ve istediği ile geçişi sağlanabilecek.Sürekli işçiler ayrıca aynı il içinde ilçeler arasında da nakil talebinde bulunabilecek. Bazı kamu kurumlarında özellikte taşrada ilçeler arasında yer değişikliği talebinde bulunmak isteyen sürekli işçilerin bu taleplerini dikkate alınmıyordu. Hizmet ihtiyacı çerçevesinde sürekli işçilerin ilçeler arasındaki yer değiştirme taleplerine de yapılacak düzenleme ile çözüm getirilmiş olacak.

ŞU ANKİ MEVZUATA GÖRE 20.11.2017 tarihli ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127 nci maddesiyle 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü maddenin beşinci fıkrasında; "Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir…" hükmü yer almakta. Bu hüküm ile sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerin çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilmekteler.Sendikalar ile Aile, Çalışma ve sosyal hizmetler Bakanlığı bürokratlarının sürekli işçi pozisyonunda görev yapan işçilerin diğer sorunlarını çözüm bulmak amacıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

Faruk Erdem-SabahGelişmeleri takip ederek sizlerle paylaşacağız.. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.