Kadrolu Taşeron İşçilere Son Dakika Gelişmesi! Enflasyon Farkı Ne Zaman Ve Ne Kadar Yatacak?

Kadrolu Taşeron İşçilere Son Dakika Gelişmesi! Enflasyon Farkı Ne Zaman Ve Ne Kadar Yatacak?

Kadrolu Taşeron İşçilere Son Dakika Gelişmesi! Enflasyon Farkı Ne Zaman Ve Ne Kadar Yatacak?

Taşeron işçilere verilen ilave tediye ödemelerinin birincisi 31 Ocak’ta yatırıldı. İkinci ödeme tarihi 31 Mayıs’ta yapılacak. İlave tediye, her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneği demektir.  Öte yandan kadroya geçen taşeronlara ilişkin kıdem tazminatlarının muhatapları konusu da çözüme kavuştu. İşte kadroya geçen taşeron işçiler ile ilgili son dakika gelişmeleri.

Taşeron maaşları için son dakika gelişmesi tıklayınız

4/D statüsünde çalışan KHK'lı taşeron işçiler, 2018-2019 yılında yaşanan ekonomik sıkıntı ve yüksek enflasyon nedeniyle maaşlarına ocak ayında büyük oranda zam yapılmasını bekliyorlardı.

ENFLASYON FARKI ZAMMI NE KADAR OLUR?

2018 yılında kadro alan işçiler yüzde 4+4 toplamda yüzde 8 zam aldılar. 2018 yılı enflasyon rakamı yüzde 20,30 oldu. Ancak bu hesaplama yaklaşık olan rakamlar tarafından yapılmıştır. Zamma ilişkin yapılan güncel açıklamaları haberimizden takip edebilirsiniz.

Ancak beklenen gerçekleşmedi. 4/D  Taşeron işçiler 2019 ocak ayında asgari ücret zam oranı açıklanınca kendi maaşlarının da asgari ücret ölçeğinde zamlanacağını düşündüler. Fakat beklenen gerçekleşemedi. 2019 Asgari ücretin 2020 TL olarak belirlenmesinin ardından taşeron işçilerin bazılarının maaşları asgari ücretin bile altında kaldı. Böylelikle hükümetle taşeronlar arasında sancılı süreç başlamış oldu. 

Asgari ücrete % 26 oranında zam yapılmasıyla, taşeron işçiler açısından bir mağduriyet oluştu. Asgari ücret 417 lira yükselerek 2 bin 20 lira oldu.


Taşeron işçilerin yüzde 4 zam anlaşması, bin 800 lira olan maaşlarının asgari ücretin çok altında kalmasına neden oldu.

Sendikalar ve kadroya geçen taşeron işçiler , bu mağduriyetin giderilmesi için hükumete dilekçeler ve yazılar gönderdiler...

Sonunda nihai karara varılarak, taşeron işçilerin mağduriyetlerinin biraz da olsa önüne geçildi. 

işçilerin maaşlarına yeni bir düzenleme getirilerek, bu durumun önüne geçildi. Taşeron işçilerin maaşları, önce asgari ücret seviyesine yani 2 bin 20 liraya çekilerek daha önce anlaştıkları yüzde 4 zammı da alacaklar. Böylece taşeron işçilerin maaşı, asgari ücretin de üzerine çıkarak 2 bin 100 lira seviyesine ulaştı

Çalışanların maaşları, asgari ücretin altında kalmayacak. Kadroya geçen çalışanların durumunda gelinen son durumu değerlendiren Hak-İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz “Asgari ücretin altında işçi çalıştırmanın yasak olması sebebiyle, çalışanların bin 800 TL olan maaşları, ocak ayından itibaren 2 bin 20 TL’ye yükseltilecek. Buna ilave olarak TİS’ten kazanmış oldukları yüzde 4 zam da verilecek. Böylece çalışanların maaşları 2 bin 100 TL civarında olacak. Ayrıca çalışanların, mevcut sosyal yardımları, Yüksek Hakem Kurulu sözleşmesi gereği, aylık çıplak ücretlerinin üzerine ilave edilerek ödenmeye devam edecek." dedi ve böylelikle asgari ücretin altında kalan taşeron işçi maaşları bu açıdan haklarına kavuştu.

Bu konuda yaşanan diğer gelişmeler ve 2019 taşeron maaş zam haberleri ise şöyle:

BİNALİ YILDIRIM'dan TAŞERONA ZAM MÜJDESİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Gaziosmanpaşa’da, taşerondan kadroya geçen işçilerle bir araya geldi. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde çalışan işçilere zam müjdesi veren Yıldırım, “Taşerondan kadroya geçen 4/D 4/C taşeron işçi kardeşlerimizin maaşında Mart ya da Nisan ayı itibariyle geçerli olmak üzere ortalama %20 oranında zam uyguluyoruz” dedi. En geç Nisan ayı içerisinde zam oranı kesinleşmiş olmasını diliyoruz.

Kadroya geçen taşeron işçiler kendilerine ne kadar maaş zammı yapılacağını oldukça merak ediyor. Buna bağlı olarak brüt asgari ücrete bağlı olan ilave tediyeler, asgari ücretin artmasıyla birlikte yükseldi. Bugün bir ilk yaşandı ve taşerondan kadroya geçen işçilere enflasyondan kaynaklı maaş farkı uygulaması, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta'nın katılımıyla imzalanan sözleşmeyle başladı. Taşerondan kadroya geçen işçilerin maaşlarına enflasyon farkı uygulaması, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta'nın katıldığı sözleşme imza töreniyle yürürlüğe girdi..

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, 31 Mart yerel seçim öncesi yaptığı açıklamarıyla kadroya geçen taşeron işçilere ek zam sinyali verdi. 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilere enflasyon farkı verilmemiş ve maaşlarında hiç bir iyileştirme yapılmamıştı. Toplu İş Sözleşmesinden 2020 yılına kadar yararlanamayan sürekli işçi pozisyonundaki işçiler enflasyon farkını alamamışlardı. Binali Yıldırım'ın verdiği cevap taşeron işçilerde büyük umut uyandırdı. Eğer sürekli işçiler enflasyon farkı alırsa toplamda %12.3 oranında zam alması ön görülüyor.

Diğer yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'da taşeronlara %4 zam verileceğini açıklanmıştı. Taşeron şirketlerden kadroya geçen işçiler 2020 yılı sonlarına kadar YHK toplu iş sözleşmesi gereği 6'şar aylık dilimlerde bilindiği gibi 4+4 zam alıyorlar. Kadro alan taşeron işçiler yıllık ortalama yüzde 8 zam aldılar.

Ancak ek zam hakkında net kararı Bakanlık verecek. Konu ile ilgili olarak Bakanlık tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

TAŞERONA ENFLASYON FARKI!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ın bir ziyareti esnasında bir kadın tarafından kendisine yöneltilen "Eski taşeronlar kadroya geçti ama hiç bir değişiklik olmadı?" sorusuna beklenen açıklama geldi. Bu soru üzerine taşeronlar hakkında açıklama yapan Binali Yıldırım "Enflasyon farkını alacaklar" dedi.

Taşeron şirketlerden kadroya geçen işçiler 2020 yılı sonlarına kadar YHK toplu iş sözleşmesi gereği 6'şar aylık dilimlerde yüzde 4+4 zam alıyorlar. Kadro alan işçiler yıllık ortalama yüzde 8 zam aldılar. Geçen yıl enflasyon TÜİK'e göre, yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 20,30 ÜFE'de yüzde 33,64 oldu.

TEDİYELER DE ARTTI

Brüt asgari ücrete bağlı olan ilave tediyeler, asgari ücretin artmasıyla birlikte yükseldi. Çalışanlara bu sene içerisinde 3 bin 164 liralık ilave tediye ödemesi yapılacak. Tediyeler, 4 ayda bir 791 lira olarak ödenecek. Böylece işçilerin aylık maaşlarına otomatikman 264 lira eklenmiş oldu.

TAŞERONA KIDEM DÜZENLEMESİ 

Taşeronlara ilişkin kıdem tazminatlarının muhatapları konusu da çözüldü. Meclis'te kabul edilen yasa teklifine göre, taşeron işçilerin emeklilik süreçlerinde veya kıdem tazminatları esas alınan hesaplamalar kapsamında, kıdem tazminatlarını alt işveren ödeyecek. Taşeron işçiye ödenen kıdem tazminatının 11 Eylül 2014'ten sonraki kısmı için kamu kurum ve kuruluşları tarafından taşeron şirkete gönderilen davalar hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilecek.

ENFLASYON FARKI ZAMMI NE KADAR?

2018 yılında kadro alan işçiler yüzde 4+4 toplamda yüzde 8 zam aldılar. 2018 yılı enflasyon rakamı yüzde 20,30 oldu. Ancak bu hesaplama yaklaşık olan rakamlar tarafından yapılmıştır. 

TEDİYE NE ZAMAN YATACAK?

Kadroya geçen taşeron işçilere ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı 31/1/2019'da yattı. Ödemelerin diğer yarısı 31/5/2019 tarihinde yatırılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.