Kurban Bayramı’nda kısıtlama

Kurban Bayramı’nda kısıtlama

Kurban Bayramı’nda kısıtlama olacak mı? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

FLAŞ AÇIKLAMA! BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI.

Türkiye'de koronavirüsle mücadele devam ediyor. Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar 'Kurban Bayramı'nda kısıtlama olacak mı?' sorusunun cevabını merakla araştırıyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr Tevfik Özlü, katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulundu. Prof. Özlü, ''İller sanıyorum bayrama yakın bir zamanda kendi durumlarını değerlendireceklerdir. Bir ilde enfeksiyon tırmanış halindeyse, o zaman bu ilde kurbanla ilgili sürecin eskisi gibi tekrarlanması sıkıntı yaratacak.'' dedi.

 

Türkiye’de koronavirüsle mücadele devam ederken bazı illerden gelen vakaların artışı yönündeki haberler endişelendiriyor. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar bayramda kısıtlamaların olup olmayacağını merakla araştırıyor. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr Tevfik Özlü, ‘Kurban Bayramı’nda kısıtlama olacak mı?’ sorusuyla ilgili ‘Şu gün açıklansın demek beni aşan bir durum. Bayrama doğru tekrar risk değerlendirilmesi yapılacak. Genel bir kısıtlama-yasaklama gündemde yok ama illerde, il hıfzıssıhha kurulları gerek duyarlarsa böyle kısıtlamalar yapabilir, yetkileri var.’ diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ‘Kurban Bayramı’nda kısıtlama olacak mı?’ sorusuna, “Bugün kısmen Bilim Kurulu’nda gündeme geldi konu. Ama bir öneri noktasına gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalar, salgının seyrine göre bu konudaki öneriler daha netleşmiş olur. Burada temelde, ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Ama bir takım tedbirlerin olabileceği, özellikle il bazında bazı kısıtlamaların gündeme gelebileceği görüldü. Oradaki tedbirleri biraz daha sertleştirmek gerekebilir. İllerdeki vaka sayılarına göre, il hıfsısıhha kurulları kararları alma konusunda yetkili. Bu nedenle il bazında bazı kısıtlamalar olabilir. Gelecek hafta yeniden konuşacağız” yanıtını vermişti.

Bakan Koca’nın bu açıklamasından sonra ‘Kurban Bayramı’nda kısıtlama olacak mı, olmayacak mı? sorusu tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili olarak Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr Tevfik Özlü, CNNTÜRK programında açıklamalar yaptı.


 

Prof. Dr. Özlü’nün açıklamalarından satır başları:
“Kurban Bayramı (Ramazan Bayramı’ndan) daha riskli. Riskleri şöyle sınıflandırabiliriz, aslında bayram gelmeden riskler başlıyor. Hayvan pazarları kurulmaya başlandı ya da başlanacak. Bu sırada tüm büyükşehirlere Anadolu’nun her yerinden hayvanlar getiriliyor, onlarla birlikte çok kişi büyükşehirlere geliyor, çadırlarda ya da hayvan pazarlarında konaklıyor. Şehirler arasında bir hareket oluyor. İkincisi pazar yerlerinde büyük bir yoğunluk oluyor. İnsanlar kurbanlık almak için gidiyor, genelde birden fazla kişi gidiyor, yoğunluklar oluyor. Orada bulaş zinciri oluşabilir.

‘KESİM YERLERİ CİDDİ RİSK KAYNAĞI’
Bayram günü kurban kesme yerleri hakikaten çok riskli, kalabalık yerler. İnsanlar sabırsız, aceleci olabiliyor. İşini bitirip gitmek istiyor. Bir hayvan için 6-7 kişi oluyor. Orada tedbirleri sağlamak çok zor ve hijyen de orada çok önemli hale geliyor. Sadece maske ve mesafe değil hijyen çok önemli orada. Kesim yerleri ciddi bir risk kaynağı. Bence hayvan pazarlarından bence daha yoğun bir risk kaynağı.

Ramazan’da olduğu gibi bayram namazı ve bayram ziyaretlerine ilişkin de bir risk var. Kurban Bayramı’nda bir de davetler var. Evde yemekler pişiyor, konu komşu, dost, akraba sofralar kuruluyor. Bu biraz daha bir arada olmayı teşvik eden bir ortam oluyor. Bunu kontrol etmemiz şart. Kurul’da da önerilerim oldu ama bunu tamamen yok edemezsiniz ama riski azaltabiliriz.


 
Vekaletle kurban kesmeyi cazip hale getirmeliyiz. İnsanlar kendi kurbanlarını kendi satın alıp, kendi kesip, kendi hazırlaması riski artırıyor. O yüzden eğer bir firma ya da STK’ya vekaletle kurbanı keser, eti vatandaşa verebilir.

KURBAN BAYRAMI’NDA KISITLAMA OLACAK MI?
Şu gün açıklansın demek beni aşan bir durum. Bayrama doğru tekrar risk değerlendirilmesi yapılacak. Genel bir kısıtlama-yasaklama gündemde yok ama illerde, il hıfzıssıhha kurulları gerek duyarlarsa böyle kısıtlamalar yapabilir, yetkileri var. İller sanıyorum bayrama yakın bir zamanda kendi durumlarını değerlendireceklerdir. Bir ilde enfeksiyon tırmanış halindeyse, o zaman bu ilde kurbanla ilgili sürecin eskisi gibi tekrarlanması sıkıntı yaratacak. Düşme trendindeyse o zaman yine bazı tedbirlerle, kontrollü şekilde bayram yapılabilir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.