MEB' de Torpilin Önü Açılmak İsteniyor

MEB' de Torpilin Önü Açılmak İsteniyor

Anadolu Eğitim Sendikası: MEB' de Torpilin Önü Açılmak İsteniyor

 

Milli Eğitim Bakanımız Ömer DİNÇER Bey ilk göreve geldiğinde tüm eğitim camiasında bu atamaya dair umutlar yeşermişti, eski dönemlerden kalan sorunları yeni bakanımızın çözebileceği ihtimaline bel bağlamıştık. Kendilerinin imzasıyla yayınlanan ilk genelge ve emirlerde; “insan merkezli bir düşünce sisteminin her şeyden önde olacağı, doğruluğun, dürüstlüğün, haklılığın prim edeceği” varsayılmıştı. Ancak gelinen noktada bunun bir bahar rüzgârı, cılız bir esinti olduğu gerçeği artık tüm eğitim camiası tarafından benimsendi ne yazık ki…

Şimdi gelelim asıl konumuza, niye girizgâhı böyle yaptım ondan bahsedeyim. Malum hepimizin bildiği bir atasözü, dereyi geçerken at değiştirilmez. İşte bakanlığın yaptığı şey tam olarak bu; sınava dayalı yönetici atama dönemi (yönetmeliğe göre ocak-şubat ayı)
gelmişken ve 13 il müdürlüğü duyuruya çıkmışken bir anda duyurular teker teker geri çekildi. Milli Eğitim Müdürlüklerinin sayfalarında konu ile ilgili olarak ya hiçbir gerekçe yok, yeni yönetmelik hazırlığı olduğu yazılıp çiziliyor. İl müdürlüklerinden ne yazık ki konu ile ilgili bilgi alınamıyor. Sanki kulaktan kulağa oynuyorlar. Bakanlıktan gelen emirler illere gelene kadar bin bir takla atıyor. İsteyen Milli Eğitim Müdürlüklerinin resmi internet adreslerinden bakabilir hepsinde başka gerekçe var. Yabancı bir gözlemci hukuk devletinde değil, kabile sisteminde olduğunu zannedebilir.

Bu durum bizi yöneten makamlara, siyasi otoriteye ve bürokrasiye duymamız gereken saygıyı azaltıyor ve devlet olmanın ciddiyeti ile bağdaşmıyor.

Yönetici atamalarına dair yeni bir düzenleme çalışılıyor ise, ben buradan sormak istiyorum gerekçeniz nedir ve şimdiye kadar aklınız neredeydi?

Olanlara bakınca daha önceki yıllarda olduğu gibi bu atama sürecinin de sancılı geçeceğini anlıyoruz Hani müdürlükler kendi aralarında kulaktan kulağa oynuyorlar ya işte bizimde kulağımıza duyumlar gelmeye başladı. Malum kişiler tarafından çeşitli platformlarda dillendirilen mülakat, kiminin deyimi ile sözlü sınav (ki biz buna torpil diyoruz) tekrar gündeme gelmeye başladı.

Hatırlatmak gerekirse mülakat konusunda sayısız idari mahkeme ve Danıştay kararı vardır. Şimdi diyeceksiniz ki “neden korkuyorsun mülakattan, sınavı kazandıysan mülakatı da kazanırsın, ne olmuş mülakat geldiyse, daha iyi olmuş”. Bu soruları da düşünerek onlara şunu söylemek isterim çok uzaklara gitmelerine gerek yok, daha geçen hafta illere görevlendirilen şube müdürlüklerine baksınlar yeter. Orada yapılan haksızlık ve hukuksuzluğun da takipçisi olacağımız bilinsin isteriz.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak mevut yönetmeliğe uygun olarak atamaya ilişkin bir genelge yayınlamak, sınav kazanmış yönetici adaylarını göreve atamak, yetki dahilindedir. O “yüce makamdan” emir gelmediği sürece İl Milli Eğitim Müdürlükleri yönetici atama yapacak gibi durmuyor. İlana çıkanlar bile geri adım atıyor.

Milli Eğitim Bakanlığını sınav puanı ile yöneticiliği hak etmiş kişileri göreve atamaya çağırırken bilinsin isteriz ki; biz liyakat sahibi üyelerimizin atanma hakkını her platformda arayacağız.
Rafet URAL 
Anadolu Eğitim Sendikası
Genel Merkez Danışman

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.