Mezara neden su dökülür ? Vefat edene ne faydası var ?

Mezara neden su dökülür ? Vefat edene ne faydası var ?

Mezara neden su dökülür ? Vefat edene ne faydası var ? Uzman isim açıkladı

Eski dönemlerden beri yapılan bir uygulama olan mezar üzerine su dökmenin anlamı nedir sorusunun yanıtını merak edenler bulunmaktadır. Mezar üzerine su dökmenin ölen kişiye bir faydası bulunur mu yahut mezarlık ziyaretlerinde mezar üzerine su dökmenin nedeni nedir 

Mezar üzerine su dökmenin dinen bir kaynağı var mıdır sorusunun yanıtlarını öğrenerek bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Kabir ziyaretleri ölen kişiler için dua etmeye vesile olurken bir yandan da ölümü hatırlamaya vesile olduğu için mezar ziyaretleri yapılmakta ve tavsiye edilmektedir. Mezar ziyaretleri yaparken bazı hal ve hareketlere dikkat etmek ve ölmüşlere saygılı olmak ahlaki açıdan önemli bir davranış kabul edilmektedir.

Mezar Ziyaretlerinde Neden Mezara Su Dökülür?

Mezar ziyaretlerinde mezar üzerine su dökmek geçmişten beri yapılan bir adet haline gelmektedir. Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.

Mezar Üzerine Su Dökmenin Anlamı

Mezar üzerine su dökmenin anlamı ise kabirde yatan kişinin hayrına olması için mezarın çiçeklenerek yeşillenmesini sağlamak ve böylece yeşillenen mezar üzerinde oluşan bitkilerin Allah’ı zikretmesi sayesinde bunun o kişiye de faydası olacağına inanmaktan kaynaklanmaktadır.

Mezar üzerine su dökmenin mezarda yatan kişinin azabını dindirmek veya onun susuz kaldığını düşünerek yapılması ise farklı bir düşünce olmaktadır. İslam dininde mezar üzerinde bulunan yeşillik ve çiçeklerin ölmüş kişi için zikrederek affına vesile olabileceği düşüncesi ile mezar üzerine su serpilme adet haline gelmektedir.

Mezar üzerine su serpilmesi veya dökülmesi mezar ziyaretlerinde yapılmasında zarar olmayan ve fayda veren bir iş olduğu için yapılmasında bir sakınca görülmemektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.