Noterden Veraset İlamı Almak İçin Gerekli Belgeler

Noterden Veraset İlamı Almak İçin Gerekli Belgeler

Noterden Veraset İlamı Almak İçin Gerekli Belgeler

Noterden Veraset İlamı Almak İçin Gerekli Belgeler

Mirasçılık belgesi için veraset ilamı almak isteyen kişilerin Sulh Hukuk Mahkemesi üzerinden başvurma hakları bulunmaktadır. Ancak bunun için vatandaşların üzün bir süre beklemeleri gerekebilmektedir. Bu nedenle de vatandaşlar veraset ilamı almak adına Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurmak yerine daha kolay bir yöntem tercih etmektedir. Veraset ilamı almak isteyen kişiler bunu noter üzerinden de alabilmektedir. Bu noktada vatandaşların notere giderken yanlarında belirli belgeleri de götürmeleri gerekmektedir. Bu belgelerden tek birinin eksik olması durumunda bile veraset ilamı alınamamaktadır. Bu nedenle de veraset ilamı almak isteyen vatandaşların notere giderken kesinlikle bütün belgelerini eksiksiz bir şekilde yanlarında götürmeleri gerekmektedir.

Noterden Veraset İlamı Belgeleri Nelerdir?

Kolay bir şekilde veraset ilamı almak isteyen kişiler noterden veraset ilamı belgeleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmaları gerekir. Uzun bir bekleyişin olmaması adına veraset ilamını noter üzerinden almak isteyen vatandaşların bunun için gerekli olan belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Veraset ilamı alabilmek adına gerekli olan belgeler şu belgelerdir:

  • Ölüm belgesi

  • Nüfus kayıt örneği

  • Dilekçe

Bu belgelerin tamamlanması ardından yapılan başvurular ile birlikte başvuru yapan kişilerin mirasçı olup olmadıkları noter tarafından incelenmektedir. Yapılan bu incelemeler ardından veraset ilanı almak isteyen kişilerin mirasçı olup olmadıkları belirlenmektedir. Bu ilamı almak isteyen kişilerin kesinlikle noterde uzun bir süre beklemelerine de gerek bulunmamaktadır.

Veraset ilamının bir diğer adı da mirasçılık belgesi olmaktadır. Bu belgeyi almak isteyen vatandaşların aynı zamanda veraset ilamı harcı ödemeleri gerekmektedir. Bu noktada alınacak olan harç ücreti ise mirada göre değişiklik göstermektedir. Yapılan son yenilikler ile birlikte mirasçılık belgesi alınabilmesi adına ödenmesi gereken harç 136 lira olmaktadır. Ancak başvurular esnasında iki adet belge istenir ise eğer ödenecek olan ücret ise 153 lira olmaktadır. Yine bu kapsamda vatandaşlar çoklu alım yapmaları halinde ücret konusunda önemli bir avantaj elde etmektedir. Veraset ilamı almak isteyen kişilerin kesinlikle bu harcı ödemeleri gerekmektedir. Harç ücreti ödenmeden veraset ilamı alınamamaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.