Polise toplumsal olaylarda tavsiye

Polise toplumsal olaylarda tavsiye

Polise toplumsal olay tavsiyesi

Polisin toplumsal olaylarda “orantısız güç” kullanmaması için eylemcilere nasıl müdahale edileceği eğitim kitabında açıklandı.

“Coplu” müdahale teknikleri standarda bağlandı. Polis belden yukarı vurmayacak. Polisin gösteri,miting, yürüyüş gibi toplumsal olaylarda “orantısız güç” kullanmaması için “coplu” müdahalelerdeki teknikleri bir standarda bağlandı. Çevik Kuvvet yasa dışı eylem yapan grupları dağıtırken “belden yukarı” cop vurmayacak, gözaltı işlemlerinde “sinir baskı” teknikleri uygulanacak.

ZİHİNSEL SERSEMLİK

Emniyet Genel Müdürlüğü, özellikle toplumsal olaylara müdahalede yaşanan olumsuz olayların polisin “imajını” zedelememesi amacıyla çalışma başlattı. Bu amaçla, Çevik Kuvvet polisine verilecek temel eğitimin esasları “eğitici” ve “kursiyer” el kitabında toplandı. Türkiye genelinde görev yapan 11 bin Çevik Kuvvet polisi, müdahale ettikleri toplumsal olaylarda, ikazlara rağmen dağılmayan grup veya kitlelere karşı cop kullanırken belirlenen standarda göre hareket edecek. 81 il emniyetmüdürlüğüne gönderilen Çevik Kuvvet Temel Eğitim Kitabı’nda coplu vuruşlarda yapılacak hedef seçimi şöyle açıklandı: “Atak noktaları siyatik sinirlerin olduğu yerlerdir. Bacağın arkasındaki siyatik sinirin 10 cm dizin üstü ve bacağın önündeki dizin çevresindeki oynak yerler hedef seçilebilir. Kaval kemiğinin saldırı noktası bacağın arkasındaki kasın tam üzeridir. Etkili bir silahla saldırı olduğunda her ikisinde de aynı sonucu doğurur.

Bunlar;

¦ Zihinsel bir sersemlik yaratan zihinsel acı,

¦ Tüm motor sinirlerinin ve ya bacak kasında düzenli geçici felçler, (birkaç dakika)

¦ Etkilenen bacağın refleksi,

¦ Çoğu zaman sempatik refleksler, zarar görmeyen bacağın bükülmesi.”

Eğitim programında personele yapılan saldırının “yumrukla” veya “aletle” yapılması halinde, önkoldakimotor noktaları ile önkol kemiğine ait orta sinirlerin saldırıları “bloke” etmek için kullanılabileceği açıklanarak şöyle denildi:

HİSSİZLİK OLUŞTURUR

“Ön kol kemiği sinirine yapılan atak noktası, ön kolun üst ve iç tarafı olmak üzere iki tarafta bulunur. Takriben bu sinir noktaları dirseğin 6-8 cm. üstündedir.Her iki sinire yapılan atak saldırganın atağı sürdürmesini önlemek içinyeterli olacaktır. Bu durum ön kolun geçici bir motor sarsıntısı (kolda hissizlik oluşmasına) neden olur.”

Bantlı eğitimler

Çevik Kuvvet timlerinin bu motor noktalarına uygulama yapmaları için düzenli yöntemler öğreten pratik metotlar geliştirildi. Pratikte; eğitmen kol ve bacaklarındaki baskı noktalarına birer bant yerleştiriyor.

ETKİ ALANI GENİŞ

Sopaları kullanan polisler işaretli yerlere vuruyorlar. Kısa zamanda görevliler bir saldırı söz konusu olduğunda doğru yerlere vurmayı öğreniyor. Kitapta, “Her ne kadar vuruşlar tam olarak sinir bölgelerine yapılmasa da her bir sinir noktası takriben 10-12 cm duyarlı bir alana sahip olduğundan etki alanı yeterince geniştir” denildi.

Baskı teknikleri...

Genel müdürlükçe Çevik Kuvvet polislerinin temel eğitimlerinde kullanılması için hazırlanan kitapta; coplu duruş teknikleri, şüpheli taşıma ile sinir baskı teknikleri fotoğraflarla anlatıldı. Göstericiyi etkisiz hale getirmek için kullanılan sinir baskı tekniklerinde; burun altı, kulak altı, çene altı, gırtlak altı baskı, köprücük kemiği ile boyun yan sinir baskısının nasıl yapılacağı gösterildi.bugün

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.