Rekortmen diş

Rekortmen diş

Rekortmen diş

Rus koleksiyoner Grigori Fleicher, bin 320 farklı parçadan oluşan diş fırçası koleksiyonuyla, 2008 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı.


37 bin dolar
Kanadalı diş doktoru Michael Zuk, açık artırmada en yüksek fiyata satılan dişi çekti. 2011'de Londra'da 37 bin dolar'a satılan dişin John Lennon'a ait olduğu biliniyor.

Bazı bebekler annedeki kalsiyum fazlalığından dişli doğar. 10 Nisan 1990'da İngiltere'de dünyaya gelen Sean Keaney de 12 dişiyle hem ailesini şaşırttı hem de doğuştan rekortmen oldu.


Diş değil; diiiiiiiiiiiiiş
Max Lukas isimli bir doktor, iki yıl önce çenesindeki şişlik nedeniyle kendisine başvuru yapan hastanın ağzındaki 37.2 milimetrelik dişini çekti. Bu uzunluk hem tarihe hem de rekorlar arasına yazıldı.

2014 yılında Erna Kohane, 'Dünyanın En Yaşlı Diş Çıkaran İnsanı' olarak rekorlar kitabına adını yazdırdı. 93 yaşındayken diş çıkaran Kohane Amerika'da yaşıyordu.


Rekortmen ağız
Angolalı Francisco Domingo Joaquim, 17 santimetre genişliğindeki ağzıyla Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Elastik ağzı sayesinde İtalya'da yapılan Büyük Ağız yarışmasında 'Dünyanın En Büyük Ağzı' unvanına sahip olan Joaquim, YouTube'da keşfedildikten sonra reklam yıldızı oldu.


Türk Dil Kurumu sözlüğünde 'Çene kemiklerinin üstüne dizili, ısırıp koparmaya ve çiğnemeye yarayan sert, beyaz organlardan her biri' anlamına gelen diş kelimesi, Türkçe'de dört farklı anlamda daha (çark, testere, tarak vb. çentikli şeylerdeki çıkıntıların her biri; sarımsak dilimi, karanfil tanesi; dantel ve işlemelerin kenarlarındaki yuvarlak sivri bölüm ve omurgalıların çene, gırtlak ve ağızlarında bulunan kemiksi sert parçalar) kullanılıyor.

Sizler için bazı birleşik kelimeleri derledik:


Dişe dokunur kelimelerimiz
Diş kirası: Sarayda, zengin konaklarında iftardan sonra konuklara verilen armağan veya para. Bir kimseye fazladan verilen para, armağan vb.

Diş buğdayı: Çocuk ilk dişini çıkardığında kaynatılıp üzerine toz şeker ile dövülmüş ceviz vb. ekilerek yakınlara dağıtılan buğday. Bu sebeple yapılan tören.

Duvar dişi: İleride eklenecek duvarın iyice tutunması için duvarın bir yerinde bırakılan tuğla çıkıntıları, ekleme dişi.

Faredişi: Bir iğne veya boncuk oyası türü.

Yıldız dişi: Herkesçe sevilen, sempatik.


İlginç bilgilerle yola devam...
Lucy Hobbs Taylor, bilinen ilk kadın diş hekimidir. 1866 yılında Amerika'da diş hekimliği okulundan mezun olan doktor, başlangıçta cinsiyeti nedeniyle okula kabul edilmemiştir.

Diş hekimliği tarihi Antik Mısır'a kadar dayanır. Bundan 5 bin yıl önce Mısır'da yaşayan Hesi-Re'nin dünyadaki ilk diş hekimi olduğu bilgisi kanıtlanmıştır.
Bakteri yuvası olmayın
Ağzımızdaki bakterilerin sayısı, dünya üzerindeki insan sayısından fazladır. Bir diş plağında ise 300 çeşitten fazla bakteri bulunur.

Solak insanlar çiğnerken ağızlarının sol tarafını kullanmaya, sağ elini kullanalarsa ağızlarının sağ tarafını kullanmaya daha yatkındır. milliyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.