Sadece 14 TL ödeme yapılacak!

Sadece 14 TL ödeme yapılacak!

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor: Sadece 14 TL ödeme yapılacak!

Yapılan açıklamalara göre, tüm araçlar için geçerli olacak. Araç muayenesi geciken her ay için araç muayene bedelinin yüzde 5’i olarak hesaplanan gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranında yeniden belirlenecek. Düzenleme 31 Aralık 2021’e kadar geçerli olacak. Yeni düzenleme ile araç muayenesini 1 yıl geciktiren otomobil sahibi 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek.

 Yapılan açıklamaya göre, yeni düzenlemeyle gecikilen her ay için araç muayene bedelinin yüzde 5’i olarak hesaplanan gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranında yeniden belirlenecek.
 
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemede şu ifadelere yer verildi:
Bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla (bu tarih dâhil) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenesi yaptırmaları gerektiği hâlde muayenelerini süresinde yaptırmamış olanların, 31/12/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) araç muayenelerini yaptırmaları ve anılan Kanunun 35 inci maddesi uyarınca muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken %5 fazla yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, bu Kanunun yayımlandığı tarihten (yayımlandığı ay dâhil) araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için aylık %0,75 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarı ödemeleri şartıyla anılan madde uyarınca alınması gereken %5 fazlaların tahsilinden vazgeçilir ve yetkili kuruluş tarafından tahsil edilen bu tutarlar anılan maddede belirtilen süre ve şekilde Hazine hesaplarına aktarılır. Bu fıkra kapsamına giren alacaklara karşılık bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahsil edilmiş olan tutarların bu fıkra hükümlerine dayanılarak red ve iadesi yapılmaz. Bu fıkranın uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
22/3/2020 ila 3/7/2020 tarihleri arasında (Bu tarihler dahil) geçen süre için 2918 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde yer alan %5 fazlasıyla ilişkin hüküm ve Yİ-ÜFE aylık değişim oranları uygulanmaz, tahsil edilmiş tutarlar red ve iade edilmez.

Yapılandırma; Kanunun bu maddesi hükmüne ve Hazine ve Maliye Bakanlığının konu ile ilgili yayınladığı tebliğe göre yapılmaktadır.

Kim ne kadar ödeyecek?
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktiren otomobil sahibi 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.

2021’de kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor
15 Ocak 2021 tarihinden itibaren motorlu araç sahipleri, TÜVTÜRK’ün Türkiye’nin 81 ilindeki sabit ve gezici araç muayene istasyonlarında araç muayene ve egzoz gazı emisyon ölçüm ücretini banka kartı veya kredi kartı ile ödemelerini yapabiliyorlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.