Sağlık Meslek Liseleri çözüm bekliyor

Sağlık Meslek Liseleri çözüm bekliyor

Sağlık Meslek Liseleri çözüm bekliyor

Bakanlığınızın bünyesinde bulunan Sağlık Meslek Liselerinde norm kadro hesabı yapılırken 10.08.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin “Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu” başlıklı 11. maddesindeki hükümlerine göre 21 saate bir öğretmen üzerinden Temmuz 2012 tarihli norm kadro tespit çizelgelerinde norm kadrolar belirlenmiştir.

 

Bu belirlemelere göre alan değiştirme işlemleri yapılmıştır. Ardından aynı yönetmeliğin “Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu” başlıklı 12. maddesindeki hükümlerine göre işlem yapılmış 40 saate bir öğretmen üzerinden Eylül 2012 tarihli norm kadro tespit çizelgelerinde norm kadrolar belirlenmiştir.

 

Bu nedenle Sağlık Meslek Liselerinde yüzlerce öğretmen norm kadro fazlası olmuştur. Sağlık Meslek Lisesi Sağlık alanı öğretmenlerin bahsi geçen yönetmenlik hükümleri gereğince Atölye ve Laboratuar öğretmeni sayılmaları eğitim ve öğretim açısından da bir takım aksaklıklar ve karmaşıklığa sebep olacaktır.

 

Sağlık Meslek Liseleri atölye ve laboratuar çalışması yapılmaya uygun okullar değildirler. Çünkü diğer meslek liselerinde olduğu gibi ne bir atölye nede laboratuarları vardır sadece teknik odalardan ibarettir. Kısıtlı uygulama ve beceri verilebilen teknik odalar her bir okulda 1 veya en fazla 2 tane olup öğrenciler gruplandırıldığında teknik odalara nasıl sığacağı veya nasıl ayrı ayrı uygulama yaptırılacağı merak konusudur.

 

Sağlık meslek liselerinde ders çeşitliliği çok ama uygulamalı ders saati azdır. Sağlık meslek liselerindeki laboratuar çalışmaları sınıf ortamında işlenen derslerden farksız olup yüz yüze eğitim kapsamı içerisindedir.20 saat maaş karşılığı 20 saatte zorunlu ek ders olmasıyla Sağlık Alanı öğretmenleri haftada 40 saat sınıf ortamında ders verecekleri düşünüldüğünde; Her bir öğretmen ayrı bir dal olan (Dahiliye Anatomi, Cerrahi, Meslek Esasları, Epidemiyoloji, İlkyardım, Ruh Sağlığı vb) gibi maaş karşılığını ve zorunlu ek dersini tamamlayabilmek için 5-6 ayrı derse girmek zorunda kalacaklarıdır. Sizde takdir edersiniz ki verim alınamayacağı aşikardır.

 

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün alan öğretmenliği belirlemesinde uyguladığı yöntemde başlı başına yanlışlıklarla doludur. Tıbbi Sekreter bölümü Mezunu bir öğretmen alan değiştirerek Acil Sağlık Hizmetleri sınıfına geçerken Çevre sağlığı mezunu bir öğretmen hemşirelik alanına geçişler yapmıştır..Bu ve buna benzer sebeplerden dolayı sağlık alanı öğretmenliği adı altında hepsinin meslek dersleri öğretmeni olarak değerlendirilmesi bir çok sorunu da ortadan kaldıracaktır.Çünkü Laboratuar dışındaki derslere tüm meslek dersleri öğretmenleri girebilmektedirler.

 

Öğrenci sayısının fazla olmasından dolayı hastanede staj imkânı bulamayan okullardaki öğretmenler 20 saat maaş karşılığı 20 saatte zorunlu ek derse girecekler bu durumda öğretmenlerin 40 saat yüz yüze ve sınıf ortamında ders vermelerini gerektirecek bir durum ortaya çıkaracaktır. Bakanlık bünyesindeki hiçbir öğretmenin 40 saat derse girme zorunluluğu yoktur. Sağlık Meslek Liseleri haricindeki tüm meslek liseleri atölye ve laboratuarda 20 saat zorunlu ek dersleri doldurarak atölyelerde ya üretim ya da çalışma yaparak 40 saati tamamlamaktadırlar. Sağlık meslek Lisesi öğretmenleri bu yeni uygulamayla okuldaki teknik odalara hapis edilerek 40 saat zorunlu sınıf ortamında ders vermek zorunda kalacaklarıdır. Bu durum öğretmenlerden ziyade öğrencileri de olumsuz etkileyerek teknik odalarda öğrenciler öğretmene bakarak zaman geçirecekleri düşünülerek eğitim kalitesini olumsuz etkileyecektir. Takdir edersiniz ki bir öğretmenin 40 saat yüz yüze ve sınıf ortamında eğitim verme imkânı yoktur. Diyelim ki versinler bu eğitimim ne kadar sağlıklı ve başarılı olacağı da sizin takdirinize kalmıştır. Birde bunların ilk yardım ve benzeri müdahaleleri yapan kişiler olduğunu düşünürsek endişemiz bir kat daha artmaktadır.

 

Türkiye genelinde tüm sağlık meslek liselerinin fiziki şartlarını, Atölye ve laboratuarlarını değerlendirmeden yapılan bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli ve öğretmenlerin meslek dersleri öğretmeni sınıfında kalmaları sağlanmalıdır. Atölye ve laboratuar bir yana teknik odası dahi olmayan sağlık meslek liseleri mevcutken sağlık alanı öğretmenlerini atölye ve laboratuar öğretmenleri olarak değerlendirmek son derece yanlıştır

 

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği nin 259‘uncu maddesi d bendinde gruplar hakkında; 10 uncu sınıflarda; 10-21 öğrenciye kadar 1, 21-31 öğrenciye kadar 2, 31-41 öğrenciye kadar 3, 41 ve daha fazla öğrenci için 4, 11 ve 12 nci sınıflarda; 8-16 öğrenciye kadar 1, 16-24 öğrenciye kadar 2, 24-31 öğrenciye kadar 3, 31 ve daha fazla öğrenci için 4,olacak şekilde oluşturulur.”demektedir. Bu yönetmenlikte ki gibi öğrencileri gruplandırılarak Atölye ve Laboratuvar da ders işlemek imkânsızdır. Daha öncede belirtiğimiz gibi Sağlık Meslek Liselerinde teknik odalar ya da laboratuarlar bir sınıf büyüklüğünden ibarettir.2-3 farklı öğrenci grubunu 2-3 ayrı öğretmen bir sınıf büyüklüğündeki laboratuarlarda eğitip öğrencilere verimli olamayacağı açık bir durumdur.

 

Norm belirlemelerde tamamen bir muammaya dönüşmüştür. Aynı sayıda olan bir sınıfı bir okul müdürü 3 gruba ayırırken diğer bir okul müdürü 1 grup şeklinde değerlendirmiştir. 11 ve 12.sınıflarda da durum farksızdır. Hayat kurtarmak gibi ciddi bir alanda çalışacak Teknik Personeli yetiştirirken 1000 değil 10.000 düşünüp bir kere karar verilemesi gerekirken oldubittiyle sadece bir görüş belirtilerek Sağlık Meslek Liselerini derinden etkileyen bu değişiklikten bir an önce vazgeçilip fizibilite çalışmaları yapılarak sadece sağlık Meslek Liseleri için bir uygulama getirilmesi gerekmektedir.

 

Bu yönetmenlikten daha öncelikli sorunlar ortadayken bakanlığın bu konuyla ilgilenmesi de düşündürücüdür. Her ilde Devlet Okulları ve Özel okullar o şehrin ihtiyacına ve şartlarına bakmaksızın açabildiği kadar şube açmıştır. Bu son derece yanlıştır. Çünkü Sağlık Meslek Lisesindeki öğrenciler Mutlaka uygulamalarını Hastane ortamında ve Hasta Stajyer bütünlüğünde yapmak zorundadır. Diğer Meslek Liselerinde olduğu gibi bir Atölyede çalışarak Teknik elaman yetiştirmek Sağlık Meslek Liseleri için mümkün değildir. Mesela Batman ‘da 1 yıl içerisinde birisi Devlet olmak üzere 3 tane Sağlık meslek Lisesi açılmış olup toplamda 4 adet okul bulunmaktadır. Bu okullara da öğrenci alınmasında hiçbir kısıtlama getirilmemiş ve sadece 1.sınıf şube sayısı 36 ya kadar yükselmiştir. Batman ilimizden aldığımız bilgilere göre her sene sadece 2 şube alınarak mevcut özel hastanelerin ihtiyacı karşılanırken özel hastaneler daha ucuz eleman çalıştırabilmek adına hem özel okulları hem de milli eğitim kanalıyla devlet okullarını adeta öğrenci yığını haline getirmişlerdir.2 yıl sonra stajların başlayacağı düşünüldüğünde 4.sınıflarla birlikte 1000 küsur öğrenciyi nerde ve nasıl uygulama imkânı bulup hayatımızı emanet edeceğimiz personel olarak yetiştireceğiz. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Mesleki Eğitimle birlikte bunları Planlayacağına Öğretmenler üzerinden çalışma yapması başlı başına skandaldır. Bu gidişle Yetişen yardımcı sağlık personeli de atanamayan öğretmenler gibi Özel hastanelerde personel çokluğu sebebiyle asgari ücrete tabi olacaklardır. Tabi asgari ücrete de çalışma imkanı bulabilecekleri başlı başına muammadır.

 

Ayrıca Yaklaşık 1,5 ay önce ihtiyaç var diye birçok öğretmen alan değiştirerek bulunduğu Sağlık Meslek Lisesinden diğer Sağlık Meslek Liselerine atanmasına rağmen alan değiştirme nedeniyle de birçok öğretmen norm kadro fazlası olmuşlardır. Bu yanlışlıktan vazgeçilip eski uygulamaya dönülerek kapmasalı bir çalışmayla Sağlık Meslek Lisesi sorunu çözülmelidir.

 

Aykan Sağırkaya

Batman TES

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.