Santrifüj Pompa Nedir?

Santrifüj Pompa Nedir?

.

Santrifüj Pompa Nedir?

Santrifüj pompa ve varil pompası farklı endüstri alanlarında kullanıla faydalı ve verimli ekipmanlardır. Çeşitli özelliklerde üretilen santrifüj pompa ve varil pompası çeşitlerinden en iyi verimin elde edilebilmesi için uygulama alanına ve özelliklerine göre seçim yapılmalıdır. TPM Mühendislik bu konuda uzman ekibiyle size santrifüj pompa ve varil pompası başta olmak üzere işletmenizin tüm ihtiyaçları ile ilgili etkili çözümler sunabilmektedir.

 Santrifüj pompa; sanayi, tarım, belediye (su ve atık su tesisleri), enerji üretim tesisleri, petrol ve daha birçok endüstride kullanılan en yaygın pompa tipidir. "Kinetik" pompalar olarak adlandırılan pompa sınıfındaki birincil pompa türüdür ve "pozitif deplasmanlı" pompalardan belirgin şekilde farklıdırlar.

Tüm santrifüj pompalar, bir mahfaza içinde dönen (genellikle 1750 veya 3500 RPM'de) mil tahrikli bir çark içerir. Çark her zaman suya daldırılır ve pompa çalışırken çark hızla döner. Bu dönüşten suya uygulanan merkezkaç kuvveti, suyu bir tahliye portundan çıktığı mahfazanın dışına zorlar. Bir emme portu veya giriş yoluyla daha fazla sıvı verilir. Çark tarafından sıvıya verilen hız, basınç enerjisine dönüştürülür.

Santrifüj pompalar benzersizdir. Çünkü; çoğu pozitif deplasmanlı pompadan çok daha yüksek akış hızları sağlayabilirler. Ve akış hızları, belirli boru sisteminin Toplam Dinamik Başlığındaki (TDH) değişikliklerle önemli ölçüde değişir. Bu, borularda aşırı basınç birikmesine neden olmadan veya bir basınç tahliye vanası gerektirmeden tahliye borusuna yerleştirilen basit bir vana ile akış hızının önemli ölçüde "kısılmasına" izin verir. Bu nedenle, santrifüj pompalar çok geniş bir yelpazedeki sıvı pompalama uygulamalarında kullanılabilirler.

Santrifüj Pompa Kısma Akış Hızı

Santrifüj pompaların önemli bir avantajı, akış hızlarını geniş bir aralıkta "kısabilme" yeteneğidir. Tahliye valfli santrifüj pompaları kısmak, pompa/motor hızını düşürmek için Değişken Frekanslı Sürücü (VFD) kullanmak kadar enerji verimli değildir. Ancak kurulumu çok daha ucuzdur. Elbette bir santrifüj pompanın akış hızının kısılmasının belirli sınırları vardır.

Pompa üreticisi tarafından belirtilen "minimum güvenli akış hızının" altında bir dakikadan fazla kısılmamalıdır. Aksi takdirde pompa gövdesi içinde aşırı sirkülasyon meydana gelebilir ve bu da sıvının aşırı ısınmasına neden olabilir. Ek olarak, çok fazla "kısma", pompanın içindeki yatak ve contaların aşınmasını artıracak aşırı mil sapmasına neden olacaktır. Bu nedenle, bir santrifüj pompa için ideal akış hızı, "En İyi Verimlilik Noktası"na yakındır.  Belirli bir model, hız ve çark çapı için “En İyi Verimlilik Noktası”, verimliliğin en yüksek olduğu noktadır. Bu, pompanın içindeki conta ve yatak ömrünün yanı sıra enerji verimliliğini de en üst düzeye çıkarır.

Santrifüj Pompa Viskozitesi

Santrifüj pompalar, su gibi veya çok hafif bir yağ gibi dökülen nispeten düşük viskoziteli sıvılar için tasarlanmıştır. 10 veya 20 wt gibi biraz daha viskoz sıvılarla da kullanılabilirler. Ancak santrifüj pompalar viskozitedeki hafif artışlarla bile daha az verimsiz hale gelir ve daha fazla beygir gücü gerektirirler.  Bu durumlarda, çoğu pompa üreticisi, beygir gücü gereksinimlerini ve enerji kullanımını daha düşük tutmak için santrifüj pompalar yerine pozitif deplasmanlı pompaları (dişli pompalar, kademeli boşluklu pompalar gibi) önermeye başlar.

Santrifüj Pompa Beygir Gücü

Santrifüj pompa belki de günümüzde kullanılan en yaygın pompa türüdür. Mevcut birçok farklı konfigürasyon ile santrifüj pompalar; tasarım sadeliği, yüksek verimliliği, geniş kapasite ve basınç aralığı, düzgün akış hızı ve çalıştırma ve bakım kolaylığı nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Santrifüj pompalar gübre gibi sudan daha yoğun olan viskoz olmayan sıvıları ve endüstride kullanılan birçok kimyasalı pompalarken beygir gücünde artış gerektirir. Sudan daha yoğun bir sıvı için kullanılan bir santrifüj pompa için gereken beygir gücü artışı , sıvının özgül ağırlığındaki artışla doğru orantılıdır.

Santrifüj Pompa Kullanım Alanları

Diyafram tipi santrifüj pompalar; ticari, endüstriyel, belediye ve bilimsel alanlarda birçok uygulamada kullanılmaktadır. Genellikle suyu arıtmak için hassas hacimlerde sıvı pompalamak için ölçüm pompaları olarak kullanılırlar (örneğin, içme suyu, atık su, kazan suyu, yüzme havuzu suyu, vb.). Çok yüksek basınçların gerekli olduğu, sıvıların ölçülmesinin gerekli olduğu veya bu pompa tipinin contasız yapısının önemli bir avantaj olduğu proses uygulamalarında kullanılırlar. Havayla çalışan çift diyaframlı pompalar genellikle katı içeren sıvıları veya elektriğin bulunmadığı yerlerde hareket ettirmek için kullanılır.

Santrifüj pompaların tahrik contaları yoktur. Bu nedenle sızıntı riski tamamen ortadan kaldırılmıştır. Bu, tehlikeli sıvıların dökülmeden pompalanabileceği anlamına gelir. Tahrik contalarının ortadan kaldırılması; sızıntıları, sürtünme kaybını, aşınmayı ve gürültüyü ortadan kaldırır ve sıvının pompa tahrikinden tamamen ayrılmasını sağlar. Bu, motor gücünün yaklaşık %100'ünün pompalama gücüne dönüştürülmesi demektir.

Motordan ısı transferi olmayan santrifüj pompalarda pompa odası, motordan bir hava boşluğu ile ayrılmıştır. Bu sayede termal bariyer sağlar. Proses ortamından tamamen ayrılma, sıvının pompadan motora sızmayacağı anlamına gelir. Pompanın yükü çok büyükse manyetik kaplin kırılabilir. Manyetik kaplin 'kırılarak', pompanın aşırı yüklenmediğini ve hasar görmediğini gösterir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.