Sarımsak satışına flaş yasak

Sarımsak satışına flaş yasak

Sarımsak satışına flaş yasak: Temmuz ayına kadar izin verilmeyecek!

Yol kenarında sarımsak satışı ile ilgili flaş bir yasak kararı alındı. Kastamonu Taşköprü’de yol kenarında sarımsak satışına temmuz ayına kadar izin verilmeyeceği öğrenildi.

Taşköprü Kaymakamlığı sarımsak satışı ile ilgili flaş bir çalışma başlattı. Buna göre, ilçe sınırlarındaki yol kenarında sarımsak satışına temmuz ayına kadar izin verilmeyecek. Konuyla ilgili olarak AA muhabirine açıklamada bulunan Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, “ Taşköprü sarımsağının değerini azaltanları ve tüketiciyi kandıranlara karşı gerekli işlemleri yapıyoruz. Temmuz ayına kadar yol güzergahları üzerinde Taşköprü sarımsağı algısı yaratarak yabancı menşeli sarımsakların satışını yasakladık.” İfadelerini kullandı.

Taşköprü sarımsağının tescilli bir ürün olduğunun altını çizen Partal şu açıklamalarda bulundu:
“Temmuz ayında hasadın ardından üreticilerimiz yol kenarlarında satış yapabilecekler ama biz tedbirlerimizi bitirmeyeceğiz. Çünkü içine başka sarımsak karıştırılabilir. Bunu da kontrol edeceğiz. Tüketicinin aldatılmasını ve haksız kazanç elde edilmesini önleyeceğiz. Uygulamadaki temel amacımız üreticimizi ve tüketicimizi koruyarak Taşköprü sarımsağını güvenli şekilde geleceğe aktarmak.”

Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi (TSTS)
Üretici başvuru dilekçesi ekinde Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Numune (Tohumluk olarak kullanılan sarımsaklardan yaklaşık 1,5 kg kadar 1 elbağı sarımsak) sistem sorumlusuna müracaat edecek ve Başvuru esnasında TSTS’ den çıkartılacak Taahhütnameyi imzalayarak sisteme kaydı yapılacak.

Çiftçinin ve yaptığı başvuru için sistem tarafından otomatik bir kod üretilir.

Ekim işleminden hasata kadar denetim ekipleri yerinde denetlemeler yaparak sisteme denetim sonuçları girer. Tarım uygulamaları uygun bulunmayan çiftçiler tescil programından çıkarılabilir, uyarı veya ceza alabilir.
Hasat sonrası üreticiye “Coğrafi İşaret Tescilli Taşköprü Sarımsağı Üretici Belgesi” sistem tarafından verilir. Bu belgenin ön yüzünde tonaj bilgileri, üretici bilgileri, üretici kodu (doğrulanabilir bir kod) yer alacak. Arka yüzünde ise satışlarda kullanmak üzere üretici ve tüccar imza alanı, satış tarihi, satış miktarı alanlarının girilmesi gereken bir tablo bulunacak. Üretici ürününü bu belge ile satış yapacak.

Verilen belge cep telefonu ile herkes tarafından doğrulanabilecek, sarımsağın tohum resminden, üretici ve tüccara satılmışsa bu bilgilere ulaşılabilecek.

Pazarda üretici malını sattığında kantara girecek ve belgesine işleyecek ve pazarda bulunan sistem yetkilisi bilgileri sisteme girecek.

Alım yapan tüccar sisteme kayıt edileceğinden aldığı ürün miktarına bağlı olarak hologram ve kare kodla doğrulama belgesi alacak.

Sistem aracılığı ile kayıtlı kişilere SMS veya e-posta İle bilgilendirme yapılabilecek

TSTS’ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere talebi doğrultusunda istediği gramajda, karekod ve ürün miktarını gösteren coğrafi işaret amblemli hologramlı etiket verilecek.

Üretici satış döneminde kantar fişi veya beyan ile TSTS görevlisine müracaat ederek kota ve satış bilgilerini güncelleyebilecek.

Satış yapılan miktar üretici/tüccar/şirketlerin kotalarından düşülecek

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.